Тиранозавър рекс често е наричан Кралят на динозаврите. Ново изследване

...
Тиранозавър рекс често е наричан Кралят на динозаврите. Ново изследване
Коментари Харесай

Откриха останки от страховит звяр, наподобяващ голям саламандър

Тиранозавър рекс постоянно е именуван Кралят на динозаврите. Ново проучване демонстрира, че милиони години по-рано на територията на Айова, Съединени американски щати, е бродил не  по-малко застрашителен звяр, наподобяващ огромен саламандър , написа " Дейли мейл ".
Прочетете още
Палеонтолози от музея " Фийлд " в Чикаго разказват античното създание  Whatcheeria, което е живяло преди 340 милиона години , наричайки го  " Тиранозавър рекс на своето време ".

" Древният див звяр е изглеждал като огромен саламандър с тясна глава, мощни челюсти и зъби като бръсначи, който се е хранил с каквото си пожелае " , споделя съавторът на проучването Бен Оту.

Въпреки че на дължина не е надхвърляло два метра, хищното творение е бил извънредно огромно за времето си. Анализирайки остатъци от Whatcheeria, учените са стигнали до заключението, че представителите на античния тип са претърпели интервал на извънредно бърз напредък.

Съвременните влечуги, които са негови далечни родственици, порастват постепенно, само че непрестанно през целия си живот. За разлика от тях наподобяващият саламандър див звяр се е развивал бързо на младини, а достигайки зрялост, размерът му е оставал релативно постоянен. 

Според откривателите тази специфичност е разрешила на хищника да заеме най-високото място в хранителната верига, защото бързият напредък и внушителните му размери са му дали конкурентно преимущество.

Проучването разкрива също, че античното хищно творение е прекарвало по-голямата част от времето си под вод а, сходно на крокодилите и алигаторите. То е дебнело плячката си от засада и е атакувало ненадейно, когато тя се е приближавала до водата.

Whatcheeria е част от жанр, който в последна сметка еволюира в актуалните тетраподи (четирикраки). Между него и актуалните типове могат да се открият редица прилики. Някои особености на античния див звяр обаче го отличават от по-късните жители на Земята.

Според учените това демонстрира, че еволюцията не е линеен развой. Природата непрестанно опитва, изпробвайки  " разнообразни способи на живот и комбинации от функционалности " . Вкаменелостите също по този начин демонстрират, че още в най-ранните стадии животът на Земята е бил доста разнороден. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР