Точният момент на приемане на еврото ще зависи не толкова

...
Точният момент на приемане на еврото ще зависи не толкова
Коментари Харесай

Шефът на БНБ: Влизането в еврозоната зависи от икономиката

Точният миг на приемане на еврото ще зависи не толкоз от Маастрихтските критерии за номинална конвергенция, които България в огромна степен извършва в продължение на доста години, колкото от действителната конвергенция на стопанската система. Това написа шефът на Българска народна банка Димитър Радев в изданието Global Public Investor – Официалния конгрес на парични и финансови институции.

" Ако желаем България да стане пълновръстен участник в процеса на промени на европейско ниво, би трябвало да задълбочим в допълнение личните си промени. Трябва да трансформираме своето стабилно икономическо възобновяване в трайна действителна конвергенция “, твърди Радев, съгласно който страната ни демонстрира безапелационни макроикономически индикатори.

„ Повече от две десетилетия имаме парична непоклатимост. Обменният курс на лв. е закрепен към еврото и паричният съвет е непреклонен както в положителни, по този начин и в неприятни времена, даже и по време на рецесията през 2008 година България поддържа като цяло уравновесен бюджет и е известна с третото най-ниско съответствие дълг/БВП в Европейски Съюз. Банковият бранш е здрав, с финансова адекватност и ликвидност над междинните за Европейски Съюз. Логично е да се чака, че страна с подобен опит следва да не бъде спирана, а да се приветства тръгването й по пътя към еврозоната посредством присъединяване на лв. – националната парична единица – във Валутен механизъм ІІ (ВМ II) “, счита гуверньорът на Българска народна банка, представен от Инвестор.бг.

Управителят на Българската национална банка разяснява още, че „ цялостното създаване на банковия съюз е измежду целите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз ".

Това е необичайно изказване, така държавното управление и самата Българска народна банка демонстрират много огромна сдържаност по отношение на участието на България в банковия съюз.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР