Тим Кук и Джеф Безос управляват две от най-големите компании

...
Тим Кук и Джеф Безос управляват две от най-големите компании
Коментари Харесай

Правилото на неловката тишина

Тим Кук и Джеф Безос ръководят две от най-големите компании на планетата. Погледнати в профил, шефът на Apple и създателят на Amazon наподобяват като радикално разнообразни персони. В своите компании обаче и двамата са известни със следването на една процедура. Те съблюдават „ правилото на неловката тишина “.

Правилото на неловката тишина е просто: Когато сте изправени пред въпрос, на който изпитвате усложнение да отговорите, не бързайте да си отваряте устата и помислете задълбочено върху това какво тъкмо ще кажете. Тук не става въпрос за къса пауза, а за дълготрайно безмълвие (10, 20 или повече секунди), през което да анализирате добре обстановката, преди да отговорите.

Ако не сте привикнали с сходен жанр на връзка и сте в ролята на чакащия отговор, този метод към общуването може да ви накара да се чувствате неловко.

В Apple Кук практикува този вид връзка от години. Още през 2008 година в списание „ Форчън “ излиза материал, в който написа, че Кук е „ прочут с дългите и неловки паузи, при които човек чува единствено звука от късането на опаковки на енергийни барчета, които той непрекъснато яде “

Шефът на Amazon Джеф Безос също следва правилото на неловката тишина, макар че той подхожда по-методично към него. Това включва отделянето на до 30 минути за четене на отчети в цялостна тишина при започване на всяка среща с негови чиновници. Идеята е, че за това време всички участници в срещата ще могат да се срещнат с най-важните точки, които би трябвало да бъдат дискутирани, и да помислят по тях, без да бъдат прекъсвани по какъвто и да е било метод.

„ За новите чиновници първоначално това е много извънредно прекарване. Те просто не са привикнали да седят на едно място в цялостна тишина, четейки текстове дружно с група мениджъри “, споделя БЕзос в друго изявление за „ Форчън “.

Кук и Безос не са единствените известни бизнес водачи, които не се опасяват от неловкото безмълвие. Илон Мъск постоянно прави пауза за сред 5 и 15 секунди, преди да даде отговор на някакъв въпрос от изявление. Веднъж починалият Стив Джобс си даде 20 секунди за размисъл, преди да отговори на личностна подигравка по време на конференция.

Правилото за неловката тишина постоянно е било скъпо оръжие от арсенала на, защото то дава на човек опция да успокои страстите си и да даде уравновесен отговор, вместо да реагира първосигнално и безогледно.

Днес правилото за неловката тишина е по-ценно от всеки път, защото живеем в свят, в който се дава все по-голям приоритет на незабавното задоволство на нашите потребности.

На всеки имейл би трябвало да се дава отговор в границите на същия ден. Забравили сте за видеоконферентна среща с вашите сътрудници? Няма проблем, можете да се включите когато и да е.

Тази мигновена връзка обаче крие редица клопки, като най-опасният е неналичието на време за размисъл.

Критичното мислене изисква изчерпателен и деликатен обзор на дадена тематика. То изисква самоанализ и ретроспекция. Обстойно претегляне на обстоятелствата и разсъжденията. Създаване на причинно-следствени връзки.

Нито едно от тези неща не може да бъде реализирано без нужното за броени секунди.

Когато следвате правилото на неловката тишина, вие печелите назад времето, от което се нуждаете, с цел да извършите най-малко част от тези условия на сериозното мислене. Време, което в противоположен случай ще прахосате за даването на недомислени и от време на време глупави отговори. Време, което ще употребявате, с цел да каже на събеседника си това, което той желае да чуе, вместо това, което в реалност мислите.

Ако практикувате тази информационна техника постоянно, с времето тишината ще престане да бъде „ неловка “ и ще се трансформира в „ потребна “.

............

Джъстин Барисо , създател на „ EQ Applied “, за

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР