Тленните останки на българския патриарх Неофит бяха погребани в пространството

...
Тленните останки на българския патриарх Неофит бяха погребани в пространството
Коментари Харесай

Погребаха патриарх Неофит в църквата „Света Неделя“

Тленните остатъци на българския патриарх Неофит бяха заровени в пространството пред митрополитския храм „ Света Неделя “ в непосредствена непосредственост до гроба на българския Екзарх Йосиф I.

Ковчегът с тялото на патриарха беше пренесен на ръце от гвардейците. Това стана под звуците на погребален марш и камбанен звън.

Преди да бъде заровен митрополитите се помолиха за упокой на неговата душа. Те пеят „ Вечная памят! “. След това беше изпълнен националния химн. Ковчегът на патриах Неофит беше положен в гроба.

Площадът към „ Света Неделя “ е изпълнен от стотици хора, част от тях пристигнаха дружно с литийното шествие, с което тялото на патриарха беше пренесено от храм-паметника „ Свети Александър Невски “, а други пристигнаха напряко там.

По-рано тази заран в 9.30 часа стартира заупокойна Светата Литургия в памет на духовния лидер на българския народ, който ни напусна на 13 март след дълготрайно боледуване.

Още от ранни зори в храм-паметника „ Свети Александър Невски “ стартира да се събира доста народ.

Сред първите, които се простиха с патриарха, беше някогашният министър председател и цар Симеон Сакскобургготски. На литургията участваха също по този начин президентът Румен Радев, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, министър председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

Слово в памет на патриарх Неофит произнесе наместникът на Българската православна черква Варненският митрополит Йоан. „ Днес изпращаме в последния му земен път Светейшия наш отец - патриарх Неофит. Прекланяме се пред неговата светла персона “, сподели той от амвона на „ Свети Александър Невски “. Митрополит Йоан съобщи, че патриарх Неофит е бил пример за всички със своето държание и дейности: „ Напътствията му ще бъдат непрекъснат коректив на нашите мисли и дейности “.

„ Единственият метод, по който можем да му благодарим за всичко сторено от него за нас, е и ние да му подражаваме в живота и делата си, да следваме образеца и правилата му, които той следваше като наш от Бога даден ни нравствен отец и първосветител “, прикани митрополит Йоан.

В 11.30 часа стартира опелото на патриарх Неофит. То беше управлявано от Вселенския патриарх Вартоломей дружно с представителите на останалите поместни православни църкви.

След привършване на опелото стартира литийното шествие. Ковчегът с тленните остатъци на патриарх Неофит бяха пренесени от гвардейците и положени в лафет. Със същия лафет през август 1943 година са пренесени тленните остатъци на цар Борис Трети Обединител от „ Свети Александър Невски “ до Централна гара, откъдето са поели към Рилския манастир. Лафетът е гаубично оръдие, което след това е модифицирано в транспортно устройство. Според всички починалият патриарх Неофит също е бил Обединител на нашата Църква и нация, както и царят.

Литийното шествие мина по ул. " Раковски " и по-късно зави по " Цар Освободител " под звуците на траурни маршове. От там продължи около Царския замък, постройките на Народното събрание и президентството и зави, с цел да стигне до " Света Неделя ", където също имаше доста хора.

В началото на литейното шествие са първите мъже в страната и църквата. Вселенският патриарх Вартоломей не взе участие в литийното шествие. Хиляди хора също се причислиха към литийното шествие, с цел да се сбогуват със своя нравствен татко. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР