TikTok е особено атрактивна платформа за продавачите от МЛМ схеми(снимка:

...
TikTok е особено атрактивна платформа за продавачите от МЛМ схеми(снимка:
Коментари Харесай

Интернет започва да изритва маркетинг пирамидите


TikTok е изключително атрактивна платформа за продавачите от МЛМ схеми
(снимка: CC0 Public Domain)

Неотдавна, когато TikTok разгласи обновена версия на своите „ насоки на общността ”, едно малко допълнение се оказа изненадващо. В рамките на част от политиката, забраняваща разнообразни типове измами, компанията стана първата огромна обществена медия, която публично съобщи, че многостепенният маркетинг (МЛМ) е неразрешен. Новата уговорка „ оказва помощ на нашата общественост да разбере какво да чака от TikTok и какво да ни рапортува ”, сподели представител на компанията тогава. „ Това в допълнение оказва помощ да се защитят хората, изключително тези, които може да са уязвими или не знаят какво е МЛМ ”.

Като брой на думите редакцията е дребна, оскъдна даже. Но в необятния подтекст на онлайн медиите и МЛМ бизнеса смяната е голяма. В днешно време МЛМ процъфтява най-много онлайн. Там валят оферти за „ елементарно изкарване на пари ” и страховити признания на всевъзможни особи по какъв начин дадени артикули са трансформирали живота им, отбелязва.

Повечето хора, които се причисляват към компании за многостепенен маркетинг, би трябвало непрестанно да набират още и още хора за своя „ екип ”. Така те печелят своите пари. Когато притеглят хора и вършат „ екип ”, те получават дял от приходите, които този човек генерира със своите продажби. Всеки от екипа бива насърчаван да вербува и други мераклии за бърза облага. Колкото по-високо застава човек в тази стълбица, толкоз по-голям дял от приходите получава. Хората на върха на могат да печелят огромни суми. Хората изпод нормално печелят малко или нищо.

TikTok е атрактивна платформа за продавачите от МЛМ схеми, тъй като там могат да разгласяват къси видеоклипове за своите придобивки – за извоювана кола, да вземем за пример. По този метод има късмет да привлекат повече наивници към своята „ пирамида ”. Могат също по този начин да демонстрират видеоклипове с кутии с нови артикули – освен на своите почитатели, само че на всеки, който може да види наличието. Оттам биха могли да привлекат непознати в своя Instagram профил или Фейсбук страница и да ги вербуват по-лично.
още по тематиката
Набирането на наивници е жизненоважно за МЛМ. А обществените медии са жизненоважни за набирането.

Фейсбук, да вземем за пример към този момент е залята от МЛМ търговци. Те бродят из тематичните групи и се свързват персонално с хора, писали за своите грижи и проблеми, с цел да им предложат вълшебно решение. Например, тематичните групи за здраве, здравословно хранене и съответни здравни проблеми са „ златна мина ” за МЛМ търговците на хранителни добавки, билки и екстракти, витамини и етерични масла и други

Връхлетялата през 2020 година пандемия се оказа „ златна тресчица ” за МЛМ бизнеса. От една страна, мнозина се боят за здравето си и търсят билки и добавки, с които да укрепят имунитета си. От друга страна, мнозина останаха без работа и търсят каквато и да било опция за изкарване на пари. В тази конюнктура „ да работиш от вкъщи си, когато и колкото поискаш, без ограничавания ” звучи привлекателно.

Хората, които получават „ скъпите ” оферти на МЛМ търговци, рядко са толкоз наивни, че да се хвърлят в „ бизнеса ” незабавно. Начинът, по който продавачите нападат обособени лица с персонални известия, към този момент „ мирише ” отдалеко. Търговците са склонни да вербуват нови сътрудници с копирани, безлични известия, които нормално стартират с подправено общително послание. Според пазарни наблюдаващи, през днешния ден „ хората, които са се оповестили против МЛМ, са повече от когато и да било по-рано ”.

В YouTube има цяла общественост от създатели, които са се фокусирали върху „ излагането ” на подправените обещания на МЛМ. В Reddit се образува поток на съперниците на МЛМ, който има 674 000 членове.

Въпреки че светът, който подлага на критика, е голям, формиран от милиони продавачи, тази противоположна мощ притегля внимание и постоянно ражда шлагери, които се популяризират мълниеносно. В TikTok видеоклиповете с етикет #antimlm са гледани повече от 34 милиона пъти, а обособени създатели, които се концентрират върху бързите пояснения на измамите с многостепенни маркетингови действия, имат десетки хиляди почитатели.

„ Вярвам, че хората са докладвали за МЛМ търговци в приложението за лъжливо държание доста преди TikTok особено да забрани бизнеса ”, споделя Хедър Рейнбоу, основател на TikTok, която подхвана тематиката за МЛМ в акаунта си през март. Това стана в отговор на скока в набирането на наивници, видян около началото на пандемията.

TikTok удостовери, че Рейнбоу е права: МЛМ наличието е премахвано редовно, преди компанията да добави уточняващата дефиниция към своите насоки. „ Тази актуализация се управлява от уговорката ни към благосъстоянието на нашата общественост и даването на повече бистрота на нашите политики ”, сподели представителят на TikTok.

TikTok има няколко аргументи да се пази от многостепенния маркетинг, което може да помогне да се изясни за какво е единствената съществена обществена медийна платформа, която възприема такава експлицитна и безапелационна позиция по отношение на тях. Единият мотив е като цяло. Те могат да бъдат изключително податливи на грандиозните обещания за многостепенен маркетинг. В предишното компанията е имала нееднократни битки с пирамидално проведени измами, ориентирани особено към младежи.

Друг мотив се крие в историята на приложението. Компаниите за многостепенен маркетинг са законни на доста места по света и нормално поставят старания да се разграничат от противозаконните пирамидални схеми (а дали са в действителност разнообразни е въпрос на непрекъснат дебат). Но TikTok е, основана в Китай, където многостепенният маркетинг е бил изцяло противозаконен от 1998 до 2005 година, а сега основният детайл на бизнес модела на МЛМ – способността на продавача да прави комисионни от продажбите на наети лица – към момента е срещу закона там.

Експертите са впечатлени от хода на TikTok, само че в същото време споделят, че надали нещо ще се промени значително. Надали ще има огромна разлика, тъй като всеки, който набира за МЛМ онлайн, знае по какъв начин да играе по разпоредбите на всяка платформа, с цел да реализира най-хубави резултати. Хитрите търговци ще употребяват разнообразни думи, разнообразни хаштагове – изобщо всичко, което е легално – с цел да отговорят на изискванията. Те ще намерят друг метод да правят същото и в новата конюнктура.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР