Тиендзин е сред най-модерните и богати градове на Китай. Наричаха

...
Тиендзин е сред най-модерните и богати градове на Китай. Наричаха
Коментари Харесай

Тиендзин – китайският „Манхатън“, в който 70% от небостъргачите пустеят

Тиендзин е измежду най-модерните и богати градове на Китай. Наричаха го „ Манхатън на Изтока “. Но таман пустеещите небостъргачи са знак за тежките проблеми в стопанската система, за които Китай към този момент няма решение.

Бинхай се намира на към 80 километра източно от центъра на китайския мегаполис Тиендзин. По пътя до такава степен – безкрайна редица от небостъргачи, написа АРД. Но по-голямата част от впечатляващите здания са пусти. Когато се вгледа, човек вижда, че доста от постройките или не се употребяват, или не са довършени, споделя кореспондентът на немската обществено-правна медия АРД Бенямин Ейсел.
“Китайският Манхатън ” пустее
Преди 15 години управляващите в Тиендзин решили, че желаят да трансфорат града в китайски еквивалент на Ню Йорк, споделя Михаел Петис, професор по стопанска система от Пекинския университет. И почнали да строят небостъргачи по протежението на реката, с цел да припомня за Манхатън. “Но в последна сметка не се получи. Сега това е туристическа атракция – всички тези красиви, само че празни здания ”, добавя Петис.

И до момента в който китайските държавни медии приказват за Манхатън на Изтока, за разлика от фамозния регион в Ню Йорк, в Бинхай съвсем не се виждат хора по улиците, написа АРД.

В другия завършек на Тиендзин – край южната гара на града – стои незавършена постройка, която даже попада в върховете на Гинес. Със своите 598 метра височина и 128 етажа небостъргачът Goldin Finance 117 е освен третата по височина постройка в Китай, само че и най-високата незавършена постройка в света. Още през 2015 година градежът е замразен, защото вложителят не разполага с нужните средства, с цел да го довърши.
Кризата в пазара на недвижими парцели се задълбочава
Небостъргачът Goldin Finance 117, а и целият „ Китайски Манхатън “ в източния регион Бинхай са знак за икономическите проблеми и рецесията с недвижимите парцели в Китай. В цялата страна могат да се видят изоставени строителни скелета и цели призрачни градове.

Сериозно задлъжнели строителни компании като Country Garden и Evergrande се борят за оцеляване. Много планове са замразени, а купувачите се тормозят за вложенията си, защото огромна част от строителните бизнесмени работят с предплатени заплащания „ на зелено “.

След като цените на парцелите в Китай растяха години наред, сега се срутват на доста места. Включително в мегаполиса Тиендзин, в който живеят над 10 милиона души. Кризата в пазара на недвижими парцели се отразява тежко на китайската стопанска система, защото секторът дава отговор за към една четвърт от брутния вътрешен артикул на страната.

Много градове също страдат от дефицит на средства, защото огромна част от приходите им се генерират от продажбата на земя на строителни компании. Тиендзин, един от най-богатите китайски мегаполиси, провокира съществено медийно внимание тази година, когато се оказа, че градът не може да изплати в точния момент заплатите на водачите в градския превоз. Политиката за нулев Ковид нанесе спомагателен удар на бюджетите на общините, а предстоящото възобновяване на стопанската система, откакто ограниченията бяха разхлабени предишния декември, става по-бавно от предстоящото.
Младежката безработица е рекордна
Младежката безработица в Китай също доближи рекордни равнища. 23-годишната Линг И следва магистратура по компютърни науки в Техническия университет в Тиендзин. Тя е решила да продължи да учи, тъй като работа се намира извънредно мъчно. “Положението е в действителност съществено ”, споделя Линг пред АРД. Според формалната статистика към юни 21,3% от хората на възраст сред 16 и 24 години са безработни. След това държавното управление не е разгласило сходни данни, а броят на незаетите младежи може да е надалеч по-висок.

В Тиендзин има освен небостъргачи. Лу Сюан държи едно италианско кафене в центъра на града. Сградата, в която то се намира, е с европейска архитектура и датира от колониалния интервал при започване на 20 век. Макар кафенето, което вечер се трансформира в уиски бар, да е желано място от туристите, то също е съвсем празно. В последните години икономическото състояние не е изключително положително, споделя Лу, който работи и като проектант. „ Най-вече имотният пазар е заседнал в рецесия. Ето за какво работя в това заведение, паралелно с работата си като проектант ”, споделя той.
След пандемията клиентите изчезнаха
2021 година, белязана от рестриктивните мерки поради пандемията, е била най-тежката за Лу и сътрудниците му. През цялата година са имали право да работят едвам 60 дни. “След отварянето имаше раздвижване. Заведението беше цялостно, бяхме доста заети. Но по-късно нещата потеглиха още веднъж надолу. Преди пандемията доста постоянни клиенти купуваха цяла бутилка уиски, оставяха я при нас и се връщаха, с цел да си я допият. След пандемията тези клиенти изчезнаха. Някои идват и пият по една чаша. Понякога си поръчват и втора. Но да си купят цяла бутилка, както преди пандемията – това към този момент не се случва. ”

Публикацията е на Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР