Тийнейджър твърди, че е успял да хакне от разстояние повече

...
Тийнейджър твърди, че е успял да хакне от разстояние повече
Коментари Харесай

19-годишен хакер поел дистанционно контрол над автомобили на Tesla по цял свят

Тийнейджър твърди, че е съумял да хакне от разстояние повече от 25 автомобила на Tesla, намиращи се в 13 страни, откакто е разкрил софтуерен недостатък, който му разрешава да получи достъп до компютърните системи на водача на пазара за електрически коли, съобщи Блумбърг.

19-годишният Дейвид Коломбо, който дефинира себе си като експерт по осведомителни технологии, написа в Twitter, че софтуерният минус му разрешава да отваря порти и прозорци, както и да задвижва колите и да деактивира техните системи за сигурност.

Той твърди, че може да вижда дали в колата участва водач, да включи аудио системата на автомила и да задейства неговите фарове.

Тийнейджърът не разкрива детайлности по отношение на уязвимостта на софтуера, само че изяснява, че той не е част от инфраструктурата на Tesla и че от него са наранени дребен брой притежатели на коли на компанията по света. Разкритията му в Twitter провокираха необятен отзив.

„ Вината е на първо място на притежателите (и на трета страна). Радвам се, че от Tesla подхващат ограничения за премахване на дефекта “, разяснява Коломбо пред Блумбърг.

Според появила се по-рано обява Tesla имат  платформа за откриване на уязвимости в софтуера, посредством която специалисти по-сигурността могат да записват личните си транспортни средства за тества. Компанията заплаща до 15 хиляди $ за разкриване на недостатъци.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР