Тези увеличения засилват инфлацията, защото тези пари през пенсиите и

...
Тези увеличения засилват инфлацията, защото тези пари през пенсиите и
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Бизнесът очаква от държавата да спре да се прави на Дядо Коледа

„ Тези нараствания ускоряват инфлацията, тъй като тези пари през пенсиите и заплатите също влизат в стопанската система и водят до повишаване на инфлацията “, разяснява анализаторът Кузман Илиев от Съвета за стопански и обществени политики пред БТВ. Поводът са готвените от служебното държавно управление нараствания на минималната работна заплата и обществени заплащания в Бюджет 2022.

„ В момента, в една сложна икономическа обстановка, имаме една кошница, цялостна с плодове, политиците раздават от ден на ден, а  кошницата се свива. В един миг ще се окаже, че няма да има какво да раздаваме и ще би трябвало да вземем дълг, което ние вършим - и държавното управление на Борисов, и двата служебни кабинета натрупат недостиг. Респективно това ще докара до повдигане на налозите дълготрайно “, предвижда Илиев.

„ Няма по какъв начин бизнесът да влага в тази обстановка, с този безценен ток, с 25% са се нараснали разноските му за произвеждане, а приходите единствено с 6% от инфлацията. Ние желаеме да убием кравата, от която взимаме млякото, с цел да раздаваме “, счита Илиев.

По думите му „ това е неверен популистки ход “, а бизнесът чака от „ страната да спре да се прави на Дядо Коледа “ и бизнесмените да се успокоят, че ще има устойчиво държавно управление.

Бизнесът чака да „ бъде оставен да диша и няма да се подвига минималния застрахователен предел, тъй като това значи, че ще се понижи разполагаемият приход на междинната класа в България, които дърпат всички останали “, сподели анализаторът.

Според него инфлацията, която следим сега, се дължи значително на паричната политика на Европейската централна банка, която печата от ден на ден пари и резултатът се вижда при нас през валутния ръб с известно забавяне.

Трябва да увеличим мощностите за произвеждане на електричество у нас от 6 на 12 гигавата, с цел да посрещнем потреблението, кое ще нараства през идващите 10 години, а ние се готвим да затворим три, сподели Илиев.

По думите му всички обсъждани други възможности като " газ от Дунава " са " фантасмагории ", а не действителни решения на проблемите в енергетиката.

По време на договарянията за сформиране на държавно управление са били препоръчани и положителни неща от икономическа позиция като увеличение на прага за регистрация по Данък добавена стойност, което ще даде глътка въздух на бизнеса, разяснява Илиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР