The Rural Murals Project, или Стенописи в дивото, е инициатива ...

Диво и красиво/>


The Rural Murals Project, или "Стенописи в дивото", е инициатива на художници от България и чужбина, която имат ясна цел - да направят от пустите села и обезлюдените райони "платна" за артистични интервенции. Проектът разчита и на много чуждестранни графити артисти, които също поемат по черните пътища и безрадостните махали.

В момента екипът работи основно на три локации - Любница, Ихтиман и Трявна. Скоро предстои работа в град Брегово до Видин, където художниците ще бъдат част от нова арт резиденция. В Дряново Rural Murals ще преобрази сградата на стара фабрика, която работи отново ("Платекс АД") и отделно ще рисува по 45-метровия комин на сградата с амбицията това да се превърне в най-високия исторически стенопис в Европа.
Kero Zen и Morgan Davy докато рисуват върху изоставена сграда. Източник: Raquel Rocky Natalicchio
"В контраст на реалността, поставяме стенописи на места, където е имало динамика и прогрес, но вече почти няма, ситуацията е в обратен цивилизационен процес", казва уличният художник Кром Багелски, който работи изключително активно между София и Лондон през последните десет години и е в центъра на цялата тази организация. И допълва: "Колкото по-изоставен е един район, толкова по-подходящ е за проекти като нашия. Разбира се, трябва да имаме всички необходими условия за пребиваване и поне донякъде удобен път, за да е възможно доставянето на материали за рисуване." Багелски подготвя мобилно приложение, в което да са посочени точките, където той и колегите му са рисували. Засега те рядко разкриват точното местоположение на намесите си.
В село Любница Работа на Kero Zen
Сред международните артисти, които са гостували на проекта напоследък, е популярният румънец Kero Zen. Ограниченията през миналата година са повлияли сериозно на плановете, но само временно.
Капитал - брой 19
"Решихме проблема, като позволихме на всеки художник, който се е оказал достатъчно смел да пътува в такава ситуация, да остане за неограничено време в България. По този начин поддържаме активността от миналата година", обяснява Багелски.
Източник: Rural Murals
Как реагират местните? "Засега не сме имали проблеми с местните. Обикновено са много учудени, че правим всичко това, но в крайна сметка се радват, стават благосклонни и услужливи. Разбират, че инициативата е полезна за всички."

Повече на профилите на The Rural Murals Project в и .

Източник: capital.bg