Тип 1 и тип 2 не са достатъчно коректно разграничение

...
Тип 1 и тип 2 не са достатъчно коректно разграничение
Коментари Харесай

Диабетът има не два, а пет типа, откриха учени

Тип 1 и вид 2 не са задоволително правилно разграничаване на типовете диабет. Всъщност има най-малко пет отчетливи разновидности на заболяването и от разпознаването им зависи коя ще е най-ефективната терапия. Това твърди ново изследване на шведски и финландски учени, публиквано в журнала " Лансет " и представено от Би Би Си.

Диабетът визира един от 11 души по света и покачва рисковете от сърдечен удар и инсулт, слепота, бъбречна непълнота и ампутация на крайниците. Това е хронично заболяване, при което е нарушен салдото на кръвната захар на един човек или поради невъзможността на панкреаса да създава инсулин, с който да я обработва (при вид 1), или поради неспособността на творби инсулин да се оправя с нея (тип 2). Ето за какво в първия случай постоянно се постанова изкуствено внасяне на инсулин в тялото посредством инжектиране, до момента в който при втория вид може да има разнообразни лечебни тактики и потребности според от това какъв брой е сериозен несъответствието и какъв брой е напреднало болестта.

Тип 1 визира към една десета от всички диабетно заболели хора - поражда при младежи, тъй като е генетично заложен, въпреки че се отключва от фактори на средата като стрес, и е положение, което до края на живота изисква инжектиране на инсулин. Тип 2 обаче е всеобщият случай и се смята, че поражда най-често с придвижване на възрастта и поради наднормено тегло и неприятен метод на живот, само че в действителност може да се прояви и при млади, и при възрастни, и при хора със затлъстяване, и при такива с обикновено тегло, може да постанова банкет на инсулин или на медикаменти, само че пък да се сложи под надзор и даже единствено с подобаващ хранителен режим.

Точно тези разнообразни степени при диабет вид 2 са разграничили учените от Центъра за проучване на диабета в Университета в Лунд, Швеция и от Института за молекулярна медицина във Финландия, откакто категоризирали в елементи общо близо 15 хиляди пациенти с диабет. Получили се пет отчетливо разнообразни групи, при които болестта има и отчетливо разнообразни характерности.

Тип 1: В първата пациентска група попадат характерностите, които са познати и досега за вид 1 - автоимунно заболвяване, проявено при младежи, при което панкреасът е с нарушена функционалност и не може да създава инсулин.

Тип 2: Вторият вид, категоризиран от скандинавските учени, доста наподобява на вид 1, тъй като също като при него болните са младежи, със здравословно тегло, само че с нарушено произвеждане на инсулин. Разликата е, че имунната система и наднорменото тегло не са повода за тези проблеми, а както откривателите разкрили - виновникът е един недостатък в бета клетките на тези хора. Те имат нараснал риск от слепота, отбелязва научната обява.
.
Тип 3: Групата на хората с остра инсулинова устойчивост съгласно статистиката е с високо общо наднормено тегло и въпреки че тези хора към момента създават инсулин, тялото им към този момент не откликва на него, по тази причина е нужна по-сериозна медикаментозна интервенция и нормализиране на храненето. Хората в тази група са изключително застрашени от бъбречна непълнота.

Тип 4: Тази вариация е при хора с огромно наднормено тегло и даже с болестно затлъстяване, които обаче метаболитно са доста по-близки до здравите и хората в норма, в сравнение с тези от вид 3.

Тип 5: При хора в преклонна възраст (т. нар. старешки диабет), развили признаци доста по-късно от другите четири групи и с надалеч по-леки прояви на заболяването, която може да мине и без съществени затруднения до края на живота им.

Откритието за петте групи пациенти и надлежно петте вида на заболяването е извънредно скъпо, тъй като е крачка в създаването на персонализирана медицина за най-значимото и широкоразпространено трайно заболяване в света и изключително в развитите страни, означават откривателите. Първите три разновидности могат да се третират с по-агресивни способи и инсулинови инжекции, до момента в който последните две не изискват това, а по-скоро рационално хранене и предварителна защита на затрудненията посредством добър надзор и наблюдаване на заболяването, обобщават те.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР