Тим Кук, главният изпълнителен директор на Apple, е критично настроен

...
Тим Кук, главният изпълнителен директор на Apple, е критично настроен
Коментари Харесай

Тим Кук разтревожен: Постоянното наблюдение променя поведението на човека

Тим Кук, основният изпълнителен шеф на Apple, е сериозно надъхан към софтуерните компании, които следят данните на потребителите.

По думите му, това събиране на данни напълно скоро ще се трансформира в всеобщ проблем за обществото.

Кук взе присъединяване в събитието TIME100 Summit 2022 и изрази своите съществени паники. Той е уверен, че наблюдението на потребителите ще предизвика смяна в метода ни на държание и в общуването ни един с различен, написа CNBC.

Страхувам се мощно от загубата на цялост на персоналния живот, споделя 61-годишният Кук.

Ако стартираме да се усещаме като непрекъснато следени, нашето държание ще се промени. Ще стартираме да вършим по-малко неща и да мислим по-малко за тях. Ще променим мисленето си. В подобен свят, в който ние се самовъзпираме, ще настъпи сериозна смяна в обществото, добавя той.

Няколко изследвания по тематиката демонстрират, че хората се държат друго, когато са под наблюдаване.

Thanks to all the developers that tuned in around the world and those who joined us for a special day at Apple Park. The app economy is growing and thriving thanks to the innovations that talented developers are dreaming up! #WWDC22pic.twitter.com/5F1iuikyIT
— Tim Cook (@tim_cook) June 6, 2022

През 2018 година учени от датски университет откриха, че участниците “мамят доста по-малко” на проби, когато в помещението, където са, има камери.

По време на друго изследване от 2019 година участници признават, че фактът, че са следени, ги кара да се държат друго. 48% от респондентите признават, че този фактор може да ги предизвика да трансформират държанието си в офиса.

Коментарът на Тим Кук добавя част от настройката на обществото в Съединени американски щати във връзка с практиките на софтуерните компании във връзка с данните на потребителите.

Миналия месец над 1 милион поданици на Илинойс получиха чекове на стойност към 400 $, откакто Фейсбук подписа правосъдно съглашение. Според ищците платформата е събирала данни за различаване на лица без единодушието на потребителя - което е нелегално съгласно закона на щата Илинойс.

В момента Гугъл Photos се намира в сходна правосъдна борба. Всички платформи на Гугъл - в това число Gmail, Гугъл Docs и търсачката, съхраняват информация, като телефонен номер, локация, уеб сайтове, които разглеждате и така нататък

Макар компанията да твърди, че не търгува с персонални данни, подозренията се прокрадват, защото тя употребява данните, с цел да демонстрира персонализирани реклами. Неслучайно неотдавна Гугъл предложи на потребителите инструмент, благодарение на който те може да отстранен персоналната си информация от резултатите в търсачката.

Въпреки многото проблеми с поверителността на данните, Тим Кук е окуражен, че в бъдеще ще се откри метод за ценене на персоналната информация. Той обаче не прецизира по какъв начин ще бъде реализирано това - посредством алтруизъм, правосъдни каузи или закони на локално равнище.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР