Тленните останки на патриарх Неофит ще бъдат положени за поклонение

...
Тленните останки на патриарх Неофит ще бъдат положени за поклонение
Коментари Харесай

Тленните останки на патриарха ще бъдат положени за поклонение в храм „Света Марина“

Тленните остатъци на патриарх Неофит ще бъдат положени за поклонение през днешния ден в църквата " Света Марина ", в двора на Софийската света митрополия. Това заяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан пред Българска национална телевизия. 

Снощи в 22.22 часа Негово Светейшество издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София, където бе признат с белодробно заболяване преди повече от четири месеца. Патриарх Неофит бе на 78 години.

" Там да стане поклонението, тъй като той е обвързван с тази светица - Света Марина, а и до момента в който се реши датата и мястото на опелото и детайлностите - поканата на предстоятелите на повсеместните църкви. Ще имаме съвещание на Светият Синод към достойното изпращане на патриарха ", добави владиката.

Западно и Средноевропейският митрополит Антоний посочи, че опелото на патриарха евентуално ще е в патриаршеската катедрала " Свети Александър Невски ".

" В храм " Света Марина " ще се съберат единствено членовете на Светия Синод, които ще извършат трисагии, а оттова нататък ще бъде обявена формалната информация къде ще бъде поклонението. По традиция опелото на патриарсите се прави в " Свети Александър Невски ", изясни владиката.

Митрополитът прикани църковния народ да се помоли за Негово Светейшество.

Извънредното съвещание на Светия Синод ще е от 14.00 ч. По време на съвещанието, според Устава на БПЦ-БП, ще бъдат взети решенията по отношение на организирането на поклонението, Опелото и погребението на приснопаметния патриарх Неофит.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР