Тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване, при което имунната система

...
Тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване, при което имунната система
Коментари Харесай

Вредни храни при Хашимото

Тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване, при което имунната система нападна щитовидната жлеза като непозната тъкан. Най-често се среща при дами в междинна възраст.

След слагане на диагноза в лекарски кабинет, болните обезателно би трябвало да се подложат на уместно за тяхното положение лекуване. То включва банкет на лекарства и непоколебим хранителен режим.

Истината е, че в случай че дадем опция тялото ни да отдели дейно непотребния отпадъчен материал, без значение в коя посока е било отклонението, салдото се възвръща без да се постанова хормонална терапия. Всъщност, от ден на ден ендокринолози се пробват да преборят тиреоидита на Хашимото посредством вярно хранене.

Ако останем 2-3 седмици на подбрана сурова растителна храна - разнородни плодове, зеленчуци (включително сокове и смути) и ядки, след което захраним за 10 дни с добавени към това задушени зеленчуци, зърнени и бобени варива, без сол и добавена лой, подобрението към този момент е налице.

Разбира се, преди да се запознаете кои храни могат да повлияят удобно на тази болест, първо би трябвало да знаете кои са продуктите, безусловно противопоказни при тиреоидит на Хашимото, с цел да ги изключите от менюто си.

 Захар

Забранени и рискови са бялото брашно и добавената захар. Не бива да се одобряват млечни шоколади, бонбони, сладкиши, глазура, безалкохолни напитки. Вместо захар се употребява неин добър сурогат – стевия.

Изключително значимо е менюто да не съдържа храни с консерванти – когато се пазари, етикетите би трябвало да се четат доста деликатно. Месото, плодовете и зеленчуците е желателно да се изкисват за 15 минути в подсолена вода – на 1 л. вода сложете 1 ч.л.сол.

Няма безапелационни резултати от проучвания, само че се приема, че е добре болните от Хашимото да лимитират потреблението на храни, съдържащи глутен.

Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Специалистите считат, че използването му би трябвало да се сведе до най-малко поради структурното подобие сред антигените на глутена и тъканта на щитовидната жлеза.

Добре е да се понижи и количеството на одобряваното кафе или да се спре. Кофеинът подтиква отделянето на огромни количества кортизол – хормон на надбъбречната жлеза, който при по-високи равнища потиска функционалността на щитовидната жлеза.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР