Тези, които слизат от досегашните си превозни средства, за да

...
Тези, които слизат от досегашните си превозни средства, за да
Коментари Харесай

Тежки времена настават за е-скутерите

Тези, които слизат от досегашните си транспортни средства, с цел да яхнат е-тротинетката, се оказаха колоездачи и всички като тях, които и без друго се придвижват екологично

Оказа се, че е-тротинетките имат доста къс междинен живот, което слага под въпрос тяхната икономическа успеваемост и резистентност (снимка: CCO Public Domain)

Микромобилност – тази „ секси ” думичка трябваше да ни изкуши да опитаме и харесаме новите дребни транспортни средства, станали известни като споделени е-тротинетки или е-скутери. Рекламираха ги като екологично и стабилно решение за придвижване в града. Но дали микромобилността реализира упования взрив или, в противен случай, забуксува? Днес обстановката наподобява нерадостно.

Пътуването с електрически тротинетки е прелестно и бързо на къси дистанции в градската среда. Затова появяването им даде вяра за разтоварване и облекчение на автомобилния трафик. Без подозрение посланието бе привлекателно за младежите, които желаят да опазват околната среда, а също и за тези, които се вълнуват от проблемите с качеството на въздуха на замърсяването.

Оказа се обаче, че е-тротинетките не подтикват водачите да оставят автомобила си вкъщи и да се придвижват с е-скутер. Тези, които слизат от досегашните си транспортни средства, с цел да яхнат е-тротинетката, се оказаха колоездачи и всички като тях, които и без друго се придвижват екологично.

За сметка на това е-тротинетките всяха безпорядък в градското придвижване на пешеходците. Заваляха многочислени недоволства поради задръстени тротоари, както и поради произшествия – конфликти поради безконтролно движещи се младежи, които не се преценяват с никого и нищо в близост.
още по тематиката
Накрая се оказа, че е-тротинетките имат доста къс междинен живот. С това тяхната икономическа успеваемост и резистентност са под въпрос.

Днес „ споделената стопанска система ” на електрическите скутери обаче влиза в заглавията с още по-мрачни вести. Очаква се двамата съществени играчи, Bird и Lime, да се окажат в положение на тежки финансови загуби.

Lime претърпява обезпокоителен спад в размер на 300 млн. $ оперативни разноски заради „ обезценка на електрическите скутери и това какъв брой коства употребата на складовете, където се прибират и ремонтират транспортните средства ”. По същия метод нейният съперник, Bird, е на път да загуби почти 100 милиона $ за първото тримесечие на тази година, до момента в който приходите са едвам 15 милиона $.

Може би още по-притеснителна е вероятността, че тези е-скутери, въпреки да са електрически, в действителност не са щадящи за околната среда. Многократното произвеждане, закупуване, превозване, ремонт и подмяна на големия масив от е-скутери с къси периоди на употреба – към 3 месеца – не водят до понижен въглероден отпечатък.

Що се отнася до тези електронни скутери, които напряко би трябвало да бъдат отписани, тъй като не могат да се поправят поради вандализъм или кражба, техните елементи евентуално няма да бъдат рециклирани, а просто… погрешно изхвърлени.

Най-накрая би трябвало да се вземе поради и това – литиево-йонните акумулатори, които зареждат тези е-тротинетки, са свързани с екологични опасности, като по този метод провокират много въпросителни какъв брой екологични са в края на краищата.

Интересното е, че електронните скутери към този момент са влезнали в радара на Института на промишленостите по преработване на скрап (ISRI). „ Това е нов артикул, който влиза в скрап-дворовете. ISRI работи за образование на членовете си по отношение на електронните скутери и ги поучава да внимават за тези устройства ”, споделя Марк Карпентър, вицепрезидент по връзките и маркетинга на ISRI.

Опасностите за околната среда, които съставляват е-скутерите, съчетани с неприятната им икономическа употреба, разбираемо провокират песимизъм. Остава да разберем дали трудоемкият и скъпоструващ бизнес модел на е-тротинетките ще се окаже „ въздух под налягане ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР