Тихомълком, без обсъждане и без аргументи, с поправки вкарани след

...
Тихомълком, без обсъждане и без аргументи, с поправки вкарани след
Коментари Харесай

Тихомълком депутатите вдигнаха цените на българските цигари

Тихомълком, без разискване и без причини, с ремонти вкарани след края на работното време в последния вероятен ден, депутатите подвигнаха цената на българските цигари.

Едновременно с това се дава опция да бъдат понижени с малко цените на по-скъпите вносни цигари като не е наложително производителите и вносителите им да се възползват от нея.

Лобистките ремонти бяха прокарани с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Това е същият законопроект, който сякаш се правеше, с цел да се забранят разплащанията кеш над 1000 лв..

Оказа се, че тази явно безумна концепция, от която самият ГЕРБ се отхвърли, е била единствено мятане на прахуляк в очите, с цел да не видим значимата корекция - увеличението на цените на цигарите.

Технологията

Технологията, по която се подвигат цените на българските цигари, е много комплицирана и точно на това, че малко на брой схващат комплицираната скица, разчитат лобистите, които я прокараха.

Общият данък върху цигарите 177 лв. на 1000 къса. Това е минималната ставка на Европейски Съюз. Спорен въпрос е дали след днешните промени остава същата или се усилва, само че даже да има нарастване то е пренебрежимо малко.

Ставката обаче има 2 съставния елемент - характерен данък и симетричен данък.

Специфичният данък е твърда сума, с която се таксуват всеки 1000 къса (50 кутии) цигари, без значение от качеството и цената им.

Пропорционалният (адвалорен) данък е % от крайната продажна цена на продукта. Т.е. върху евтините цигари се начислява по-малък данък, а върху скъпите - по-голям.

Специфичният данък до момента беше 101 лв. на 1000 къса или 2,02 лв. на кутия. От 1 януари 2018 година става 109 лв. на 1000 къса или 2,18 лв. на кутия.

Пропорционалният данък се понижава от 27 на 25% от крайната цена.

Какъв е резултатът

Ефектът от това е, че българските цигари ще се усилят с към 10-15 стотинки. Вносните цигари могат да намалеят (ако производителят поиска) с 10-15 стотинки.  Така цените на българските и вносните цигари, които и в този момент са доста близки, ще се приближат още повече.

Според депутати, които не пожелаха да бъдат представени, скандалната смяна е заложена още в контракта, с който Делян Пеевски продаде Булгартабак на непознат покупател. Това надали може да се потвърди, тъй като договорът не е обществен.

Ако измененията в действителност са поискани от купувача, това би означавало, че той е купил Булгартабак, не с цел да го развива, а с цел да убие българското произвеждане и да употребява единствено пазарния дял за създадените в чужбина свои артикули.

Ако се окаже, че поправките са самодейност на българските депутати (те са петима от ГЕРБ, предождани от Менда Стоянова), единствено можем да гадаем дали са образец за неповторима тъпотия или за национално изменничество.

Мисли към второто подухва един отчет на Института за пазарна стопанска система, поръчан от " Филип Морис България " ЕООД, в който също се предлага повдигането на характерния данък за сметка на пропорционалния, макар че логиката на самия отчет демонстрира тъкмо противоположното и в него доста добре се вижда по какъв начин повдигането на характерния данък усилва контрабандата на цигари.

Един доведен до прекаленост образец

Понеже сметките са объркващи, ще дадем един доведен до прекаленост образец, с цел да стане ясно какво въздействие имат характерният и пропорционалния данък.

Производствената цена на кутия цигари е доста ниска. Тютюнът, хартийката, филтърът, труда, облагата на производителя, дистрибуцията и рекламата - всички те взети дружно вършат цена към 50 стотинки за българските цигари. Всичко нататък до към 5 лв. е данък и Данък добавена стойност.

Чуждите цигари са по-скъпи - към 70 стотинки за кутия.

От една страна тази разлика е 20 стотинки. От друга страна е 40%.

Ако акцизът беше 100% характерен, в крайната цена разликата щеше да е 24 стотинки (акцизът плюс ДДС).

Ако акцизът беше 100% симетричен, разликата щеше сред българските и непознатите цигари щеше да е 40%, което при сегашните цени е към 2 лв..

У нас съотношението беше 73:27, а към този момент е 75:25.

В същото време страни, които създават цигари, вършат тъкмо противоположното - подвигат пропорционалния данък и понижават характерния, с цел да запазят личното си произвеждане.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР