Точно 202 души са се подписали в отворено писмо по

...
Точно 202 души са се подписали в отворено писмо по
Коментари Харесай

Филмовите компании настояват за отчисления от препредаването на филми в България

Точно 202 души са се подписали в отворено писмо във връзка неспазването на законите за авторско право в частта му, касаеща препредаването на филми на територията на страната. Писмото е изпратено до министъра на културата, премиера, ръководителя на Съвет за електронни медии, на комисията по просвета и медии към Народното събрание и медиите.

Авторите му настояват, че настояванията на българските кино създатели и продуценти са подкрепени от най-големите кино студиа в света като Metro-Goldwyn-Mayer, 20th Century Fox, SONY Pictures.

В писмото с днешна дата, което е изпратено с бланка на организацията " Филмаутор ", която съставлява ползите на основателите на филми, аудиовизуални творби, записи на филми и записи на аудиовизуални творби, се споделя, че България е единствената страна в Еврпейския съюз, в която от години над 250 кабелни и сателитни оператори реализират своя бизнес без да отчисляват дължимите суми към създателите и продуцентите на филми.

Авторите му упорстват те да стартират неотложно да заплащат дължимото на основателите на филми и приканват Министерство на културата и Съвет за електронни медии да заемат безапелационна позиция за спазването на законовите разпореждания в тази връзка.

Според Закона за авторското право и сродните му права в България и признатите европейски правила, препредаването на филми и сериали на територията на страната от кабелни и сателитни оператори следва да става след експлицитното позволение от правоносителите и при възнаграждение на заплащане за тях от ползвателите.

Поради неспазването на закона и неналичието на наказания, " хиляди заглавия от целия свят, измежду които и филми като " Аватар ", " Титаник ", " Мисията невъзможна ", " Наистина обич " и други се демонстрират на територията на страната, без за това да се заплащат съответните права за препредаване. Търпението на българските създатели и продуценти на филми по тематиката от дълго време е изчерпано, само че към техните претенции към този момент се причисляват и едни от най-големите кино студиа в света, като Metro-Goldwyn-Mayer, 20th Century Fox, SONY Pictures, които в края на август и началото на септември изпратиха серия от предупредителни писма към ФИЛМАУТОР и Министерство на културата ", гласи писмото.

Авторите допълват, че това не е първият апел на интернационалната креативна общественост въпросът с неналичието на заплащания за препредаването на филми в България да бъде позволен.

През април 2018 година 110 представители от 55 европейски сдружения са изпратили до българските институции резолюция, с която се упорства за незабавни ограничения. Тогава тя е била адресирана до Министъра на културата и Съвет за електронни медии с очакване те да подсигуряват условия, в които кабелните и сателитни оператори ще реализират своята активност в границите на закона.

" И до през днешния ден препредаващите предприятия в България не заплащат за правата на хиляди български и непознати създатели и продуценти на филми. A в това време, по публични данни на КРС, общият им доход от платена телевизия за 2018 година надвишава 368 млн. лева, като нараства по отношение на 2017 година с съвсем 18%. Справедливо е дребна част от тези доходи да отиват за основателите на креативно наличие, което в действителност задвижва интереса на публиката към услугите на мрежите ", настояват създателите.

През февруари " Филмаутор " и Българска асоциация на кабелните и информационните операторие (БАККО) започнаха договаряния за постигането на съглашение за цената, по която да се заплащат правата. За задачата от " Филмаутор " изготвиха стопански разбор и съпоставяне с цени, използвани в страни от Европейски Съюз с сходно икономическо състояние.

Тогава Галя Маринова, ръководител на УС на БАККО разяснява: " Имаме разбирането, че за труда на създателите би трябвало да се заплаща. Трудностите идват от разликите в оценка на двете страни. "

Отговорът на Виктор Божинов, режисьор, продуцент и ръководител на управителния съвет на " Филмаутор " тогава бе, че смисълът на тези заплащания за авторски възнаградения е да основават благоприятни условия за нови креативен творби.

Споразумението, което трябваше да е налице до 15 ноември, обаче не бе реализирано, а съгласно " Филмаутор " операторите не престават да са спокойни поради неналичието на санкции.

" Сега чакаме страната, в лицето на Министерство на културата, да свика комисия, чието решение да бъде финално по тематиката. Тази обстановка се повтаря от няколко години, само че до резултат по този начин и не се стига, което неизбежно ще докара до наказания. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР