Тези парламентарни избори е възможно да приключат с най-ниската избирателна

...
Тези парламентарни избори е възможно да приключат с най-ниската избирателна
Коментари Харесай

„Афис“: Активността на вота може да е най-ниската в демократичната ни история

Тези парламентарни избори е допустимо да приключат с най-ниската изборна интензивност в демократичната история на България.

Това умозаключение вършат социолозите от " Афис " на база данните от изследване, съгласно което изборната интензивност на вота на 4 април ще е сред 38 и 40% - или към 2,5-2,7 млн. души.

Националното представително прочуване на „ Афис “ е осъществено в интервала 26-30 март. Интервюирани директно „ лице в лице “ отвън домовете им по квотна извадка благодарение на портативни компютърни устройства са 1000 пълнолетни български жители. Проучването е осъществено със лични средства.

Според допитването първите четири парламентарно показани политически сили ще бъдат ГЕРБ с 28,1%, Българска социалистическа партия за България с 20,2%, „ ИТН “ с 14,3% и Движение за права и свободи с 12,9%. Следват „ Демократична България “ с 6%, „ Изправи се! Мутри, вън! “ с 5,1% и Вътрешна македонска революционна организация с 4,6%.

Под чертата остават редица обединения, три от които ще получат над 1% от гласовете – Патриотична коалиция „ Воля “ и НФСБ с 2,8%, партия „ Възраждане “ с 2% и АБВ с 1,4%.

Избирателите се разделят на три групи:

– твърдо решени да поддържат съответна партия или коалиция;

- такива, които са заявили поддръжка да избрана групировка, само че не са сигурни, че ще потвърдят поддръжката на самия вот;

- колебаещи се в поддръжката си, които могат да предпочетат „ Не поддържам никого “ в бюлетината или да не гласоподават изобщо.

Мобилизацията на главните електорални ядра е доста мощна при по-големите политически обединения, регистрират социолозите. За ГЕРБ-СДС 23,1% от интервюираните са решили твърдо да гласоподават за тях, а 5% са заявили поддръжката си. Следва Българска социалистическа партия с 18,3% корав електорат и 1,9% декларирали поддръжка.

Партията на Слави Трифонов „ ИТН “ е с 9,5% твърда поддръжка и 4,8% заявили такава. При „ Изправи се! Мутри, вън! “ твърдият електорат е 4,4%, а 1,6% са декларирали поддръжка. От „ Афис “ показват, че тези две „ партии на митинга “ ще би трябвало да разчитат в по-голяма степен на заявената поддръжка с вярата тя да се материализира в изборния ден.

Въпреки това организацията показва, че в случай че изборната интензивност е по-висока, това ще даде преимущество на партиите на Слави Трифонов и Мая Манолова, защото максимален дял от гласоподавателите се двоумят точно за тях.

Голямата борба може да се чака за трета парламентарно показана политическа мощ сред „ ИТН “ и Движение за права и свободи.

Мандатите

Според изследването на „ Афис “ при изборна интензивност 2,5-2,7 млн. души в идващото Народно заседание ще влязат общо 7 партии.

ГЕРБ-СДС ще получи най-вече мандати – 74, компактно следвани от Българска социалистическа партия за България с 53 мандата. Третото място ще бъде оспорвано сред Движение за права и свободи и „ ИТН “ - всеки с по 34 и 38 мандата.

На пето място се обрисуват „ Демократична България “, следвани от „ Изправи се! Мутри, вън! “ - надлежно с по 16 и 13 мандата. Накрая остават Вътрешна македонска революционна организация с 12 мандата.

При още по-ниска изборна интензивност Вътрешна македонска революционна организация остават отвън Народното събрание. Тогава ГЕРБ-СДС получават 89 мандата, Българска социалистическа партия за България – 68, Движение за права и свободи – 37, „ ИТН “ – 36 и „ Демократична България “ – 10.

Промяна на поддръжката

Най-големите „ донори на гласове “ към други обединения са водещите партии ГЕРБ и Българска социалистическа партия. ГЕРБ губи към 400 хиляди гласа и се свива на към 700 хиляди гласа, а Българска социалистическа партия понижават поддръжката си съвсем двойна и може да разчита на най-много 500 хиляди гласа.

Според „ Афис “ близо две трети от тези общо 1,2 млн. гласа отиват в „ армията на негласуващите “, а останалите ще поддържат главно „ партиите на митинга “ – „ ИТН “ и „ Изправи се! Мутри вън! “.

Какво следва след вота в неделя?

Изборният резултат ще създаде Народно заседание със съмнителна легитимност и вещае кратковременен живот на бъдещия кабинет. Това е заключението на „ Афис “ от изследването.

Агенцията показва, че още в първия ден на новия парламент може да се заприказва за предварителни избори, защото консенсус сред партиите ще бъде съвсем неосъществим. Ако въпреки всичко се образува болшинство и се излъчи кабинет, ще има смяна, която от „ Афис “ дефинират като „ рухването на два монопола “.

На първо място Движение за права и свободи ще се лиши от ролята на единствен балансьор и отсега нататък нещата ще зависят и от групировката на Слави Трифонов. Вторият монопол, който ще рухне с изборния ден, е на Българска социалистическа партия в качеството ѝ на единствена парламентарна съпротива.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР