The Washington Post продължава цикълa от задълбочени изследвания на важните

...
The Washington Post продължава цикълa от задълбочени изследвания на важните
Коментари Харесай

Washington Post дава инсайд от победите на Украйна при Харков и Херсон

The Washington Post продължава цикълa от задълбочени проучвания на значимите стадии от войната сред Русия и Украйна. Този път американският вестник беседва с директните участници и основатели на решаващите контранастъпления на ВСУ в Харков и Херсон. Агенция " Фокус “ предлага синтезирано главното от материала.

За този материал The Washington Post интервюира повече от 35 души, в това число украински командири, чиновници на Киев, участници в бойните дейности и американски и европейски политически и военни чиновници. Повечето от интервюираните приказваха при изискване за анонимност, защото нямаха публично позволение да приказват за интервенциите.

Харковска контраатака

Подготовката

Подготовката за контранастъплението в региона на Харков и неговото осъществяване се управлява от генерал-полковник Александър Сирски.

Той счита, че Украйна не може да си разреши загубите, които биха били неизбежни при директна офанзива против градовете. Вместо това той и сътрудниците му създадоха проект, съгласно който украинските сили проникват на повече от 50 км в дълбочина на вражеските позиции, заобикаляйки обитаемоте места и принуждавайки врага да отстъпи.

В това отношение скоростта беше доста значима. Ако руснаците бяха изпратили поддръжка през границата (операцията се организира покрай Белгородска област в Русия), огромен брой украински войски щяха да бъдат отсечени зад вражеските линии.

" Всичко зависеше от първия ден и до каква степен можем да стигнем “, съобщи Сирски. " Колкото по-далеч отивахме, толкоз по-малко благоприятни условия щяха да имат и толкоз повече техните елементи щяха да бъдат откъснати и изолирани. “

Още през август украинците съвсем останаха без муниции от руската ера, които захранваха по-голямата част от украинската артилерия. Западните съдружници бързаха да обезпечат съвременни системи и муниции, само че това не беше задоволително.

Генерал-майор Андрий Малиновски, шеф на отдела за ракети и артилерия на украинската войска, се притесняваше, че войските им ще се нуждаят от повече от 100 000 муниции, които те нямаха. (В последна сметка, съгласно Малиновски, те употребяват 32 500 снаряда за пет дни.)

Американското разузнаване е помогнало за рационалното систематизиране на наличните муниции, избирайки точни цели. Според американски и украински чиновници, сътрудниците са създали проект за взаимоотношение: украинците разказват задачите, които търсят в избрана зона, а Щатите употребяват геопространствено разузнаване, с цел да дефинират координатите на тези цели.

Американците обаче не са били надълбоко въвлечени в планирането на контранастъплението в Харков и са научили за него относително късно, настояват публични представители на Съединени американски щати и Украйна.

За руснаците

Въпреки секретността на подготовката на интервенцията, руснаците въпреки всичко откриват, че украинците приготвят нещо.

Но с помощта на съветската администрация, споделя Сирски, информацията " не е попаднала в верните ръце или е била пренебрегната “.

Пентагонът също подозира, че съветското висше командване не е схванало изцяло уязвимостта на Харковския фронт, тъй като командирите на бойното поле са излъгали. Друг върховен боен чиновник на Съединени американски щати допусна, че руснаците може да са видели, че се приготвя контранастъпление, само че не са имали задоволително хора, с цел да го спрат.

Относно интервенцията

" Очаквахме, че ще осъществим направения проект “, продължава Сирски, " само че не чакахме врагът да се разсипе по този начин “.

Според първичния проект на седмия ден от интервенцията украинските сили трябваше единствено да заемат позиции в северните околности на Изюм. " Вместо това половината от [руските] елементи в Изюм, може би множеството от тях, просто избягаха “, спомня си дейностите на руснаците един от командирите на украинския батальон. " И по този начин, влязохме в Изюм “.

Реакцията на Путин

В резултат на неуспеха на Харковското направление Путин назначи военачалник Сергей Суровикин на поста командващ Обединената формация на съветските войски в Украйна.

Според двама осведомени Путин има директна връзка със Суровикин, с помощта на който към този момент получава действителна визия за проблемите на бойното поле. Тези хора споделят, че преди този момент висши военни са дали на президента прекомерно пресилена версия за това по какъв начин стоят нещата за руснаците в Украйна.

Партньорите

" Отношенията ни с всички сътрудници се трансформираха за момент “, споделя генерал-полковник Сирски. " Те видяха, че можем да спечелим и помощта им се употребява дейно “.

Херсонска контраатака

Подготовката

Контранастъплението на Херсонското направление се управлява от генерал-майор Андрей Ковалчук. Според него украинската войска не е имала опция да напредне бързо заради тоталното миниране на територията. " Самите руснаци не знаеха какъв брой мини общо са разпръснали. По време на всяка ротация всеки поставяше нови минни полета “, описа генерал-майорът.

За да разработят проект за контранастъпление, украинските командири идват в Германия през юли, където разискват проектите си с американски и английски съдружници.

По това време украинците обмислят доста по-широко контранастъпление по целия южен фронт, в това число постигане до Запорожка област, с цел да прережат " сухопътния мост “, свързващ континентална Русия с Крим.

Отчитайки запасите от оръжия, муниции и броя на бойците на страната на Украйна и употребявайки усъвършенствани логаритми за пресмятане на резултатите от този или оня проект за деяние, съдружниците стигат до заключението, че такава широкомащабна интервенция няма да свърши добре за Украйна. Украинците се съгласяват с тази оценка и се стопират на Херсонска област.

" Трябва да отдадете дължимото на украинците “, спомня си американски чиновник. " Те одобриха действителността такава, каквато е, и взеха решение да се съсредоточат върху по-малка цел. И те бяха задоволително бързи и ловки, с цел да се възползват от опцията на север. Това е доста. "

Ковалчук ​​първо се концентрира върху спирането на доставките през Днепър за руснаците в окупираните територии. " Имах задача освен да освободя територията “, отбелязва Ковалчук. " Трябваше да унищожа изцяло нашественика. “

Комуникацията на руснаците се реализира по три метода: автомобилния и железопътем Антоновски мост и бента на язовира Нова Каховка. " Имаше моменти, когато изцяло прекъснахме техните информационни линии, само че те въпреки всичко съумяха да основат пресичания “, спомня си Ковалчук. " Беше мъчно. "

Ковалчук ​​обмисля разновидността за наводнение на региона към реката. Имаше даже тестова интервенция: украинските сили, употребяващи HIMARS, удариха един шлюз на язовир, правейки три дупки, с цел да видят дали равнището на водата в Днепър ще се увеличи задоволително, с цел да попречи на руснаците, само че няма да наводни околните села. Експериментът беше сполучлив, само че този метод на деяние беше оставен като последна мярка.

За контранастъплението

В началото на контраатаката през септември украинците излязоха на първата линия на защитата на руснаците и се натъкнаха на дейна опозиция. Имаше доста жертви. През октомври обстановката се стабилизира, само че Киев беше припрян.

Според управляващите в Киев Ковалчук ​​се е движел прекомерно постепенно, по тази причина е бил сменен. На негово място е подложен бригаден военачалник Александър Търнавски, заместител на Сирски по време на контранастъплението в Харков.

Търнавски споделя, че е приложил някои от правилата на предварителна контраатака, атакувайки руснаците там, където минимум са очаквали.

За изобретателността

" Беше безусловно борба за всеки метър “, споделя полковник Вадим Сухаревски, пълководец на 59-та мотопехотна бригада.

По-малко опитните сили на Сухаревски се опълчват на елитните съветски войски, тъй че украинците е трябвало да бъдат изобретателни и да употребяват, както споделя полковникът, " национално изкуство “:

модифицират батериите на дронове DJI Mavic, с цел да летят четири пъти по-далеч;

откриват ароматични добавки, добавени към природния газ и изстрелват " вонящи бомби “ във вражеските окопи;

предадените му дронове на контрабандисти на цигари са превърнати в самовзривни устройства.

В допълнение, локален политик и предприемач, старши сержант Евгений Игнатенко, служи в една от бригадите, помагайки на братята си с познанията си в родния си регион, с цел да намерят най-успешното място за атака. А Игнатенко също има информатори в окупираната територия, които предават настоящи данни.

Сухаревски счита, че контранастъплението е било сполучливо частично с помощта на прецизността и модерните оръжия на съдружниците, защото те са съумели да отрежат пътищата за доставяне на врага и да изчерпят запасите му

В резултат на настъплението на въоръжените сили на Украйна руснаците трябваше да правят отстъпка, само че украинците не съумяха да преследват бегълците. Всичко поради мините, които от време на време лежат безусловно на всеки метър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР