Точкова се явява за втори път пред комисията. Преди 2

...
Точкова се явява за втори път пред комисията. Преди 2
Коментари Харесай

Главният инспектор: Проверява се магистрат с необяснимо богатство...

Точкова се явява за повторно пред комисията. Преди 2 седмици тя отхвърли да остане за чуване, тъй като нямало кворум. Кворум и през днешния ден нямаше, защото ГЕРБ и Движение за права и свободи започнаха да бойкотират комисията след разпадането на сглобката, крепяща държавното управление. Главната инспекторка обаче сподели на присъстващите депутати, че ще си приказва с тях, с цел да не я привикват още веднъж.

После Точкова изясни какво е свършила ръководената от нея институция по проблема " Нотариуса ", а както и направила ли е нещо по случая " Осемте джуджета " и Петьо Петров - Еврото. Точкова твърди, че ИВСС е направил всичко, което зависи от него. Резултати обаче към този момент няма.

 

Инспекторката описа, че е осъществена инспекция дали обвързвано лице с магистрат е съучастник на Божанов, доколкото употребили един офис. Точкова не цитира имена. Но изясни, че разноските на този магистрат за парцели, заеми, лизинг, образование на дете, неведнъж надвишават приходите на магистрат и обвързваното с него лице. За 2022 година разликата е забележителна - надвишава 10 000 лева, изясни Точкова. Въпросният магистрат е даден на Национална агенция за приходите и на антикорупционната комисия, изясни Точкова.

 

По думите ѝ до момента инспекциите на декларациите на този магистрат са завършили с отчет за сходство, тъй като по закон инспекторатът единствено съпоставял данните от регистрите. Не стана ясно какво се е трансформирало внезапно. Но пък Точкова посочи, че ИВСС може да се окаже и в неточност. Срещу магистрата сега течала и инспекция за честност.

Макар да не загатна името на съдията, Точкова нямаше никакви проблеми да цитира имената на подсъдимия предприемач Веселин Денков, който пък сезирал инспектората по случая " Нотариуса ".

ИВСС сега се среща с материалите по наказателното дело, обвързвано с активността на Божанов, което Софийската градска прокуратурата води, и от тях взема решение кои магистрати да бъдат тествани за честност и имуществено положение.

 

Точкова опита да изясни и за какво инспекторатът е бездействал по случая " Осемте джуджета ". По случая институцията била сезирана от Антикорупционния фонд. " Но сигналът не отговаряше на условията за прецизност. Директорът на фонда не пожела да уточни ЕГН, трите си имена и не пожела да го подпише ", оплака се Точкова. Така, на напълно официално съображение, ИВСС приема сигналът за неизвестен и не се занимава с него.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР