Тирзепатид се приема веднъж седмично за лечение на затлъстяване.Ако бъде

...
Тирзепатид се приема веднъж седмично за лечение на затлъстяване.Ако бъде
Коментари Харесай

Ново и ефективно лекарство за отслабване

Тирзепатид се приема един път седмично за лекуване на затлъстяване.

Ако бъде утвърдено от контролиращите органи, лекарството на фармацевтичната компания Eli Lilly  Tirzepatide  (тирзепатид), може да се трансформира в най-продаваното за всички времена. Опасенията, свързани с цената му и за това кой в действителност ще може да си го разреши са едно от нещата, които безпокоят по-голямата част от евентуалните му консуматори, оповестява NBCNews.

सरसों के मसाले वाली मछली ऐसे बनायेंगे तो सब तारीफ करेंगे

Експертите са уверени, че лекарството Tirzepatide ще бъде утвърдено от Администрацията по храните и медикаментите (FDA) в Съединени американски щати през тази година. Ако това стане то ще се причисли към две други известни и скъпи медикаменти за намаляване –  Wegovy  и  Saxenda  на производителя Novo Nordisk.

Годишните продажби на  Tirzepatide е допустимо да доближат рекордните  48 милиарда $ , съгласно разбор и оценка на “Bank of America ”. Друг разбор от UBS пресметна, че лекарството ще постигне  25 милиарда $  годишни продажби с което ще надвиши рекордните 20.7 милиарда $, сложени от лекарството за ревматоиден артрит Humira на  биофармацевтична компания AbbVie през 2021 година

Кели Смит, представител на Eli Lilly, отхвърли да разяснява какъв брой ще коства Tirzepatide. Според външни специалисти е допустимо производителят на медикаменти да образува цената му по сходство на Wegovy (т.е. 1500 $ за месечен курс ), и Saxenda, лекуването с което коства към 1350 $ за месец.

Ако FDA в действителност удостовери успеваемостта на лекарството,  избраната от производителя цена  за Tirzepatide може да бъде около  13 000 $ годишно или към 1100 $ на месец , сподели доктор Дейвид Ринд, основен медицински шеф на Института за клиничен и стопански разбор – изследователска група, която оказва помощ за установяване на обективни цени на медикаментите.

Тирзепатид се е потвърдил в клинични изследвания като доста ефикасен за загубата на тегло. И трите медикаменти, които се ползват под формата на инжекции работят по сходен метод: те са клас медикаменти, наречени GLP-1 агонисти, които имитират хормон, който оказва помощ за  понижаване на приема на храна и апетита . Tirzepatide на Eli Lilly, обаче имитира и втори хормон, който дружно с намаляването на апетита  може също да усъвършенства метода, по който тялото усвоява захарта и разгражда мазнините .

Клинично изпитване във фаза 3 откри, че  висока доза Tirzepatide оказва помощ на пациентите да изгубят приблизително 22.5% от телесното си тегло . Лекарството се показва по-добре от всяко друго, което сега е на пазара. Повечето пациенти в изследването са имали показател на телесна маса или BMI от 30 или повече. В изследвания Wegovy и Saxenda понижават телесното тегло надлежно с към 15% и 5%.

В по-ниски дози и трите медикаменти към този момент са утвърдени за лекуване на диабет .

Tirzepatide се продава под името Mounjaro за лекуване на диабет . Семаглутидът, когато се продава за намаляване се употребява в по-голяма доза и се назовава Wegovy; при по-ниска доза се употребява против диабет и се продава като Ozempic. По същия метод по-висока доза от лекарството лираглутид се продава под името Saxenda за намаляване, а при по-ниска доза се продава като Victoza за диабет.

Кой ще заплаща?

С изключение на Mounjaro, който беше утвърден по-рано тази година,  версиите на медикаментите, употребявани за лекуване на диабет, се покриват от множеството застраховки .

Но това не постоянно е по този начин, когато те се предписват при затлъстяване.

Затлъстяването носи неповторима стигма, разяснява доктор У. Скот Бучот от Бариатричния и метаболитен институт в Кливланд.  Много лекари към момента го виждат като поведенчески проблем, а не като медицински , споделя той.

Това разбиране, в допълнение към по-старите медикаменти срещу затлъстяване, които не са доста ефикасни, кара  застрахователите да не желаят да покриват доста от новите лечения , разяснява той.

Застрахователните компании  желаят повече доказателства за изгодите от медикаментите срещу затлъстяване , в сравнение с нормално за други типове медикаменти.

Някои застрахователи могат да изберат едно от медикаментите за намаляване и да предложат покритие, сподели той, само че те постоянно лимитират достъпа  единствено до пациенти, които дават отговор на избран предел , като показател на телесна маса над 30.

Така на множеството хора ще се постанова да заплащат сами за медикаментите против намаляване, което ги прави недостъпни за хората и ги трансформира в привилегия единствено за богатите .

Според специалисти застрахователното покритие на медикаментите срещу затлъстяване няма да се усъвършенства,  до момента в който повече медицински експерти не трансформират метода, по който те самите гледат на затлъстяването .

Въпреки пречките пред достъпа, анализаторът на UBS Бристоу разяснява, че въпреки всичко очаква  Tirzepatide да бъде хитово лекарство против затлъстяване , отбелязвайки, че Съединени американски щати към този момент изпитват дефицит на медикамента във формата му против диабет. 

Мети

Методика на извършеното изследване

В тази фаза 3 двойно-сляпо, рандомизирано, следено изследване, ние определихме 2539 възрастни с показател на телесна маса (ИТМ; тежестта в килограми, разграничено на квадрата на височината в метри) от 30 или повече, или 27 или повече и минимум едно затруднение, обвързвано с тежестта, като се изключи диабет, в съответствие 1:1:1:1 за приемане един път седмично, подкожно тирзепатид (5 mg, 10 mg или 15 mg) или плацебо за 72 седмици, в това число 20- седмичен интервал на повишение на дозата. 

Съвместните крайни точки са процентното изменение на тежестта по отношение на изходното равнище и понижаване на тежестта с 5% или повече. Оценката на режима на лекуване и оценка на резултатите без значение от прекратяването на лекуването в групата.

Резултати

В началото междинното телесно тегло е 104,8 kg, междинният ИТМ е 38,0, а 94,5% от участниците имат ИТМ 30 или по-висок. Средната процентна смяна в тежестта на седмица 72 е -15,0% (95% поверителен период [CI], -15,9 до -14,2) със седмични дози от 5 mg тирзепатид, -19,5% (95% CI, -20,4 до -18,5) ) с дози от 10 mg и -20,9% (95% CI, -21,8 до -19,9) с дози от 15 mg и -3,1% (95% CI, -4,3 до -1,9) с плацебо (P <0,001 за всички съпоставения с плацебо). 

Процентът на участниците, които са понижили тежестта си с 5% или повече, е 85% (95% CI, 82 до 89), 89% (95% CI, 86 до 92) и 91% (95% CI, 88 до 94) надлежно с 5 mg, 10 mg и 15 mg тирзепатид и 35% (95% CI, 30 до 39) с плацебо; 50% (95% CI, 46 до 54) и 57% (95% CI, 53 до 61) от участниците в групите с 10 mg и 15 mg са имали понижение на телесното тегло с 20% или повече, в съпоставяне с 3% (95% CI, 1 до 5) в групата на плацебо (P <0,001 за всички съпоставения с плацебо). 

При тирзепатид са следени усъвършенствания във всички авансово избрани кардиометаболични индикатори. 

Най-честите нежелани реакции при тирзепатид са стомашно-чревни и множеството са леки до умерени по тежест, зараждащи най-вече по време на повишение на дозата. Нежеланите реакции са довели до спиране на лекуването при 4,3%, 7,1%, 6,2% и 2,6% от участниците, получаващи надлежно дози от 5 mg, 10 mg и 15 mg тирзепатид и плацебо. възникващи най-вече по време на повишение на дозата. Нежеланите реакции са довели до спиране на лекуването при 4,3%, 7,1%, 6,2% и 2,6% от участниците, получаващи надлежно дози от 5 mg, 10 mg и 15 mg тирзепатид и плацебо. възникващи най-вече по време на повишение на дозата. Нежеланите реакции са довели до спиране на лекуването при 4,3%, 7,1%, 6,2% и 2,6% от участниците, получаващи надлежно дози от 5 mg, 10 mg и 15 mg тирзепатид и плацебо.

ИЗВОДИ

В това 72-седмично изследване при участници със затлъстяване, 5 mg, 10 mg или 15 mg тирзепатид един път седмично обезпечават обилни и устойчиви понижения на телесното тегло. (Подкрепено от Eli Lilly; SURMOUNT-1 ClinicalTrials.gov номер, NCT04184622.)

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР