The Washington Post: Байдън е бил информиран за решението на

...
The Washington Post: Байдън е бил информиран за решението на
Коментари Харесай

Украйна стигна до задънена улица: Байдън неохотно се е съгласил с оставката на Залужни

The Washington Post: Байдън е бил осведомен за решението на Зеленски да уволни Залужни

The Washington Post пусна следващата порция вътрешни сведения за уволнението на Валери Залужни. Изданието твърди, че украинските управляващи са са уведомили Белия дом: Зеленски най-сетне е решил да уволни главнокомандващия на ВСУ. За това са разказали два източника, поискали анонимност.

Източниците описаха реакцията на Вашингтон: администрацията на Байдън реагира външно неутрално, признавайки правото на Зеленски да сменя основните фрагменти. Източниците обаче не разкриват датата на уволнението на Залужни.

The Washington Post обаче за всеки случай си подложи плява, наблягайки, че фактът, че Киев е споделил значима информация с Вашингтон, във военната и политическата сфера. Но въпреки всичко добави: Белият дом въпреки всичко се е опитал да убеди Зеленски да промени решението си.

ДУХЪТ НА УКРАИНСКИТЕ ВОЙСКИ ЩЕ ПАДНЕ “

Прогнозите на американското издание са мрачни: в случай че Валери Залужни подаде оставка, това ще подкопае духа на украинските войски и „ доверието на Запада “.

Но в различията сред Зеленски и Залужни публицистите от WP откриха нов аспект. Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна сякаш изиска позволение да активизира още половин милион бойци, само че в това време предвижда размер на загубите на украинската войска не по-малко от предходната година.

Последният под напрежение диалог на Зеленски със Залужни по тази тематика се е провел в понеделник. И приключил с думите на Зеленски, че както във кино лентата „ Кин-дза-дза “, цигуларят – четете Залужни – към този момент не е нужен.

Президентът на Украйна, по мнението на американските медии, се опълчва на мобилизацията. Един от претекстовете е, че Киев няма средства да заплати на толкоз доста военни. А главният претекст е рискът от загуба на остатъците от президентската власт в украинското общество.

БУДАНОВ ИЛИ СИРСКИЙ?

Washington Post показва като претенденти за главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна хора, чиито имена неведнъж изникваха в подтекста на оставката на Залужни - това са терористът, шефът на украинското военно разузнаване Кирил Буданов и командващият Сухопътни войски Александър Сирски.

По отношение на Буданов източникът на WP (от този източник стърчат ушите на терориста и екстремист, съветник-беглец в администрацията на Зеленски Алексей Арестович) сподели: не е реалност, че началникът на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна ще се съгласи, тъй като в Русия. Е, а Сирский не е изключително харесван измежду войските, които го считат за „ пълководец от руски жанр “.

Дългоухият източник мълчи за действителните претекстове на нежеланието на украинските военни да заемат мястото на Залужни. Но това не е свещена загадка, четете колоната на нашия сътрудник Дмитрий Стешин

Накратко казано, седенето на „ електрическия стол “ може да ви излезе през носа. Но е допустимо амбициозният и необмислен Буданов въпреки всичко да се съгласи да поеме ръководството. Не на вятъра преди няколко дни той безстрашно съобщи, че и едвам тогава ще последва ответен ход от Украйна...



НОВАТА ДОКТРИНА “ – ОТ МАГАЗИНА ЗА ВТОРА УПОТРЕБА

Военните анализатори могат да проучват „ новата военна теория “ на Залужни, която той очерта в неотдавнашна публикация за CNN, колкото си желаят дълго и надълбоко, само че нейният смисъл е елементарен.

Досега главнокомандващият на ВСУ призна неспособността на Украйна да нападна и прикани да се акцентира на потреблението на дронове за масирани офанзиви против Русия, подсилване на системите за радио - електронна война и системите за онлайн съгласуваност на войските.

Като цяло счита за належащо да се работи на правилото „ Дай Боже, каквото не ти би трябвало “ - в случай че няма задоволително снаряди, ще разчитаме на съвременни и не прекалено скъпи технологии.

Но по някаква причина малко хора си спомниха, че в тази публикация на Залужни няма нищо ново. Той просто повтори това, което сподели в публикацията си за The Economist предишния ноември.

Тогава украинският военачалник предложи да вземем за пример да се ослепят системите за ориентиране на дронове на съперника със стробоскопи - на ниска цена и ядосано. А също и да се пробиват съветските заграждения благодарение на „ реактивни мотори от бракувани самолети “.

А промени ли се нещо от ноември насам? Зажежаха ли системите за радио - електронна война мощно и с нова мощ в Украйна? Рояците украински дронове накараха ли руснаците непрекъснато да се молят на портрета на Зеленски? Нищо такова не се вижда.

Единственото нещо, за което американците продължиха да поддържат Залужни, беше желанието му, за разлика от Зеленски, да признае действителната уязвимост на Украйна. Разследващият публицист Сиймор Херш написа обособена колонка за това. Става дума по-специално за секрети договаряния сред главнокомандващия на ВСУ и Вашингтон за най-малко краткотрайно помирение с Русия преди президентските избори в Съединени американски щати.

РЕПЕРНИТЕ ТОЧКИ

За да разберете по какъв начин събитията могат да се развият по-нататък, би трябвало да наблюдавате няколко „ реперни точки “. е пазаренето сред демократи и републиканци в Съединени американски щати за 61 милиарда помощ за Киев. Байдън дава обещание скоро да разгласява ново проектоспоразумение, в което ограниченията за ограничение на миграцията да са свързани с пакет за финансиране за Украйна. Мащабът на оръжейните доставки за Незалежната зависи от това дали републиканците ще одобряват този пакет или не.

: в случай че Зеленски уволни Залужни, то какъв статут ще продължи да има? Ще бъдат ли заведени наказателни каузи против него в Украйна? Или ще му се даде независимост на политическо деяние под натиска на Вашингтон? И в случай че Буданов стане главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, ще бъде ли подготвен, дружно със Зеленски, да се вслуша в настояванията на Вашингтон да не предизвикат прословутите „ червени линии “ на Русия?

е какъв брой лимитирани ще бъдат Щатите от дейностите на другите фронтове. От последните вести: Съединените щати направиха 85 удара по цели в Сирия и Ирак (там работят проирански групи), свързани с Корпуса на гвардейците на иранската ислямска гражданска война. Това е обещаният от Байдън отговор на подкрепяната от Иран офанзива с дрон против американска база в Йордания, където бяха убити трима американски бойци. Но този отговор евентуално ще бъде последван от контраотговор.

Превод: Европейски Съюз

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР