тново регистрираме черен рекорд у нас, свързан с коронавируса. Отчитаме

...
тново регистрираме черен рекорд у нас, свързан с коронавируса. Отчитаме
Коментари Харесай

Черен рекорд от новозаразени и засилен натиск към болниците

тново записваме черен връх у нас, обвързван с ковид. Отчитаме максимален брой новозаразени в границите на денонощие от началото на пандемията до момента.

Стремително се изчерпват леглата за Коронавирус пациенти в лечебни заведения и реанимационни отделения. В столицата усилват интензивните с близо една трета.

Заради растежа на вируса в Бургас към този момент е в действие вечерен час за малолетните, а маските навън са наложителни. Новите ограничения са към този момент в действие от 18:00 ч. и ще продължат до 31 март.
Снимка: btvnovinite.bg
Рекорден брой новозаболели са регистрирани в региона през последното денонощие – близо 500. Сред тежките случаи е 37-годишна родилка в медикаментозна кома и заплаха за живота.

" Когато е пристигнала в болничното заведение в петък вечерта, тя е била в доста тежко положение, с тежка двустранна пневмония, с дихателна непълнота, и то сериозна дихателна непълнота. В понеделник положението й към този момент беше сериозно и тогава се взе решение да се пристъпи към родоразрешение ", оповестява доктор Бойко Миразчийски, изп. шеф на УМБАЛ-Бургас.
Снимка: btvnovinite.bg
И в триажния център във Ветрен напорът от пациенти не стопира.

" Предните два дни се изпълни потенциалът на коронавирус отделението, има нов етаж открит, имаше едно празно женско легло, което към този момент го запълнихме ", споделя доктор Семра Алимолла, дежурен доктор в Спешно поделение на УМБАЛ " Дева Мария ".

" Започнаха и деца да идват 12- 15 годишни ", добавя Елиана Фратева, ст. сестра в триажния център.

За да облекчи личния състав на лечебните заведения, общината стартира да извозва със личен транспорт изписаните пациенти.

А Червеният кръст незабавно провежда подаяние на ремдесивир. От организацията оповестяват, че " 500 броя са разпределени за шест лечебни заведения в Бургас ".

" Нуждата от това лекарство е огромна. По какъв метод е пристигнал, дали посредством подаяние, дали посредством постоянната доставка, вижте, ние сме лечебно заведение, което извършва лечебно-диагностичния проект. За нас е значимо да го имаме “, споделя доктор Бойко Миразчийски, изп. шеф, УМБАЛ-Бургас.

Държавната болница в града е нараснала леглата на рекордните 200.

Рекордните близо 9000 души в България се намират лечебни заведения. От тях 729 души са в интензивните COVID-отделения на страната.
Снимка: btvnovinite.bg
По данни на здравното министерство реанимационните кревати у нас са 1063. Заети са близо 70 на 100 от тях.
Снимка: btvnovinite.bg
Най-критична е обстановката в двумилионна София, където до тази заран свободните интензивни кревати за Коронавирус пациенти бяха едвам 75.

До тази сряда местата за настаняване на най-тежките случаи бяха 339. От тях 80% са заети.

По-късно, след наше питане за заетостта на реанимациите, стана ясно, че с нова заповед столичното РЗИ ги усилва с една трета - до 482. Така, най-малко на хартия, свободните кревати вместо 20 на 100 са 45%.

Д-р Боян Христовски и доктор Йоана Христова от Коронавирус отделението на болница „ Света София " споделят, че третата вълна е най-мощната до момента.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Почти непрекъснато имаме 100 % претовареност на леглата, натискът е голям! Тоест свободни кревати доста мъчно се намират! “, споделя доктор Христовски.

„ В момента има ужасно доста хора, които няма по какъв начин да ги приемем! Звънят по телефони, за жалост ги насочваме към други лечебни заведения “, добавя доктор Христова.

И шестте реанимационни кревати в болничното заведение са заети. Стационарните 32 – също.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Свободно интензивно легло не сме имали от от дълго време... Интензивните кревати незабавно се запълват! “, споделя доктор Христова.

Подобна е обстановката в останалите лечебни заведения в София, по тази причина от тази сряда столичното РЗИ усили интензивните кревати. Остава обаче неразбираемо дали ще има медици, които да ги обслужва, а по думите на доктор Мария Чорбева от РЗИ-София „ потвърдиха сътрудници, че могат да се активизират, ще се откри личен състав “.

В Ямбол също към този момент са на ръба. Единствената Коронавирус реанимация в региона е цялостна.

" Преместиха незабавната хирургия в Свети Йоан Рилски, с цел да си починат анестезиолозите, само че това е доста условно казано,тъй като те като е цялостна реанимацията няма по какъв начин да бъдат без анестезиолози ", споделя Донка Желева от РЗИ Ямбол.
Снимка: btvnovinite.bg
Здравният министър увери, че макар натискът системата ще издържи. По думите му реанимационните кревати в страната са задоволително.

Почти цялата страна продължава да бъде в лилавата зона по заболеваемост от COVID-19 като се изключи област Търговище.

София към този момент е водач по болни – близо 950 на 100 хиляди души. Картата е направена от екип на bTV Новините въз основата на данните от Единния информативен врата.
Снимка: btvnovinite.bg
За първи път от началото на пандемията броят на новозаразените за едно денонощие е близо пет хиляди при направени близо 20 000 теста. Тоест продължава наклонността близо 25 на 100 или всеки четвърти изследвал се да е позитивен.

Загубилите борбата с вируса през последното денонощие са 119 души. Близо 12 500 дози ваксини са сложени.

Увеличиха с повече от една трета интензивните кревати в София Ангелов: Ваксинираните също придвижват ковид Огнище на COVID-19 в дом за възрастни в Смолянско Болници под напън: В Бургас желаят спомагателни количества ремдесивир и ваксини Пет отделения на болничното заведение в Ямбол одобряват пациенти с COVID-19 „ Екзакта “: Над 60% от българите считат, че пътят към естествения живот минава през имунизиране Борисов: Нови 52 млн. лева помощ за родителите, останали с децата си у дома Рекорден брой инфектирани: Новите случаи са 4851 Наши лекари избавиха мъж с COVID-19 след 3 месеца на апаратно дишане Над 1300 пациенти с COVID-19 са признати в болница за последната седмица
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР