Тиранозавър рекс все още е кралят на динозаврите, според учени,

...
Тиранозавър рекс все още е кралят на динозаврите, според учени,
Коментари Харесай

Тиранозавър рекс - кралят на динозаврите

Тиранозавър рекс към момента е кралят на динозаврите, съгласно учени, които се опълчват на препоръчаната по-рано през годината противоречива догадка, че могъщият античен див звяр би трябвало да бъде приет за три типа, а освен за един, съобщи Ройтерс.

В оповестено в понеделник проучване седем палеонтолози настояват, че изследването от март тази година не предлага задоволително доказателства за съществуването на три типа тиранозаври въз основа на вкаменелостите на най-известния динозавър в света, съобщи Българска телеграфна агенция. Предишното проучване съгласно тях се базира на несъответствуващи статистически способи, лимитирани сравнителни проби и неверни измервания.

Тиранозавър рекс е единственият приет тип от рода Тиранозаври, откогато могъщият динозавър е разказан за първи път през 1905 година Родът съставлява по-всеобхватна група от сродни организми спрямо типа.

Трима други откриватели обявиха в по-ранното изследване, оповестено в същото списание - " Еволушънъри байолъджи ", че би трябвало да бъдат приети три типа въз основа на вариации в дебелината на бедрените кости и формата на долните предни зъби измежду към три дузини мостри от тиранозавър.

" Доказателствата би трябвало да бъдат безапелационни, а неочакваното делене на разнообразни типове на сходно емблематично животно като Тиранозавър рекс, известно от повече от 100 години, изисква огромна тежест на доказване. Вярно е, че има вариации в размера и формата на костите на Тиранозавър рекс, само че в нашето ново изследване демонстрираме, че те са минимални ", сподели палеонтологът от Единбургския университет Стив Брусате и саъвтор на новото проучване.

Тиранозавърът - част от група, наречена тероподи, включваща всички месоядни динозаври, е имал солидна глава и голяма мощ на захапката, ходил е на два мощни крайници и е имал слаби предни крака единствено с два пръста.

Новото проучване преглежда вътревидовите вариации в дебелината на бедрените кости при четири други месоядни динозаври и 112 типа живи птици - потомци на дребните пернати тероподи, като открива, че вариациите при тиранозаврите не са изключителни.

" Нормално е всеки тип да се разграничава по мярка и форма. Погледнете единствено какъв е диапазонът на височината, талията и озъбената усмивка на днешните хора, а всички те са представители на един тип. Така че разликите сред костите и зъбите на Тиранозавър рекс са толкоз незначителни, че не поддържат разделянето му на няколко типа ", споделя Брусате.

В оповестеното през март проучване основаният в Балтимор самостоятелен палеонтолог Грегъри Пол и двама негови сътрудници предложиха да бъдат разграничени типовете Тиранозавър рекс (крал), Тиранозавър император и Тиранозавър регина (кралица).

Тиранозавърът е бродил из западните елементи на Северна Америка през интервала креда в залеза на ерата на динозаврите, до момента в който метеорит не удря полуостров Юкатан в Мексико преди 66 милиона години, обричайки античните създания на крах.

" Тиранозавър рекс остава единственият същински крал на динозаврите. Той е единственият тип великански динозавър - висш див звяр, живял в края на интервала креда в Северна Америка ", прибавя Брусате.

Грегъри Пол подлага на критика новата работа като " прибързана " и съобщи, че тя не съставлява " същинско научно проучване ".

" Това е палеопропаганда, която наподобява е основана, с цел да пази Тиранозавър рекс, вместо да изследва съществено опциите фосилните мостри от тиранозаври да съдържат повече от един тип, какъвто родът сигурно е имал ", съобщи Пол.

" Има нещо в обичания Тиранозавър рекс, което кара хората да се вълнуват до степен, която не се следи при други антични организми. Ако публикацията ни беше за различен тип, да вземем за пример за аржентинския Гигантозавър, евентуалното нямаше да провокира толкоз звук и безпокойствие ", прибавя Пол.

Вероятно най-големият прочут тиранозавър е образец на име Сю в музея " Фийлд " в Чикаго, дълъг 12,3 метра.

" Ние не изключваме опцията да има няколко типа тиранозаври. Просто ни трябват повече и по-добри вкаменелости ", споделя Стив Брусате.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР