То е с ниско съдържание на фруктоза и богато на

...
То е с ниско съдържание на фруктоза и богато на
Коментари Харесай

30-те най-полезни храни и подправки. А вие употребявате ли ги?

То е с ниско наличие на фруктоза и богато на здравословни мононенаситени мазнини и калий. Благодарение на тях то усъвършенства съдовата функционалност на организма и здравето на сърцето. Авокадото също по този начин обезпечава още близо 20 съществени здравословни хранителни субстанции, в това число фибри, витамин Е, витамини от групата В, както и фолиева киселина.

Швейцарско къдраво зеле

То е отличен източник на витамин С, Е и А, съчетани с минерали, манган и цинк. Когато ядете този вид зеле, си набавяте доста антиоксиданти, които имат противовъзпалителни изгоди. Пигментът беталаин пък оказва помощ на процесите на детоксикация на организма.

Богат е на манган, калций, фосфор, селен и витамини В6 и С, тъй че е от изгода както за вашите кости, по този начин и за щитовидната жлеза. Смята се, че огромна част от лечебния му резултат идва от неговите съединения, съдържащи сяра, като алицин, който в действителност придава неговата присъща миризма.

Кълнове от броколи

Имат доста по-големи здравословни изгоди, в сравнение с зрялото броколи. Освен това можете да консумирате по-големи количества от тях. Изследванията демонстрират, че тридневни кълнове броколи съдържат от 10 до 100 пъти повече от съединението глюкорафанин, в сравнение с зрялото броколи. А точно то е едно от най-полезните в растението.

Гъби

Освен че са богати на протеини, фибри, витамин С, витамини от групата В, калций и минерали, гъбите са отличен източник на антиоксиданти. В допълнение, някои от най-мощните имуностимулиращи сътрудници идват от гъбите и това е една от аргументите, заради които те са толкоз потребни за предварителна защита и лекуване на рак.

Само една чаша кейл ще “наводни ” тялото ви с витамини К, А и С, дружно с огромни количества манган, мед, фибри, калций и калий. Във всяка порция от този вид зеле ще намерите повече от 45 неповторими флавоноиди, които имат антиоксидантно деяние, както и противовъзпалителни изгоди. Кейлът също по този начин е добър източник на веществата сулфорафан и индол-3-карбинол, които се борят с рака.

Той е богат на витамини, минерали и антиоксиданти, фолиева киселина, витамин А, желязо, калий, калций, цинк и селен. Спанакът също по този начин съдържа флавоноиди, които пазят тялото от свободните радикали, като в същото време предлага противовъзпалителни изгоди и антиоксидантна поддръжка на организма.

Богат на витамин К и фитонутриенти – кафеена киселина, ферулова киселина, кверцетин и кемпферол – лападът понижава оксидативния стрес в клетките, до момента в който се бори с възпалението. Други фитонутриенти в него се борят с рака.

Доматите са отличен източник на лутеин, зеаксантин и витамин С (които са най-концентрирани в желеобразната субстанция, която обкръжава семената им), както и витамини А, Е и витамини В, калий, манган и фосфор. Доматите са изключително съсредоточен източник на ликопен – антиоксидант, който може доста да понижи риска от инсулт и рак.

Една порция карфиол съдържа 77% от целесъобразната дневна стойност витамин С. Зеленчукът също по този начин е добър източник на витамин К, протеин, тиамин, рибофлавин, ниацин, магнезий, фосфор, фибри, витамин В6, фолиева киселина, пантотенова киселина, калий и манган. Карфиолът е добър източник и на холин – витамин от група В, който игра сериозна роля за развиването на мозъка.

Всички типове лук изобилстват от потребни свойства – те имат антиалергично, антихистаминово, противовъзпалително и антиоксидантно деяние. Освен това са изключително богати на кверцетин – това е антиоксидант, който мнозина считат за “естествен антихистамин. ”

Тя обезпечава омега-3 мастни киселини, които са потребни за сърдечно-съдовата система, психическото и поведенческото здраве, както и за цялата човешка храносмилателна система. Смята се, че рибата понижава риска от преждевременна гибел.

По принцип протеини се съдържат в доста типове храни, само че единствено тези от скотски източници (като да вземем за пример месо и яйца), съдържат “пълни протеини ”, в които има всички незаменими аминокиселини. Яйцата също по този начин носят на организма лутеин и зеаксантин за здравето на очите, холин за мозъка, нервната и сърдечно-съдовата системи, както и естествено срещащ се витамин B12.

Освен че е доста потребно за щитовидната жлеза и метаболизма, кокосовото масло е богато на лауринова киселина, която се трансформира в тялото в моноглицерид, който унищожава част от вирусите. Мастните киселини, които носи, също имат редица изгоди за здравето, в това число ускорение на метаболизма.

Те ни оказват помощ както да живеем по-дълго, по този начин и да отслабнем.

Сладки картофи

Сладките картофи са богати на бетакаротин – антиоксидант, който подкрепя имунната система и понижава риска от сърдечно-съдови болести и рак. Изследванията демонстрират, че също така те оказват помощ за контролиране на кръвната захар заради способността им да покачат равнищата на адипонектин – протеинов хормон, създаван от мастните кафези в кръвта, който контролира усвояването на инсулина от тялото.

Сардините са един от най-концентрираните на омега-3 мазнини източници – една от тях съдържа повече от 50 на 100 от целесъобразната дневна стойност. Те също по този начин съдържат обилие от други хранителни субстанции – от витамин В12 и селен до протеини, калций и холин, което ги прави един от най-хубавите хранителни източници на скотски омега-3 мастни киселини.

То е с високо наличие на витамин С, фибри и значими минерали като калий, който е от значително значение за здрави нерви и мускули, както и манган, който е потребен за костите, черния дроб, бъбреците и панкреаса. Цвеклото съдържа и фолиева киселина, която оказва помощ за понижаване на риска от вродени недостатъци.

Тиква

Тя съдържа впечатляващо количество витамин К – 457% от дневната стойност на порция. Витамин А, мощен антиоксидант, е от изгода за кожата, очите и лигавиците, като пази тялото и от някои типове рак. Тиквата е богата и на витамините С, Е, от групата В, калций и магнезий.

Пилешко месо

Пилешкото е отличен източник на протеини, витамини от група В, селен, фосфор и холин. Той обезпечава всичко това плюс изненадващо многообразие от спомагателни хранителни субстанции, като да вземем за пример естествената аминокиселина, наречена цистеин. Но би трябвало да се внимава дали е от добросъвестни фермери.

Туршия

Ферментиралите храни са изключително потребни за здравословното положение на червата. Само една четвърт до една втора чаша ферментирали зеленчуци, употребявани от едно до три хранения дневно, може да има фрапантно удобно влияние върху здравето. Смята се, че киселата закваска носи мощни пробиотични варианти, които създават огромни количества витамин К2, от чиято липса страдат доста хора в наши дни.

Богат на мононенаситени мазнини, зехтинът намалява риска от сърдечно-съдови болести и даже може да понижи равнищата на инсулина и да управлява кръвната захар, което пък смъква риска от диабет вид 2.

В брюкселското зеле има сяросъдържащи съединения, наречени глюкозинолати, които тялото употребява, с цел да си създаде изотиоцианати. Те задействат ензимните системи в тялото за битка с рака. Именно по тази причина брюкселското зеле се свързва с предварителна защита на редица ракови болести, в това число рак на дебелото черво, рак на яйчниците и други.

Богато на фитонутриенти, които пазят човешкото ДНК от свободните радикали, кивито също по този начин е отличен източник на витамини C и E, както и на бета-каротин. То е добър източник на фибри, калий, магнезий, мед и фосфор.

Нар

Нарът е прочут със своята антиоксидантна интензивност. Той убива раковите кафези, като също по този начин противодейства на възпаленията. Особено потребен е за страдащите от артрит.

Боровинки

Те оказват позитивен резултат върху липидния профил, понижават риска от диабет вид 2. И защото са богати на антиоксиданти, това е една от най-хубавите храни против прибързано стареене. Те също по този начин облекчават възпалителни чревни болести.

Малини

Те съдържат съсредоточени количества фитохимикали, които ускоряват имунитета, предотвратяват рак и сезонни алергии и пазят сърцето. Малките плодове не съдържат доста захар, тъй че са идеални за диабетици и спазващи диетични режими.

Тази фалшификация непрекъснато се употребява в индийската кухня. Тя съдържа куркумин – полифенол, който има антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови свойства.

Канелата е мощен антимикробен сътрудник, който усъвършенства антиоксидантната отбрана на организма. Смята се, че убива Е.коли и доста други бактерии. Нейните противовъзпалителни съединения оказват помощ за облекчение на болежка и вдървеност в мускулите и ставите, дължащи се на артрит. Също по този начин предотвратява инфекции на пикочните пътища, кариес и болесттите на венците, като управлява и равнищата на кръвната захар.

Кимион

Кимионът е потребен за храносмилането и производството на сила, като може да усъвършенства гликемичния надзор при хора с диабет вид 2. Подправката има дълга история на приложимост като лекарствен артикул. Смята се, че усъвършенства паметта и работи против напрежението.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР