Титлата Европейска столица на спорта“ има за цел да популяризира

...
Титлата Европейска столица на спорта“ има за цел да популяризира
Коментари Харесай

София Филм Фест се фокусира върху спорта

Титлата „ Европейска столица на спорта “ има за цел да разпространява дейния метод на живот, развиването на спортни политики и инфраструктура с положителни уреди, стратегии и интензивности. Акцентът е върху всеобщия спорт и върху смисъла на спорта като приоритет в живота на хората.

Този специфичен фокус участва във филмовата стратегия на 22-рия София Филм Фест посредством селекция от неповторими филми на спортна тема, и се осъществя с общителната поддръжка на MTel Sport и Застрахователна компания „ Лев Инс “.

Един от безспорните шлагери измежду спортните филми на София Филм Фест тази година е американският „ Аз, Тоня “ (2017) на режисьора Крейг Гилеспи. В основата на кино лентата са невероятните, само че същински събития, свързани с един от най-сензационните кавги в историята на спорта. В мрачно-комедиен звук са пресъздадени детайлности към американската фигуристка Тоня Хардинг, нейното фамозно осъществяване на троен Аксел в съревнование и неуместно замисленото и зле изпълнено нахлуване против нейната съперничка за Олимпийските игри Нанси Кериган. Марго Роби поразява всички с превъплъщението си в изпълнената с хъс и сила Хардинг (и беше номинирана за „ Оскар “ за тази своя роля), а филмът на Крейг Гилеспи е неуместен, дръзновен и остроумен портрет на фигуристката – на нейния живот, дружно със славата и омразата, които я преследват…

Неотразимата Алисън Джени завоюва преди часове по този начин жадувания златен боец на Американската киноакадемия за поддържаща женска роля – честито на екипа на „ Аз, Тоня “, а филмът може да бъде забелязан САМО в програмата на София Филм Фест през март!

Сред българските оферти за спортните заглавия на 22-рото издание на София Филм Фест е „ Българският лъв “ (2017) на режисьора Александър Хамбир и продуцента Ярив Лернер. Документалният роман е за международния първенец по бойно самбо, ММА войник и някогашен командос – Тихомир Благовестов, който доста обича България, само че изпитва мъка, че страната не предлага задоволително положителни условия за професионалното му спортно развиване. Тихомир показва с горделивост страната си на интернационалните надпревари, носи в своето сърце българската просвета и обичаи и постоянно отдава респект на родния си град Севлиево. Но настава миг, в който спортистът би трябвало да направи избор - да потърси по-добра реализация на своя капацитет в чужбина. Какво ще открие този надарен младеж, напускайки България? Ще успее ли да запази своята обич към родината по пътя към международните подиуми?

„ Мечтата на Николай “ (2017) на Мария Карагьозова e филм за капитан на туристическо корабче. Той си спомня фантазията си, която съумява да сбъдне през 1985 година - да обиколи света сам… Преминавайки през „ Желязната завеса “, българският мореплавател Николай Джамбазов показва пътя към свободата на едно цяло потомство млади българи. На борда на своята яхта „ Тангра “, напълно направена на ръка, Николай Джамбазов съумява да премине по „ невъзможния път “ и да сбъдне детската си фантазия – да обиколи света самичък през нос Хорн! Филмът е копродукция на Белгия и България, а представянето му на фестивала е неговата национална премиера.

В „ Дейвид Милър – самичък против часовника “ (2017) режисьорът Финли Претсел споделя за последните надпревари в кариерата на колоездача Дейвид Милър и финалното му присъединяване в Тур дьо Франс. Британският филм показва човешкия дух, движен от мощ, доста по-могъща от желанието за триумф и популярност. Краят на кариерата на един спортист е съревнование с времето и борба с неизбежния неуспех. Пристрастяващата потребност да участваш в конкуренцията опонира на логиката и основава трогателен и болезенен театър.

Всички, запалени по спорта киномани в София, ще могат да видят и едно неповторимо предложение от Австралия - „ Планина “ (2017), кино и музикална колаборация сред Австралийския камерен оркестър и режисьорът Дженифър Пийдъм. Филмът е проучване на човешката обсесия по необятната простор и провокации, които оферират планините; фрагментите напомнят зашеметяващата мощ на височините – и безконечната им дарба да оформят живота и човешките фантазии.

„ Планина “ е тотално друг от всичко, което съм правила до момента. Благодарение на взаимната работа с Австралийския камерен оркестър, сниманото се трансформира в изключителна творба. Хората са в поддържащи функции, а планината – в основната. Няма разговор. Този филм е по-скоро пробен, в сравнение с документален. Може би е по-близък до стила на „ Барака “ и „ Коянискаци “, споделя Дженифър Пийдъм. Гласът на неповторимия Уилям Дефо води описа и това е още един прелестен акцент, който публиката не трябва да пропуща!

Копродукцията сред Литва-Латвия-Италия-Белгия-Швейцария-Ирландия-Великобритания-Испания „ Симпатяги в края на колоната “ (2017) на режисьора Арунас Мателис е филм за професионалните колоездачи, чието място нормално е на „ опашката “ в надпреварата. Документалната творба е притежател на огромната премия в своя род от фестивала в Минск през 2017 и на премията на публиката от Варшава `17 за най-хубав документален филм. Любопитна позиция е избрал режисьорът на кино лентата - през очите на отборните лекари, които пътуват редом с колоездачите. Тяхната работа по време на надпреварите припомня на боен патрул: в случай че катастрофираш - изправяш се и продължаваш надпреварата! По време на тази борба се случват доста изключителни неща. Това е непоказваният свят на бойците-рицари и „ прелестни губещи “ на професионалното колоездене – те са постоянно в задната част на групата, без право на персонална победа.

Сред предложенията за спортно кино на 22-рия София Филм Фест е и американският „ Хвани вълната: животът на Леърд Хамилтън “ (2017) - забележителната история на същинска американска икона, която трансформира вечно един от най-вълнуващите спортове в света - сърфирането. Този изчерпателен портрет на Леърд Хамилтън изследва страха, смелостта и упоритостта, които карат един човек да стигне до върха и цената, която би трябвало да бъде платена за всичко това. Във кино лентата на режисьора Рори Кенеди е показана историята на популярен и самоуверен сърфист, съумял да покори „ огромната вълна “ – употребявани са архивни фрагменти от неговото детство, израстването му, основаването на другарства и връзки с други спортисти, влюбени в невероятно високия адреналин на живота върху дъската за сърф… Животът е учебно заведение, в което някои мъчно оцеляват, а Леърд несъмнено е оставил своя знак по вълните...
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР