Тишина. Пълна тишина. За едно нечуващо дете. А всяко дете

...
Тишина. Пълна тишина. За едно нечуващо дете. А всяко дете
Коментари Харесай

“Спасените“: Две глухи сестрички получиха шанса да чуват отново


Тишина. Пълна тишина. За едно нечуващо дете. А всяко дете би трябвало да има шанса да чува музика. И гласа на мама.

Коледното знамение се случи тук. Лекарите от УМБАЛ „ Царица Йоанна-ИСУЛ “ дадоха късмет на две деца да чуят гласа на мама.

Спасените
Снимка: bTV


Срещаме Камелия Янкова и дребната ѝ щерка Никол в болничното заведение. Операцията е предходна добре, а по-голямата сестра Сияна след две интервенции към този момент си е у дома. И двете са родени нечуващи.

Днес е прекрасен ден, изписват ви от болница ИСУЛ с второто ви детенце, минали сте през толкоз доста. Какво желаете да кажете на лекарите тук?

Kамелия Янкова: Искам да им кажа да не престават да успокояват родителите, които имат голяма потребност от тях, да не престават да вършат такива положителни и сполучливи интервенции, каквито се надявам да са нашите след включването на импланта. Това за нас е голяма наслада, децата ти да порастват интегрирани в този свят.

След 7-дневен престой в болничното заведение е време те да се приберат вкъщи и да бъдат дружно на Коледа.

Камелия и Николай създали красива женитба през 2011-година. Всичко им било наред – той е пожарникар, а тя работила в текстилния бизнес. Първородната им щерка Сияна се ражда през 2012 година – съгласно всички наложителни прегледи при новородените изцяло здрава.

На 6-месечна възраст обаче, родителите виждат, че тя не реагира на звук. Тогава в болница ИСУЛ ѝ вършат по този начин наречения BERA тест – специфичен скрийнинг, който изследва съществуването на слух.

„ Под анестезия се прави проучването. И се оказа, че си имаме чуващо бебе “, изясни Камелия Янкова.

И защото казусът не бил в слуха, родителите почнали да търсят експерти по аутизъм, тъй като детето траяло да не реагира обикновено в общуването с родителите.
Не разкрили признаци на аутизъм и година по-късно родителите се връщат още веднъж към подозрението за слуха.

Спасените
Снимка: bTV


„ На 2 години и два месеца повторихме BERA теста и се оказа, че тя е с тотална глухота. Няма апарати. Не може да чува със слухови апарати “, изясни Камелия.

Как го приехте със брачна половинка ти тогава?

Много тежко. Не си говорихме два дни, мълчахме си. Не знаех от кое място да стартира.

Лекарите предложили на фамилията да слагат кохлеарен имплант на Сияна.

„ Кохлеарният имплант съставлява един деен имплант от две елементи - вътрешна и външна, който посредством микропроцесор събира звуците от околната среда, след което разпределя по честоти. Нашата работа, като хирурзи, да сложим този имплант на точното място във вътрешното ухо. Това е един от огромните пробиви на медицината през последните 30 години. Всъщност шанса на една голяма група новордени глухи деца да прочуят и да се интегрират безусловно без проблем в чуващото общество “, изясни доцент доктор Тодор Попов от Клиника по УНГ заболявания към УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ "

Камелия и брачният партньор ѝ Николай трябвало бързо да вземат решението, тъй като нямало време за губене.

„ Имплантацията, колкото по-рано се направи, толкоз по-добри са резултатите. Изключително значимо е това нещо. Ние сме правили и на 7-8 месечни бебета имплантация и тогава няма никакво закъснение в развиването “, добави доцент доктор Попов.

Първата интервенция на Сияна е на съвсем 3-годишна възраст.

„ Казаха ни – интервенцията мина добре. Тя в този момент е под анестезия, би трябвало да се разсъни. И това беше най-хубавото. Ние си мислихме, че сложихме кохлеарния имплант и тя в този момент ще стартира да чува. Да, но не. Пътят е доста сложен, до момента в който се развие диалект. Първите ѝ изречени думи си бяха " мама ". Беше може би на четири години и малко. Тя ме гледаше по какъв начин изказвам аз и тя ме следваше “, изясни Камелия.

Свикнали с новата действителност, фамилията траяло самоуверено напред. През 2016 година се ражда и втората им дъщеричка Никол. Скрийнингът още тогава посочил, че детето чува и по този начин минали три години.

„ На мама си споделя " мама ", на тате си изрича " тате ", тези неща осъзнато си ги споделяше. В което не можеш да се усъмниш, че проблеми може да има и второто ти дете. И като имаш черно на бяло в епикризата, че детето е чуващо и не подлагаш на подозрения “, изясни майка ѝ.

По-сложните думи обаче Никол произнасяла прекомерно неправилно и Камелия се усъмнила.

„ В последна сметка на 3 години и няколко месеца направихме проучването BERA и на нея. Оказа се, че има понижен слух, дори съвсем е за кохлеарни импланти “, сподели тя.

Новината, че и Никол е със загуба на слух, по какъв начин я приехте?

Също доста тежко. Това, че детето има минус доста мъчно го преживяваш първоначално, идва ти като потрес. И макар че бяхме минали през това, не мога да кажа, че сме го приели по-лесно. Много сложен миг за нашето семейство.


Обяснението на лекарите – и двете деца са имали първоначално остатъчен слух, който подвежда първичните проучвания. А за какво се случва на двама здрави родители, които нямат в рода си глухи родственици? Случаят не е единствен.

„ Това е проявяване на мозайката на гените. Как могат гените от разнообразни фамилии и семейства да се обединят и да се получат сходни случаи “, изясни доцент доктор Попов.

В началото Никол се справяла със слухов уред, само че с времето слухът изцяло изчезва.
Затова тази година фамилията взема решение да подложи Сияна на втора кохлеарна имплантация, а Никол на първа.

Спасените
Снимка: bTV


„ Идва първи клас, желая да е неразличима от останалите, да се оправя, да е сигурна и уверена в себе си. И това даде превес за кохлеарната имлантация. Хубавото е, че всичко е сполучливо към този момент “, сподели Камелия Янкова.

Родителите виждат и напредъка на Сияна. Макар да ѝ е по-трудно в съпоставения с чуващите деца, тя се оправя чудесно.

Но по тази причина заслуга има и Камелия. Тя напуща работа, с цел да " работи " с децата всеки ден, с часове. Скоро следва да бъдат включени кохлеарните импланти и на двете сестри. Предстоят настройки за по-добър тон, само че огромната стъпка към този момент е направена.

Това ли е най-щастливият миг за фамилията, за родителите, за вас като лекари?

Доц. доктор Попов: Разбира се. В момента, в който детето чуе сигнала, чуе внезапно, че нещо ново се случва, е прелестен миг.

Какво ви дава на вас тази ваша работа?

Всеки доктор, който си обича работата, това му става част от живота. Това е истината. Огромна част. От живота. И осъзнаваш, че това, което правиш, е извънредно значимо.

А ти защо си мечтаеш оттук нататък?

Камелия Янкова: Аз си бленувам единствено за тях. Да се социализират, да са независими. Нямам други фантазии. Те са ми фантазиите.

Каква ще е тази Коледа за вас?

Чуваща Коледа ще е за нас. И едно огромно начало, което съм сигурна, ще донесе доста триумфи. Голямата крачка я направихме. Сега започваме да берем плодовете.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР