Тим Бърнърс-Лий, по-известен като бащата на интернет, предупреждава, че технологичният

...
Тим Бърнърс-Лий, по-известен като бащата на интернет, предупреждава, че технологичният
Коментари Харесай

Бащата на интернет: Технологичните гиганти трябва да бъдат победени

Тим Бърнърс-Лий, по-известен като бащата на интернет, предизвестява, че софтуерният бранш е изправен пред риск, обвързван точно с водачите на него. По неговите думи колосите от Силициевата котловина, като Фейсбук и Гугъл, станаха толкоз авторитетни, че би трябвало да бъдат спрени, до момента в който не се появят нови амбициозни гении, които да минимизират въздействието им, написа Reuters.

От медията показват, че цифровата гражданска война разреши на няколко компании в Америка да се развият доста от 1990 година насам. Сега тяхната обединена културна и финансова мощност е по-голяма от тази на суверенните страни.

Лий, който изобретява Wirld Wide Web мрежата през 1989 година, признава, че е отчаян от настоящето положение на интернет и задачите, за които се употребява. Негативното му мнение се дължи на злоупотребата с персонални данни и потреблението на обществените мрежи за недоброжелателни мнения и пропаганди.

Той планува обаче, че със скоростта, с която се развиват технологиите, може да се появят компании, които ще лимитират въздействието на досегашните интернет доминанти.

" Преди обаче да ги броим за победени, би трябвало да проверим дали те не са изместени от пазара освен от по-малки нови играчи, а от интензивната смяна на бранша, отговаряща на ползите на потребителите ", споделя основателят на международната мрежа.

Общата пазарна капитализация на Apple, Microsoft, Amazon, Гугъл и Фейсбук възлиза на $3,7 трилиона, което се равнява на цената на брутния вътрешен артикул на Германия, да вземем за пример.

Лий, който в този момент е професор в Технологичния институт в Масачузетс и Университета Оксфорд, показва възмущението си от абсурда с Cambridge Analytica. Консултантската компания иззе данните на 87 милиона консуматори във Фейсбук за корпоративните си ползи.

Според Лий обществените мрежи към момента се употребяват, с цел да пропагандират ненавист. По думите му, в случай че човек разгласява нещо позитивно, изпълнено с обич, в обществените мрежи, то ще остане без отзив. Ако обаче потребителят пусне мнение с някакъв детайл на ненавист, то незабавно ще се популяризира вирусно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР