Точно 113.72 лв. е стойността на продуктите в малката ни

...
Точно 113.72 лв. е стойността на продуктите в малката ни
Коментари Харесай

Парите ни в магазина: Колко даваме за малката потребителска кошница

Точно 113.72 лева е цената на продуктите в дребната ни потребителска кошница с 20-те жизненоважни артикули за 2023 година. В съпоставяне с 2022 година тя е била малко над 107 лв.. Това изясни шефът на Института за обществени и синдикални проучвания на Конфедерация на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) Любомир Костов при представянето на резултатите от обичайното наблюдаване на потребителските цени и заплатата за прехрана за четвъртото тримесечие на 2023 година

Стойността на продуктите в дребната потребителска кошница е повишена с 5,9%.

Цената на каймата се е повишила с 30% за една година, свинското месо с 21%, а ябълките с близо 40%, изясни Костов.

В другата прекаленост могат да се видят доматите и олиото, които са поевтинели с сред 10 и 20%. Динамиката е разнородна, заключи той.

Сравнението сред България и други страни демонстрира, че българите, получаващи минимална работна заплата, могат да закупят кошницата с главните артикули минимум пъти, уточни Костов. „ Това потвърждава, че темпът на повишаване на минималната работна заплата в България изостава от растежа на цените, от което следва разширение обсега на категорията работещи небогати и ограничение на потреблението “, добави той.

България е в топ 10 от страните с най-високи равнища инфлация при питателните артикули. В съпоставяне с общия показател за инфлация е близо двукратна разлика, което удостоверява тезата, че хората с по-ниски приходи са измежду най-потърпевшите от високите ценови равнища, добави още Костов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР