Тим Кук Най-печелившата фирма в света има нова тайна структура,

...
Тим Кук Най-печелившата фирма в света има нова тайна структура,
Коментари Харесай

Досиетата от Рая осветиха тайно данъчно убежище на Apple


Тим Кук

Най-печелившата компания в света има нова загадка конструкция, която й разрешава да продължи да заобикаля заплащането на милиарди долари налози, излиза наяве от разкритията на " Досиетата от Рая " (Paradise Papers). Изтеклите документи демонстрират по какъв начин американският софтуерен колос Apple употребява английския данъчен парадайс Джърси, откакто бе заставен да постави завършек на сходни противоречиви практики в Ирландия през 2013 година От тогава компанията е преместила компанията си, която държи множеството от необлагаемия й кеш – все още 252 милиарда $ – на Ченъл Айлънд, Джърси, заяви БиБиСи, която е част от над 90-те международни медии, участващи в следствието на голям масив финансови документи, които хвърлят светлина върху световните офшорни финанси.

От Apple декларират, че новата конструкция не е намалила налозите им.

Компанията показва, че остава най-големият поданик в света, като е платила към 35 милиарда $ корпоративен налог през последните три години. Компанията акцентира, че е следвала закона и че подхванатите промени " не са редуцирали нашите данъчни заплащания в която и да е страна ".

В изказването си Apple акцентира, че никакви действия или вложения не са били преместени от Ирландия.

До 2014 година софтуерната компания използваше малка врата в данъчните закони на Съединени американски щати и Ирландия, известна като " double Irish ". Това позволяваше на Apple да канализира всичките си продажби отвън Северна и Южна Америка – понастоящем към 55% от приходите й – през дъщерните си сдружения в Ирландия, които на практика бяха без поданство за задачите на данъчното облагане и заради това си спести всевъзможни налози.

Вместо да заплаща ирландския корпоративен налог от 12.5% или американския, който е 35%, дъщерната конструкция оказва помощ на Apple да ограничи своите налози върху облагата отвън Съединени американски щати до степен, при която данъчните заплащания в чужбина рядко надвишават 5% от задграничните облаги на компанията, като в някои години са падали под 2%.

Европейската комисия пресметна, че данъчната ставка на една от ирландските компании на Apple за една година е била едвам 0.005%.

През 2013 година Apple бе подложена на напън в Сената на Съединени американски щати. Тогавашният сенатор Карл Левин упрекна изпълнителния шеф на компанията Тим Кук, че са " преместили златната гъска в Ирландия ", където трите дъщерни сдружения не заплащат налози. Кук обаче съобщи: " Ние плащаме всички налози, които изискуем, всеки един $. Ние не подвластен от данъчни уловки...Ние не укриваме пари на някой карибски остров ".

След като Европейска комисия разгласи през 2013 година, че проверява договореностите на Apple в Ирландия, ирландското държавно управление реши, че компаниите, регистрирани в страната, повече няма да бъдат без поданство за задачите на данъчното облагане.

За да задържи ниски данъчните си ставки, Apple е трябвало да открие офшорен финансов център, който да служи за данъчна пълномощия на ирландските й сдружения.

През март 2014 година юридическите съветници на Apple изпращат въпросник на Appleby – водеща офшорна правна компания, която е източник на множеството от документите, изтекли в " Досиетата от Рая ".

БиБиСи разгласява копие от документа, в който Apple пита правната компания какви прерогативи може да предложи в другите офшорни юрисдикции – Британските Вирджински острови, Бермуда, Каймановите острови, Мавриций, Остров Ман, Джърси и Гърнси.



Поставени са основни въпроси – да вземем за пример допустимо ли е да се придобие публично увещание за освобождение от налози и може ли да бъде доказано, че ирландска компания може да " прави мениджърки действия...без да бъде обект на данъчно облагане във вашата пълномощия ".

От Apple също по този начин задават въпроса евентуално ли е да бъде заменено държавното управление, каква информация ще е видна за публиката и какъв брой елементарно е да се напусне юрисдикцията.

От изтеклите имейли също така излиза наяве, че софтуерната компания е желала този й ход да остане скришен.

В имейл, сменен сред старшите сътрудници в Appleby, написа: " За тези от вас, които не са осведомени, Apple [официални лица] са извънредно чувствителни във връзка с публичността. Те също така чакат работата, която се прави за тях, да бъде дискутирана измежду лицата, които би трябвало да знаят ".

Apple избира Джърси, който е под суверенитета на Британската корона и работи по свои лични данъчни закони, според които ставката на корпоративния налог за задгранични компании е 0%.

Документите от " Досиетата от Рая " демонстрират, че две основни ирландски дъщерни сдружения на Apple - Apple Operations International (AOI), за което се счита, че държи по-голямата част от задграничните пари на компанията в размер на 252 милиарда $, както и Apple Sales International (ASI), са ръководени от офиса на Appleby в Джърси от началото на 2015 година до първите месеци на 2016 година

По този метод софтуерният колос е траял да заобикаля заплащането на милиарди долари налози по целия свят.

Отчетите на Apple за 2017 година демонстрират, че компанията е направила 44.7 милиарда $ отвън Съединени американски щати и е платила единствено 1.65 милиарда $ налози към задгранични държавни управления при ставка към 3.7% (по-малка от една шеста от междинния корпоративен налог в света).

През август 2016 година, след тригодишно следствие, Европейската комисия открива, че Ирландия е предоставяла противозаконни данъчни облаги на Apple. Европейска комисия споделя, че компанията би трябвало да заплати на Ирландия налози за интервала, обхващащ следствието 2003-2013 година, или общо 13 милиарда евро плюс рента от 1 милиарда $.

Ирландия и Apple апелират решението.

Изпълнителният шеф на компанията Тим Кук афишира решението на Европейски Съюз за " тотална политическа нелепост ", която не се основава на обстоятелствата или на закона. Ирландия, която се притеснява, че мултинационалните компании може да отидат някъде другаде, твърди, че Европейски Съюз се намества в суверенната й данъчна политика. Страната се съгласява да събере 13 млрд евро, които да се съхраняват в гаранционна блокирана сметка според от изхода на делото.

През октомври 2017 година Европейски Съюз съобщи, че ще даде Ирландия на съд за това, че към момента не е събрала парите. Ирландия отговори, че това е комплицирано и изисква време.

От Apple са отказали да дават отговор на въпроси за двете им компании, които са преместили данъчната си пълномощия в Джърси.

" Досиетата от Рая " разкриват също по този начин, че крупният американски производител на спортни артикули Nike е основал на Бермудите офшорни сдружения, на които филиалите на компанията трябвало да трансферират стотици милиони евро за потребление на правото върху неговата комерсиална марка.

С тези обилни суми, плащани за лицензи, облагите на групата по света са били намалявани, а с тях и налозите на Nike.

Състезателят от " Формула Едно " Люис Хамилтън е употребявал сдружение заслон на Остров Ман, с цел да спести Данък добавена стойност при покупката на нов частен аероплан за над 4 милиона евро.

Осемнадесет месеца след " Панама пейпърс ", разкриващи данъчни измами, Международният консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ), сплотяващ 96 медии от 67 страни, стартира в неделя да афишира резултатите от ново следствие, резултат на едногодишна работа, анализираща 13.5 милиона финансови документи, изтекли от офшорната правна компания Appleby, чийто централен офис е на Бермудите.

Европейският съюз дефинира тези разкрития като шокиращи и настоя за " възпиращи наказания ".

Еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер разяснява късно нощес, че медиаторите при тези покупко-продажби би трябвало да понесат отговорност, в случай че има укриване на налози.

Въпросните документи показват нередности в счетоводните практики на английската кралица Елизабет Втора, на министъра на търговията на Съединени американски щати Уилбър Рос както и на бразилски и съветски министри.

Мнозина известни персони, визирани от " Парадайз пейпърс ", обявиха, че техните вложения са законни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР