Тиери Бретон, самопровъзгласилият се за европейски дигитален екзекутор и бич

...
Тиери Бретон, самопровъзгласилият се за европейски дигитален екзекутор и бич
Коментари Харесай

Дали следващият председател на ЕК ще е французин?

Тиери Бретон, самопровъзгласилият се за европейски цифров " екзекутор " и камшик за Илон Мъск, демонстрира интерес към една от най-важните работни позиции в Брюксел: ръководител на Европейската комисия.

Еманюел Макрон може би е на път да му подложи крайник.

Партията " Възраждане " на Макрон трескаво търси най-хубавия претендент, който да води акцията ѝ на изборите за Европейски парламент следващата година. Който и да получи тази роля, той ще има всички шансове да стане претендентът на партията за ръководител на Комисията на мястото на Урсула фон дер Лайен, когато мандатът ѝ изтече след изборите през юни идната година.

Според френските медии и чиновници, осведомени с полемиките в екипа на Макрон, Бретон - някогашен изпълнителен шеф на телекомуникационна компания и сегашен френски еврокомисар - към този момент е твърдо в листата.

" Всички знаят, че той желае да продължи ", споделя френски посланик пред " Политико ", запитан за бъдещите шансове на Бретон. " Някои се чудят дали не е належащо той да се кандидатира като водещ претендент, в случай че желае да продължи да бъде еврокомисар ".

Работата по ръководенето на Комисията, изпълнителното звено на блока от 27 страни, се трансформира в една от най-влиятелните функции в международната политика. Фон дер Лайен е най-видимият обществен чиновник на Европейски Съюз, който постоянно се среща със международни водачи като китайския водач Си Дзинпин и президента на Съединени американски щати Джо Байдън, и е общественото лице на отговора на блока на съветската инвазия в Украйна.

Нейният пост би трябвало да се освободи идващото лято, когато всички висши постове в институциите в Брюксел ще бъдат разпределени след изборите за Европейски парламент.

Фон дер Лайен към момента не е декларирала дали желае да остане на поста за втори мандат и е свързвана с други високопоставени позиции, като да вземем за пример управителния пост в НАТО.

Все още не е известно какъв ще бъде процесът на избор на ръководител на Комисията през идната година. Теоретично политическите партии в Европейски Съюз ще предложат собствен авансово избран водещ претендент, който ще прекара акцията за европейските избори, с цел да показа своята визия на гласоподавателите, в система, известна на брюкселски диалект като развой на Spitzenkandidaten.

При тази система претендентът на партията, която завоюва най-вече гласове и места в Европейския парламент, ще бъде отпред на Комисията.

Но до момента в който през 2014 година ръководителят на Комисията беше определен по този метод, през 2019 година, когато Фон дер Лайен беше късно определена за поста, защото не беше издигната като водещ претендент на самите избори, процесът не протече по този метод.

Френският истаблишмънт обичайно не поддържа системата на Spitzenkandidat, защото тя изземва от ръцете на националните водачи пълномощието да вземат решение за председателството на Комисията. Така че даже Бретон да стане водещ претендент на партията " Възраждане " на Макрон, той въпреки всичко ще би трябвало да убеди френския президент, че заслужава поддръжка за висшия пост в Брюксел.

Бретон е авторитетен и упорит комисар, чиято роля през последните месеци се разшири, като включи и цифровата политика. Той стана прочут в столицата на Европейски Съюз като олицетворение на френската етатистка икономическа визия, настоявайки за разхлабване на разпоредбите за дотациите и водене на комерсиална битка със Съединени американски щати и Китай.

Миналата седмица той взе участие в влиятелно френско телевизионно предаване - " Quotidien " - и се усмихна необятно по време на епизод, отдаден на слуховете за президентските му упоритости.

Ако Бретон оглави френската листа на " Възраждане " на изборите следващата година, политическата му тежест би го трансформирала в натурален избор за шпиценкандидат.

Спекулациите, че Бретон се стреми към висшия пост в Европейски Съюз, се популяризират от месеци, а комисарят не ги отхвърля. По време на изявление за " Политико " предходната година французинът даже се пошегува, че един ден би могъл да бъде ръководител на Комисията съгласно " проект Б ".

Миналия уикенд Бретон отхвърли, че към него са отправяни оферти да се кандидатира на европейските избори. " Дали са ми се обаждали? Не. Дали са ме канили да стана водещ претендент на [партията " Възраждане " ] на европейските избори? Не. ", сподели той по френската телевизия LCI.

Но това не значи, че не би приел това обвързване, в случай че му бъде препоръчано. А във Франция все по-често се спекулира, че Макрон може да го поддържа.

" Той беше Мистър Ваксини по време на Коронавирус. Той е този, който пази електрическия автомобил за един декарбонизиран свят. Той въплъщава Европа, която трансформира всекидневието на жителите ", цитира Les Echos консултант на Макрон, който приказва за качествата на Бретон като вероятен претендент.

Един от френските дипломати обаче изрази подозрение дали присъединяване в идващите избори за Европейски Съюз ще помогне на Бретон в евентуалния му блян да оглави Комисията, като се има поради, че партията на Макрон надали ще завоюва задоволително места, с цел да има решаваща дума.

Според няколко френски чиновници френският президент, който е прочут с това, че взема решения за значими назначения в последния миг, към момента не е взел решение кого да поддържа за ръководител на Комисията.

В последна сметка всичко може да се сведе до персоналния избор на Макрон, наред с нормалните подмолни пазарлъци, с които е прочут Брюксел./БГНЕС

-------------------------------------------------------------------

Клей Калкът, Антъни Латие, „ Политико “
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР