The Spot е най-новият проект, иницииран от сдружение BG Бъди

...
The Spot е най-новият проект, иницииран от сдружение BG Бъди
Коментари Харесай

Иновативен проект ще създаде атрактивни публични пространства в 10 български града

The Spot е най-новият план, иницииран от съдружие BG Бъди Активен, целящ да преобрази 10 градски пространства в разнообразни градове в България и да ги трансформира в желано от младежите място за действия навън. Идеята се осъществя за първи път в България и е въодушевена от така наречен PlaceMaking придвижване в Европа и Съединени американски щати, което провокира гражданското общество интензивно да взе участие в процеса по сътворяване на атрактивни обществени места. Сдружението насочи покана към всички искащи да вземат присъединяване в основаването на мултифункционални открити пространства за спорт, просвета и обществени действия в 10 български града до края на годината. Проектът се провежда с финансовата поддръжка на Фондацията на Coca-Cola.

„ С TheSpot BG Бъди Активен желае да стартираме едно ново придвижване и да предизвикваме младежите в България да проявят своята креативност, мотивация и благосклонност в построяването на място, което те да припознават като свое “, показа Биляна Милева, Мениджър „ Проекти “ на сдружението, представяйки самодейността. „ Чрез плана ние целим да обединим локалните представители на общността – Неправителствени организации, община, младежи и техните родители, и да им покажем, че в случай че обединим старания, можем да променим нещата, които не ни харесват “, с тези думи тя стимулира всички заинтригувани страни да вземат присъединяване в подготовката и реализирането на плана.

BG Бъди Активен инициира плана, въодушевен от поста на една майка от Сливен, която споделя за всички изоставени „ спортни “ места в града си. Подобни места има в множеството български градове, а младежите, които живеят в по-малките общности, постоянно се усещат изолирани, незадоволително чути и без хоризонт. Повечето от тях се борят да намерят своето място, на което да се събират, поддържат връзка и да бъдат дейни. Отговор на това предизвикателство търсят уредниците точно посредством вграждане на креативния капацитет на младежите в плана. Всички искащи ще могат да вземат участие директно в построяването на новото обичано място - от концепцията по какъв начин да наподобява и какви действия могат да се упражняват там, до самото изграждане и създаване на мястото. 20 от тях ще имат опция да преминат особено образование за уредници на събития и спортни аниматори, а за партньорските неправителствени организации са планувани и образования за менторство на младежи.

Сдружение BG Бъди Активен чака заявки за присъединяване в плана от общини и организации, които са дейни в сферите на: младежката активност, спорта, екологията, гражданско включване. Кандидатите, които имат предпочитание да се включат в плана ще би трябвало да изградят положително партньорство с локалната общественост, да подкрепят организирането и провеждането на публични разисквания за шерване на хрумвания, да осведомят локалната общественост за развиването на плана, да положат старания за активизиране на гражданската общественост за полагане на непринуден труд при построяването на пространството, както и интензивно да разпространяват плана посредством лични информационни канали (сайт, FB страница и други) и през локалните медии.

Желаещите да се включат в плана би трябвало да изпратят нужните документи до 14:00 часа на 23.02.2017 на имейл адрес: [email protected]. Допълнителна информация, както и цялостен лист с условията и документите, могат да бъдат открити тук.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР