Тия дни всички се занимаваха със закуската на главния прокурор

...
Тия дни всички се занимаваха със закуската на главния прокурор
Коментари Харесай

Не гледайте закуските им, а вечерите. На тях хапват и хотели, и заводи, и криптоплатформи

Тия дни всички се занимаваха със закуската на основния прокурор Гешев в Съединени американски щати. Адски неприятно за него, допускам. Не, почтено, в случай че на мен цялостен народ ми гледа в чинията и разяснява какво хапвам, къде го хапвам и с кого го хапвам, ще ми секне апетитът. Човек пък да не иде на олинклузив някъде и да не си изпълни чинията от шведската маса. За трети път. Веднага смехории във фейсбук, след това директни включвания по малкия екран, референдуми, пердах в Народното събрание... Ужас. Добре, че никой не се интересува от това какво вечеря господин Гешев и най-много – с кого вечеря, тъй като те огромните работи нормално на вечеря стават. На закуска може да си хапнал мюсли, рохки яйца, осем типа сирена (извинете, закуската влиза ли в цената на стаята, с цел да знам бюджетът ли я заплаща или аз?), шампанско, портокалов сок и суши – не, че всичко това върви дружно, но нали е облага... Обаче за вечерята човек към този момент отново огладнява и то съществено и по тази причина там се сервират пържоли, броколи, асансьорни фабрики, чийзкейк, крипто платформи, хотели, а най-после за лукс пура и нов закон за хазарта. Големи хапки за огромни хора, няма да ги оставяме на случайчиници в бизнеса всякакви, я...

Те нашите политици на прехода от 30 години ги умеят тия работи – на закуска са в Съединени американски щати и пият портокалов сок с американски сенатори, за вечеря към този момент са си в София и люскат водка с съветски олигарси. Или по-точно с българското пиколо на някой съветски олигарх.

Хич не е лесна тая работа – по през целия ден да плюскаш и пиеш, без значение от часовата разлика. Вие ги критикувате, но толкоз ястие и пиянство можете ли да поберете? И най-важното – постоянно да знаете къде тъкмо се намирате, с кого сте и какво следва да пиете, ядете и приказвате. Много неловко ще се получи, в случай че навръх молитвената закуска при тия мормони, американците, объркате малко часовите пояси и локацията и отворите каса шампанско „ Моет “ с шут под звуците на Шушана, все едно сте синът на Цоло Вутев в Куршевел.  Помните ли абсурда с отрочето на най-богатия българин, който изля за половин час 40 000 евро под формата на шампанско в първокласния френски ски курорт? Не, че 40 000 евро са пари за българската прокуратура, само че нормално тя ги прибира, не ги раздава... Това ще е неуместното. И „ Шушана “, несъмнено. Американците могат да простят и схванат, в случай че лиричният воин влезе с автоматизирано оръжие в учебното заведение на Шушана и изтрепе половината ѝ съученици, само че съмнения за невярност и подмятания за секс са безусловно несъвместими с моралния им свят.

Така че да си български политик с изключение на огромен корем, огромна глътка и огромна хватка, изисква и огромна централизация.

И то освен за обикновени работи като да знаеш с кого си закусвал и с кого вечеряш, а и в надалеч по-сложни. Например при кой какви самолети за армията си поръчал, на кого си заречен, че ще дадеш боеприпаси на Украйна и на кого, че няма да дадеш, пред кого си се клел в правосъдната промяна и пред кого, че „ ще я опраскаш “ и прочие, и прочие. Това мъж с десетина любовници по-лесно ще  се оправи пред жена си, в сравнение с политик на власт в България.

Но европейската и американската кухня са надалеч по-прости спрямо балканската, в частност македонската. Яденето и пиенето в Македония може да докара до загуба на доста неща – от национална еднаквост до непрекъснати зъби. Затова и честванията на общия ни народен воин Гоце Делчев минават постно – единствено с музика и венци, яденето и пиенето ще е по-късно от двете страни на границата. Боят се отсрочва за друга дата. Например 24 май. До наскоро на този свят и за нас, и за тях ден, на който честваме просветеността и културата си, в далечния немски град Елванген, в който Методий е бил заточен, български и македонски попове си скубеха обичайно брадите в спор чий е светият брат. Гърци в патакламата към този момент не са взели участие. Наложи се сащисаните локални поданици воглаве с кмета да разделят 24 май на две и да пазят попските делегации една от друга - събитие, което се трансформира в по-посещавано и от мачовете на селската лига. В резултат на това обаче всеки елванчанин (или елвангенец?) е осведомен както с кирилицата, по този начин и с глаголицата и може да произнесе към 30 псувни на татаро-български и още толкоз на сърбо-македонски. Това си е сериозен експорт на просвета и мисля, че няма от какво да се срамим. Даже бих предложила Гоцеделчевските празнувания също да минат под знака на културния туризъм и да каним ентусиасти от целия свят, които да заплащат скъпо и прескъпо, с цел да гледат българо-македонските боеве. А от това ще завоюва както София, по този начин и Скопие. И накрая ръка за ръка, зъб за зъб и око за око най-накрая ще влезем в европейските съдбини.
Още по темата

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР