Тези промени са в рамките на допустимите изменения на Конституцията

...
Тези промени са в рамките на допустимите изменения на Конституцията
Коментари Харесай

Министър Славов: Нямам притеснения по приетите текстове за промян...

" Тези промени са в границите на допустимите промени на Конституцията от нормално Народно заседание, настоящо като производна учредителна власт, уповавам се и Конституционен съд в тази посока ще направи преценка ", сподели още той в ефира на БНР, откакто президентът

 

" Когато Народното събрание трансформира Конституцията, то е учредителна власт. В подобен случай Народното събрание работи в границите на главните правила на Конституцията, заложени от Великото национално заседание ", уточни той.

" Затова нямам терзания по признатите текстове. Те са в границите на допустимите промени от нормално Народно заседание, настоящо като производна учредителна власт. Надявам се и Конституционният съд да направи преценка в тази посока ", изясни Славов.

" Да черпим мотив от спазването на процедурата за това до каква степен са били смислени и нужни конституционните разпореждания - не мисля, че това би трябвало да е пътят на размишление. Няма по какъв начин със задна дата Конституционен съд да направи пояснение на периодите за обособените гласувания и при протекъл парламентарен развой едно друго пояснение на периодите да обезсмисли самите признати разпореждания ", сподели още той.

" С измененията в Конституцията Народното събрание пое отговорността за развиването на България като европейска правова страна. Надявам се тази воля да бъде зачетена от Конституционния съд. Тези промени са изискване, с цел да може въобще да се приказва за вземане предвид с правилата за самостоятелна правосъдна власт, за отчетност и отговорност на прокуратурата ", уточни още той.

Във връзка с номинацията на ръководителя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова за парламентарен арбитър, Атанас Славов съобщи, че преди всичко е значим да бъде запълнен съставът на Конституционен съд:

 

" Критериите за избор на конституционни съдии са високи професионални и нравствени качества и най-малко 15 години юридически стаж. Ако претендентите дават отговор на тези минимални критерии, те могат да бъдат определени в Конституционен съд ".

 

Славов отхвърли да разяснява съответните имена на претендентите за конституционни съдии, тъй като не е редно министърът на правораздаването да се намесва в този спор, който ще се развива в Народното събрание.

 

Правосъдният министър изрече очакване да не се стигне до провалено от страна на президента встъпване в служба на парламентарен арбитър, като съобщи:

" Надявам се да не стигаме до сходни обстановки. Още повече, че не виждам мотив за какво да се стигне до сходна провалена гала. Ако това се случи, ще сложи доста съществени въпроси за присъединяване на президента в този вид процедури. Това, е тогава - преди 12 години (президентът Росен Плевнелиев) се прибягна до сходна процедура, значи, че не са сработили други контролни механизми в този развой. Сега процесът ще е в Народно събрание и ще е обществен, ще има опция да бъдат изчистени, в случай че има някакви сериозни въпроси и подозрения, не мисля, че би трябвало да се прибягва до сходни дейности ". 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР