Точно както психолозите предричаха, домашното насилие процъфтя в условията на

...
Точно както психолозите предричаха, домашното насилие процъфтя в условията на
Коментари Харесай

Газлайтинг - отвратително ефективната техника на домашните насилници

Точно както психолозите предричаха, домашното принуждение процъфтя в изискванията на пандемия и спорадични локдауни, които затваряха хората по домовете им.
Прочетете още
Ако можем да приказваме за някакъв позитив от цялата тази обстановка, то той би бил в по-разширената полемика върху тематиката за домашното принуждение и осветляването на някои поведенчески практики, които прелестно се вписват в това разбиране, без да включват юмручни удари и закани с револвер.

Една такава процедура е така наречен г азлайтинг . Терминът произлиза от пиесата на Патрик Хамилтън от 1938 година " Angel Street ", която след това е качена на екран от Алфред Хичкок във кино лентата му " Gas Light ". Сюжетът наблюдава връзките сред манипулативен брачен партньор, който се пробва да накара жена си да мисли, че полудява, като прави деликатни промени в средата ѝ, в това число постепенно понижаване на пламъка на една газова лампа. По този метод той я тормози, отрязва връзките ѝ със семейство и другари и я управлява изцяло.

Жената стартира непрестанно да се съмнява в преценката си, в възприятията си, във усещанията си и даже спомените си. Става свръхсензитивна, невротична и стартира сама да изпуска контрола, като по този начин става изцяло подвластна на брачна половинка си - задачата на гаслайтинга.

Сбъдването на този отблъскващ сюжет става още по-лесно в пандемичните условия, в които човек е по-тревожен, дестабилизиран и не знае какво го чака на идващия ден и дали и по кое време пандемията ще свърши.

Как работи газлайтингът:

Най-общо казано, гаслайтингът е техника, която подкопава усещането ви за действителността. Ако някой ползва тази техника върху вас, евентуално след общуването с него ще се чувствате комплицирани и ще се чудите дали нещо не ви е наред. Възможно е да поставяте под подозрение преценките си и менталното си здраве като цяло.

Ето по какъв начин газлайтингът може да реализира този " резултат ":

Лъжи

Насилникът, който употребява този метод, нормално е патогенен измамник. Той нахално ще ви лъже в лицето и в никакъв случай няма да признае, че е излъгал, даже да го хванете натясно. Може да каже " Измисляш си ", " Такова нещо в никакъв случай не съм казвал/а ", " Това не се е случвало " и прочие Лъжата е основата на неговото деструктивно държание. Дори когато знаете, че не приказва истината, гаслайтърът отново може да бъде доста безапелационен и, в последна сметка, да започнете да се съмнявате в себе си.

Дискредитиране

Гаслайтърът ще популяризира клюки и злословия за вас пред останалите. Може да се преструва на угрижен за вас и да подшушва на приятелите и околните ви, че се тормози за вас, че му изглеждатге прочувствено нестабилни или напряко луди. За страдание, тази тактичност може да бъде извънредно ефикасна и доста хора се съгласяват с насилника, без да знаят цялата история. Защото, както стана ясно от прелестния сериал с Хю Грант и Никол Кидман " Отмяната ", " не е умопобъркан, в случай че не е супер приветлив ".

Освен това е доста евентуално гаслайтърът да споделя на вас, че другите хора също считат, че не сте добре душевен. Може да се опита да ви убеди, че никой не се интересува от вас, че приятелите ви ви търсят само за някакви свои цели, че родителите и/или децата ви не обичат същински i тъй наречените

Разсейване

Ако зададете пряк въпрос на своя газлайтър, е доста евентуално той да отклони тематиката вместо да ви отговори. Това освен ще дерайлира мисловния ви трен, само че и ще сложи под въпрос потребността ви от покачване на тематика, която събеседникът ви очевидно намира за непотребна.

Омаловажаване на вашите усеща и мисли

" Успокой се ", " Реагираш прекомерно ", " Нищо не е станало ", " Защо си толкоз чувствителен/чувствителна ". Всичко това са въпроси, които натикват страстите ви на дъното на прочувствената яма и ви вършат лесна жертва. Когато си имате работа с някой, който в никакъв случай не зачита вашите усеща, мисли и убеждения, може да започнете самите вие да се съмнявате в тях. Освен това, в никакъв случай няма да се почувствате валидирани и разбрани, което е трудно положение.

Прехвърляне на виновност

Ловкото прекачване на виновност е измежду топ тактиките на гаслайтърите. Някои от тях го владеят до такова съвършенство, че даже когато се опитате да им обясните по какъв начин тяхното държание ви кара да се чувствате, те ще извъртят нещата по този начин, че най-после ще се чувствате най-големия лакомец на света, който не стопира да наранява близките.

Насилникът ще твърди, че АКО ВИЕ се държите по друг метод, те няма да ви третират по метода, по който го вършат. Нали разбирате, топката постоянно е във вас.

Използване на състрадателни думи като оръжия

Toва е доста положително. Понякога, когато попитате гаслайтъра нещо, той може да употребява благи и любовни думи, с които да се опита да омекоти обстановката. Нещо като " Знаеш какъв брой доста те обичам ", " Никога не бих те наранил преднамерено ", " Ти си всичко за мен и поради това желая да си добре " и така нататък

Това са тъкмо думите, които евентуално желаете да чуете, само че те не са достоверни. Особено когато следват разрушително държание, което ви кара да се чувствате душевен смазани непрестанно. Казвайки ги обаче, насилникът ви кара да го пуснете от кукичката краткотрайно, до момента в който си стъпи на краката и стартира да ви тормози още веднъж.

Когато си имате работа с прочувствен принудител, обръщайте внимание на това какво прави, а не на това какви думи употребява.

Пренаписване на историята

Още един превъзходен инструмент в куфарчето на професионалния газлайтъри. Той може да преразказва истории и случки от предишното, поправяйки ги, изменяйки изречения, обстановки или хора, тъй че да се напаснат съгласно неговите разбирания. Например, в случай че сътрудникът ви в миналото ви е блъскал в стената и по-късно обсъждате " случая ", той може да се опита да каже, че в действителност вие сте се спънали и той/тя се е опитал/а да ви задържи, с цел да не паднете. И ето по този начин сте се блъснали в стената.

Ако това се споделя майсторски и в случай че жертвата към този момент е потисната, не е доста мъчно тя да стартира да се съмнява в истинността на загатна си. Объркването и слагането на всичко под непрекъснато подозрение са знаци на триумфа на гаслайтъра.

Помните ли кино лентата " Преди да заспя " с Никол Кидман и Колин Фърт по романа на С. Дж. Уотсън? Той брилянтно беше пренаписал целия ѝ живот.

Няколко признака, че сте жертва на гаслайтинг, за които да се наблюдавате

Хипохондрията или нейната по-мека степен (или просто по-социално желан термин) - здравната тревога, е толкоз публикувана, че дружно с тревожните разстройства, върви като една паралелна невидима пандемия, за която не се дават брифинги и не се вършат статистики, само че която също оказва доста съществено въздействие върху хората, фамилиите и стопанските системи.

Тя обаче е фокусирана най-вече върху физическото благоденствие. Дали тази бенка е евентуално малигнен меланом? Дали това задъхване при качване на стълби е от обездвижване и липса на постоянен спорт или е признак на настъпваща сърдечна непълнота? " Вярно, пропуснах закуската и обяда, само че дали този световъртеж се дължи на това или към този момент имам мозъчен израстък? "

В същото време хората релативно рядко изпадат в терзания за психологичното си здраве. Или най-малко по-рядко в сравнение с за физическото. А от време на време е належащо да си сверим часовниците и във връзка с менталното здраве.

Ето някои признаци, които могат да ви отворят очите и да разберете, че не сте луди, а индивидът до вас е принудител. Макар в никакъв случай да не ви е посягал.

Съмнявате се в възприятията си и в действителността. Чувствате се несигурни и уязвими. Чувствате се самотни и безсилни. Подлагате на подозрение преценката и усещанията си. Чудите се дали сте това, което ви споделят, че сте. Притеснявате се, че сте прекомерно чувствителни. Объркани сте. Прекарване изумително доста време в извинения. Имате неразбираемо, дифизуно чувство за надвиснала заплаха. Чувствате се несъответстващи. Не може да взимате решения, тъй като не вярвате на трезвата си преценка. Чудите се какво не е наред с вас. Смятате, че другите са разочаровани от вас или че ви употребяват. Мислите, че не сте задоволително положителни.

Ако огромна част от тези изказвания са годни за вас, запитайте се за повода. Може би не е във вас. Естествено, рационалните ходове са отдръпване от диалозите с насилника, диалози с другари, родители и въобще хора, които ви познават от дълго време и пазят паметта за вашата същина и психическа подготовка за разлъка.

За жал, доста пъти в връзките насилник-жертва никой не прави рационални ходове, защото те изискват потенциал, който гаслайтърът постоянно не има, а жертвата е изчерпана. Ако имате схващане за казуса обаче, това е голяма стъпка напред.

Та в случай че разконспирирате газлайтър в дома си, отидете на психотерапевт, установете граници, преборете се за непорочност на съзнанието си и независимост. За разлика от доста други хора, най-малко имате политическата и обществена опция да го извършите.

Източник: webcafe.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР