The Soul of the Rose (1903), John William Waterhouse ╫

...
The Soul of the Rose (1903), John William Waterhouse ╫
Коментари Харесай

Всички неща около нас са капчици на Божията любов ╫ Св. Порфирий Кавсокаливит

The Soul of the Rose (1903), John William Waterhouse

╫ Природата е тайнствено Евангелие

Всички неща към нас са капчици на Божията обич.

Природните хубости са малките проявления на любовта, които ни водят към великата Любов, към Христа.

Радвайте се на всичко, което ни заобикаля. Всичко ни учи и ни води към Бога. Всички неща към нас са капчици на Божията обич. И одушевените, и неодушевените, и растения­та, и животните, и птиците, и планините, и морето, и залезът, и звездното небе. Това са дребните проявления на любовта, посредством които доближаваме до великата Любов, до Христа. Цветята напри­мер имат своята заложба, учат ни с аромата си, с величието си. Говорят ни за Божията обич. Разпръскват аромата и красо­тата си за праведни и неправедни.

Човек, с цел да стане християнин, би трябвало да има поетична душа, би трябвало да стане стихотворец. Христос не желае до Себе Си „ дебелокожи “ души. Християнинът, въпреки и единствено когато обича, е стихотворец, живее измежду поезията. Поетичните души са тези, които могат да възприемат любовта, поставят я в сърцето си, прегръ­щат я, усещат я надълбоко.

Възползвайте се от красивите моменти. Красивите мо­менти подготвят душата към молитва, вършат я чувстви­телна, благородна, поетична. Събудете се сутринта да видите царя слънце, излизащ в своята порфира от откритото море. Когато чувствате вдъхновение от някоя естествена околност, от някоя църквичка, от нещо красиво, не се спирайте, преми­нете оттатък него, преминете към величаене за всички красо­ти, с цел да почувствате в живота си само Красивия. Всич­ко е свято – и морето, и къпането в него, и храната. На всич­ко се радвайте. Всяко нещо ни обогатява, всяко нещо ни води към огромната Любов, всичко ни води към Христа.

Наблюдавайте това, което е направил индивидът – къщи­те, постройките, огромни и дребни, градовете, селата, изучавайте хо­рата, тяхната просвета. Питайте, попълвайте знанията си за вся­ко нещо, не оставайте безразлични. Това ви оказва помощ за по-за­дълбочено проучване на Божиите чудеса. Всяко нещо се прев­ръща във опция да се свързваме с всичко и с всички. Всяко нещо се трансформира в причина за посредством и молитва към Господаря на всичко. Живейте във всяко нещо, в приро­дата, във всичко. Природата е тайнствено Евангелие. Когато обаче човек няма вътрешната берекет, природата не го полз­ва. Природата ни разсънва, само че не може да ни води в парадайса.

Духоносецът, този, който има Божия Дух, където и да минава, държи мозъка си в непрекъснато внимание, целият е очи, целият подушване. Всичките му сетива живеят, само че живеят с Бо­жия Дух. Различен е. Всичко вижда и всичко чува; вижда пти­ците, камъка, пеперудата…

Минава от някъде и усеща всичко, някой мирис напри­мер. Живее във всичко, измежду пеперудите, измежду пчелите и така нататък Благодатта го прави деликатен. Желае да е дружно с всички.

Ах, какво да ви кажа! Това го изживях, когато на Света Гора ме посети Божията берекет. Спомням си по какъв начин славейчето раздираше гърлото си измежду гората, с криле, изпънати обратно, с цел да има мощ. Ах, ах, ах! Да имах една чашка с вода, да му давам да пие всякога, да утолява жаждата си… Защо славей­чето да дере по този начин гърлото си, за какво? Но и то самото се радва на чуруликането си, усеща го, по тази причина и дере гърлото си.

Много ме въодушевяваха птиците в гората. Идете някой ден в Калисия да чуете славеите. Каменно сърце да имаш, ще се разчувстваш. После по какъв начин да не почувстваш, че си дружно с всички и всичко? Вниквайте дълбоко в тяхната цел. Целта е заложена от техния Творец. Целенасочеността на творението демонстрира Божието великолепие и Неговия промисъл. При нас, чове­ците целенасочеността, заложена от Бога, се показва по различен метод. Ние притежаваме свободата, рационалната мисъл.

Един ден направих проект за това място. Да направя един контейнер сред боровете, да сложа едно вместилище от два кубика и оттова да се черпи вода. Тогава славеите, които доста обичат водата, ще дойдат, а също и скакалците и мухите…

Веднъж, когато живеех в Калисия, се връщах в манасти­ра след боледуване, а госпожа Мария, овчарката, пристигна да ме вземе с магаренцето. По пътя я попитах:

– Госпожо Мария, по какъв начин ви се виждат хубостите, ливадите, цветовете, пеперудите, ароматите, славеите?
– Нищо – споделя ми, – нищо няма тук.
– Наистина ли? – запитвам я. – Май месец и да няма нищо?
– Нищо! – дава отговор ми.

След малко срещаме всичко това: цветя, благоухания, пеперуди.

– Е, госпожо Мария, в този момент какво ще кажеш?
– А, не ги бях забелязала!

Продължавайки, стигнахме до платаните. Славеите там бяха в разгара на песните си.

– Госпожо Мария, ти ме излъга!
– Не – споделя ми. – Изобщо не ги бях забелязала!

В началото и аз бях „ дебелокож “, не разбирах. След това Бог ми даде благодатта. Тогава всичко се промени. Това се слу­чи, когато започнах да пребивавам в смирение.

Спомням си вкаменилите се дървета, стволовете, които видяхме в Митилин. Съществуват от толкоз антични времена. Страшно огромно усещане ми направиха! И това също е мо­литва, да гледаш вкаменелостите и да славиш Божието великолепие.

Из: „ Старецът Порфирий Кавсокаливит. Живот и слова ”, изд. Славянобългарски манастир „ Св. Вмчк. Георги Зограф “, 2007 година
Картина: The Soul of the Rose (1903), John William Waterhouse; chinaoilpaintinggallery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР