Точно 80 са младите кандидати за поетичен лавров венец, които

...
Точно 80 са младите кандидати за поетичен лавров венец, които
Коментари Харесай

80 протягат ръка към приза Златното яйце

Точно 80 са младите претенденти за лиричен лавров венец, които се пробват да получат влиятелното златно яйце, огромната премия от провеждащия се за 350и път в Стара Загора народен конкурс за лирика на името на „ Веселин Ханчев “.

Жури с ръководител Марин Бодаков ще би трябвало до 2 ноември да избере кой от участниците ще получи опция да издаде гратис първия си алманах със стихове. Статут на състезанието изисква участниците да са на възраст от 14 до 25 години и да нямат своя първа книга.Организатор на едно от най-дълголетните надпревари в България са старозагорската библиотека „ Родина “, община Стара Загора и къща – музей „ Гео Милев “.

Сред тазгодишните претенденти за славата са 63 дами и 17 юноши като разбираемо най-вече, 22 са от София, а от града – хазаин са 8. По електронната поща от немския град Манхайм е изпратил творбите си един фен на мереното слово.Едва 4 са прецизирали, че живеят на село. Началото на състезанието е през далечната 1984 година, а измежду носителите на наградата му са поети като Камелия Кондова /1985/, Елин Рахнев / 1992/, Мария Донева /1994/, Дана Белева /2001/ и др.Председатели на журито са били Константин Павлов, Таньо Клисуров, Михаил Берберов, Борислав Геронтиев, Рашко Стойков, Иван Цанев, Бойко Ламбовски, Георги Господинов и още ред други изтъкнати майстори.

Статуетката „ Златното яйце “, направена от Костадин Ненов се връчва от 1995 година Своеобразен връх на участници, цели 103 е бил маркиран на 31-то издание преди 4 години, тогава огромната премия взе студентката по публицистика Боряна Нейкова, която като се изключи че написа забавно умее да свири на пиано и арфа и знае испански език.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР