Точно когато човек реши, че с Бетелгейзе всичко е наред,

...
Точно когато човек реши, че с Бетелгейзе всичко е наред,
Коментари Харесай

Бетелгейзе отново потъмнява

Точно когато човек реши, че с Бетелгейзе всичко е наред, аленият колос още веднъж стартира да се държи необичайно. След като в края на предходната година неговата бляскавост понижа, а неотдавна се възвърне, в този момент Бетелгейзе още веднъж потъмнява.

Нещо повече – новото затъмнение не е консистентно със настоящия ѝ изменчив цикъл на бляскавост.

Бетелгейзе се намира на 700 светлинни години от нас в съзвездието Орион. Това е една от най-ярките звезди на небосвода. Освен това е и измежду най-интересните, защото е извънредно остаряла (на към 8-8.5 млн. години) – на процедура на ръба на гибелта.

Смята се, че има 10-25 пъти по-голяма маса от Слънцето и че през по-голямата част от живота си е била гореща синьо-бяла солидна звезда. Днес дните ѝ, в които е синтезирала водород в звездното си ядро, от дълго време са зад тила ѝ. Бетелгейзе е останала без водород. В момента тя синтезира хелий във въглерод и О2.

Когато остане без хелий, тя ще синтезира все по-тежки и по-тежки детайли, което ще докара до струпване на желязо в ядрото, а това – до свръхнова. Въпреки че астрономите чакат звездата да се затъмни, преди да избухне, това време към момента не е настъпило. Бетелгейзе ще се трансформира в свръхнова след няколко десетки хиляди години.

Т.нар. Голямо затъмняване, което настъпи в интервала септември 2019-а – февруари 2020-а, несъмнено бе трагично. Тогава яркостта на звездата падна с към 25 %.

Бетелгейзе е полурегулярна променлива звезда, което значи, че светлината ѝ варира по малко на избрани цикли. Най-дългият от тези цикли е бил към 5.9 години. Друг – 425 дни.  Голямото затъмняване бе изключително близо до минимума и на двата цикъла, само че се оказа, че няма нищо общо с тях.

Астрономите са съвсем безапелационни, че Голямото заъмняване е било резултат от „ звездна кихавица “ – Бетелгейзе е изхвърлила голямо количество плазма, която се е разградила на прахуляк във външните пластове на атмосферата и е затъмнила гледката ни (повече по тематиката може да прочетете тук).

На какво обаче се дължи новото затъмняване? Въпреки че не е толкоз трагично, колкото Голямото затъмняване, то не е консистентно с променливите цикли на звездата.

Следващият пик на яркостта на Бетелгейзе би трябвало да настъпи почти в този момент - август-септември2020-а. Съответно през актуалната година тя би трябвало последователно да става все по-ярка.

Факт е обаче, че астрономите изпитваха усложнение да проследяват яркостта на Бетелгейзе, защото от май до началото на август тя се намираше зад Слънцето. Обсерваторията STEREO на NASA обаче, ситуирана в слънчевата орбита и последваща пътя на нашата планета, е следила Бетелгейзе през част от този интервал (от май до юли). Оказва се, че по това време Бетелгейзе не е увеличавала яркостта си. Тъкмо противоположното.

Бетелгейзе, забелязана от STEREO. Източник: NASA/STEREO/HI

“Изненадващо е, че вместо Бетелгейзе да продължи да усилва равнището си на бляскавост, то в действителност е паднало до -0.5 mag от средата на май доникъде на юли – написа екипът от учени, управителен от Андреа Дюпре от центъра по астрофизика „ Харвард-Смитсониън “. – По време на наблюденията на STEREO звездата е потъмнявала с към 5 mmag дневно.

Добрата вест е, че Бетелгейзе още веднъж е забележима на нашия хоризонт, което значи, че могат да бъдат направени спомагателни наблюдения. Според нейния 425-дневен цикъл звездата би трябвало да се затъмни през април 2021-а. Но даже и да оставим въпросните цикли настрани, Бетелгейзе може да бъде много непредсказуема и нейната светлина варира по комплициран и сложен за схващане метод.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР