Тленните останки на Франсиско Франко беше ексхумирано днес от мавзолея

...
Тленните останки на Франсиско Франко беше ексхумирано днес от мавзолея
Коментари Харесай

Франко препогребан в малка крипта край Мадрид при пълна забрана за снимки

Тленните остатъци на Франсиско Франко беше ексхумирано през днешния ден от мавзолея в Долината на падналите наоколо до Мадрид и пренесено с хеликоптер за препогребване в дребна фамилна крипта в гробището Мингоррубио, северно от испанската столица, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

С ексхумацията на тленните остатъци на диктатора испанското държавно управление откликна на дългогодишното предпочитание на доста испанци, които смятаха внушителния пантеон, издигнат от Франко, за огорчение против паметта на десетките хиляди жертви на испанската революция и на последвалия диктаторски режим и които желаят Испания да наподобява като съвременна демократична страна, отбелязва АП.

В опит да обезпечи отбрана против интервенция в персоналния живот на роднините на диктатора и да предотврати снимането на ексхумацията и качването на фрагментите от нея в обществените мрежи, държавното управление забрани потреблението на камери и мобилни телефони по време на процедурата. Всички присъстващи трябваше да минат през металдетектори, а представители на медиите не бяха позволени на ексхумацията. Очаква се преместването на тленните остатъци на диктатора да коства на испанската хазна близо 63 000 евро, отбелязва ТАСС.

За попречване на възможни вълнения испанското държавно управление забрани митингите против ексхумацията на последователи на Франко на гробището Мингоррубио. Въпреки това към 500 души, които носеха флагове и знаци от епохата на диктатора и които скандираха: " Да живее Франко! ", се събраха наоколо до гробището под надзора на полицията. Те скандираха обиди против и.д. министър-председателя на Испания Педро Санчес.

Бившият испански министър председател Хосе Луис Родригес Сапатеро сподели пред испанската национална телевизия, че ексхумацията има голямо значение за демокрацията в страната. Според испанския всекидневник " Паис " това е значим миг за страната. " Испания се прости с последния огромен знак на диктатурата ", написа през днешния ден изданието на първа страница.

Spain removes General Francisco Franco’s remains from a state mausoleum, seeking to exorcise the ghost of a dictator whose legacy still divides the country https://t.co/D5OBdlclmapic.twitter.com/BV8ydHhByK

— Reuters (@Reuters) October 24, 2019
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР