Точно както и при предходните подобни инициативи, сливането на двете

...
Точно както и при предходните подобни инициативи, сливането на двете
Коментари Харесай

Григор Сарийски пред Искра.бг за сливането на НАП и Агенция „Митници“: Предполагам, че целта е да бъде проведена чистка и да се симулира дейност!

„ Точно както и при предходните сходни начинания, сливането на двете организации се предлага под добре звучащия претекст за повишение на събираемостта, само че аз персонално не разбирам по какъв начин това ще реши казуса с ниската събираемост. “

Това разяснява пред Искра.бг икономистът доцент Григор Сарийски във връзка обявеното през днешния ден от Министерството на финансите обединение на Националната организация за приходите /НАП/ и Агенция „ Митници “.

Той е безапелационен, че събираемостта може да остане ниска без значение дали ще има една обща, или две обособени организации .

„ Ако едната организация изостава с приходите, това може да значи кадрови проблеми, които допускат напълно разнообразни ограничения. Не може със структурни промени да се опитате да решите един кадрови проблем. Ако казусът със събираемостта е обвързван с метода на ръководство то решението зависи от хората, които са ангажирани с това ръководство. От тази позиция не виждам кой знае каква логичност в направеното предложение, като се изключи че ще бъдат спестени няколко заплати и ще има кадрови разбърквания “ , уточни още доцент Сарийски.

На въпрос дали ще се стигне до съкращения при сливането и дали това ще засегне 11 000 души , които работят в Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “, икономистът отговори:

„ Със сигурност ще има някакви съкращения, само че ми е мъчно да предсказвам какъв ще бъде броят на засегнатите. Зависи от това доколко им се припокриват функционалностите и до желанието за реализиране на съответен резултат, тъй като всяка активност може да бъде показана като радикално друга и нужна да бъде непокътната, или като безусловно идентична според от персоналното отношение на оценяващите към лицата, заемащи съответните позиции. “

Доц. Сарийски акцентира, че е по-вероятно самодейността да се предлага с концепцията да бъде извършена някаква чистка и да се симулира някаква активност .

„ Опитът в останалите страни от Европейския съюз демонстрира, че при повече от половината данъчната администрация е настрана от митническата. Това има своята логичност, доколкото единствената обща функционалност на налозите и митата е да пълнят хазната, само че оттова нататък те обслужват перпендикулярни цели “ , разгласи още икономистът. И добави:

„ Събирането на налози цели обезпечаването на хоризонтална и отвесна данъчна правдивост, до момента в който главната функционалност на митата е да пази вътрешния пазар. Факт е, че 3/4 от нашата търговия е с Европейския съюз и там няма мита, само че останалата част е с трети страни и зависи от изискванията на разнообразни търговски съглашения и общата комерсиална политика на Европейски Съюз. Затова няма логичност да събираме в едно ведомство, единствено тъй като и едното, и другото са за взимане на пари. По създание това са радикално разнообразни неща. “

Доц. Григор Сарийски е безапелационен, че сливането на двете организации не е в интерес на българската стопанска система .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР