Точката беше включена по предложение на ПГ на Продължаваме промяната

...
Точката беше включена по предложение на ПГ на Продължаваме промяната
Коментари Харесай

Без против и въздържал се: Народните представители приеха оста...

Точката беше включена по предложение на ПГ на " Продължаваме промяната - Демократична България " в програмата на Народното събрание.

 

В началото на съвещанието на Народното събрание Николай Денков съобщи:

 

" Вчера подадох оставката си като министър-председател. Това е осъществяване на стихотворец ангажимент от взаимната декларация на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с която постоянното държавно управление проработи тъкмо преди 9 месеца - на 6 юни 2023 година Нека напомня към какви задания се обединихме в декларацията преди 9 месеца. Първо - да излъчим устойчиво държавно управление с народен мандат, към което да се образува конституционно болшинство. Второ министър-председател през първите 9 месеца да бъда аз, а вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел. За идващите 9 месеца министър-председателят да бъде Мария Габриел, а аз да бъда вицепремиер. Трето - в края на всеки 9 месеца министър-председателя да подаде оставка, двете парламентарни групи да я гласоподават и да поддържат за идващия интервал препоръчаната номинация на другата парламентарна група. Четвърто - държавното управление да извършва съгласувани законодателна и управническа стратегии. Пето да се приготвят и одобряват промени в конституцията в разговор с другите парламентарни групи. Въпреки че разговорът сред партиите, които стоят зад това държавно управление, нееднократно беше взривяван и блокиран до този миг изпълняваме всички точки от тази декларация. Остава да осъществим основната 6 точка - да бъде основан механизъм за авансово координиране сред парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от Народното събрание с оглед гарантиране на най-хубавия асортимент на персони с високи професионални и морални качества ".

Денков подаде оставка ден преди да се навършат 9-те месеца ръководство на кабинета. След като оставката бъде гласувана от Народното събрание, за което няма период, на ход е президентът, който би трябвало да организира съвещания с всички парламентарно показани партии и да връчи мандат на най-голямата политическа мощ в 49-ия парламент - ГЕРБ-СДС.

 

Предстоят договаряния сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като от ГЕРБ сложиха на масата съглашение за ръководство до края на мандата на това Народно заседание и механизъм за взимане на решения.

 

От ПП-ДБ обявиха, че ще се отзоват, а с оставката си Николай Денков съобщи, че насочва още една покана за договаряния.

И след гласоподаване на оставката на държавното управление кабинетът ще продължи да работи, до момента в който бъде определен нов.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР