Точно 40 дни преди поредните предсрочни избори започнаха битките за

...
Точно 40 дни преди поредните предсрочни избори започнаха битките за
Коментари Харесай

Напрежение около реденето на листите за предстоящите избори

Точно 40 дни преди следващите предварителни избори започнаха борбите за листите. Вече забележими станаха споровете в новата коалиция " Продължаваме Промяната " - " Демократична България ". Напрежение евентуално ще се появи и при листите на Българска социалистическа партия - партията започва подготовката на изборите с конгресен сканадал и изключване на членове. Листите към момента не са регистрирани и до тогава всевъзможни промени са вероятни, само че ето какви са възможните борби.

В София съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков се чака да поведе листата на обединението с Демократична България в 23-ти МИР. Възможното име от ГЕРБ там е още веднъж това на Румен Христов от Съюз на демократичните сили. От БСП-София обгърнаха, че и в трите софийски региона залагат на водачи на районни партийни организация. Но имената на номинираните би трябвало да бъдат одобрени и от членовете на Националния съвет в петък. За 23-ти МИР е препоръчан ръководителят на Българска социалистическа партия в " Панчарево " Еньо Савов.



В по този начин нареченият лидерски 25-ти изборен регион от Политическа партия - Демократична България се чака да заложат още веднъж на Христо Петров -Хазарта, а от ГЕРБ - на водача си Бойко Борисов. От Българска социалистическа партия първи ще е ръководителят на регион " Искър " Милко Панов.



Все още не е дефинитивно решено дали Христо Иванов или Атанас Атанасов от Демократична България ще бъдат отпред в листата на Политическа партия - Демократична България в 24-ти МИР. Там на предходния избор лидер беше Кирил Петков. От ГЕРБ се чака лидер да е Тома Биков. От Българска социалистическа партия оферират преди всичко да е ръководителят на левицата в регион " Искър " Борис Цветков. От " Продължаваме Промяната " решаваха през днешния ден кои ще са водачите на листите им.



Повече от 6 часа към този момент продължава националното заседание на новорегистрираната предизборна коалиция сред Политическа партия и Демократична България за състава на предизборните листи. Къде се организира съвещанието обаче и какво се случва на него, досега остава загадка. През последните дни породи напрежение във връзка кой ще води листите.

Александър Дунчев упрекна съпредседателите на Политическа партия в задкулисие поради желанието на Демократична България да бъде отстъпено първото място в един от софийските региони. Впоследствие обаче и Андрей Гюров и Лена Бориславова разясниха, че задкулисие няма, а Дунчев от дълго време е бил признат да бъде втори в листата.

Страхът от изместване поради преференциалния избор е главната причина за напрежението при подредбата на листите сред Политическа партия и Демократична България е позицията на социолога Първан Симеонов. По думите му прозападното демократично пространство у нас постоянно е било индивидуалистично и това е ключът към създалото се напрежение в новата коалиция.

" Това, което може да е техен късмет в бъдеще, че състезавайки се префернциално, те могат да вдигнат общия си резултат. Това постоянно е било в действителност преимуществото на това пространство ", сподели Първан Симеонов - социолог.

По думите на Симеонов, хора като Дунчев идват от неправителствения бранш:

" Много постоянно се случва по този начин, че тези неправителствени хора по-трудно се вписват в партийните логики. В политиката обаче би трябвало да загърбиш малко неправителствения метод на активност с цел да имаш повече опция за държавен ".

Подобно е и мнението на политолога Любомир Стефанов:

" Според мен политиците в България, както и ние апропо се учим да си имаме вяра в една среда, в която водещ е индивидуализмът само че в действителност би трябвало да работим дружно, с цел да отидем, както споделяше Левски с общото дело на добър край ".

Според него в новата коалиция има и много насъбрано съмнение: "

" Не тъй като не гледат в една посока, а тъй като не са си споделили неща когато е бил моментът и малко би трябвало да наваксат ".

Една от сложните тематики сред новите сътрудници е на какъв принцип ще бъдат разпределени водаческите места и по какъв начин да бъдат подредени листите.

" Ако си разрешат общата цел да ги разедини, а не да ги сплоти и преференциите да се окажат по-важни от крайния резултат на финала, тогава ще изпаднат в онази остаряла традиция на така наречен градска десница да се самоубива зрелищно при извоювани или доста удобни за нея изборни обстановки ".

Българското общество е консервативно в тази посока добавя разбора си Първан Симеонов:

" Проблем основава, в случай че някой остане зад борда. Но ми се коства, че те са задоволително положителни, тъй че да наредят листите, тъй че никой да не остане зад борда ".

А дали политиците ще могат да се схванат без да се скарат още първоначално - ще бъде от основно значение и за резултатите на локалния избор наесен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР