Тези, които предлагат мораториума върху въвеждането на нови лекарства, харесват

...
Тези, които предлагат мораториума върху въвеждането на нови лекарства, харесват
Коментари Харесай

Мораториумът върху нови лекарства застрашава живота на хората

Тези, които оферират мораториума върху въвеждането на нови медикаменти, харесват настоящето състояние и лишават от вяра за живот български жители. Особено в случаите, в които те разчитат само на новите медикаменти. Това съобщи обмдусманът на България Мая Манолова пред Българска национална телевизия.

Една от най-оспорваните точки към новия бюджет на касата е решението да бъде въведен мораториум върху новаторските лекувания. Обяснението е, че по този начин ще се даде опция на касата да се разтовари от скъпи медикаменти най-малко за една година. Това обаче значи доста пациенти с редки заболявания да останат без лекуване.

Мая Манолова съобщи, че всички знаят за съществуването на злоупотреби във фармацевтичния бизнес, само че прикани за по-цивилизовано решение на казуса, а не с моратируим върху въвеждането на нови медикаменти и лекувания. По думите ѝ с мораториума ще се спестят 2,5% от средствата, които НЗОК дава за медикаменти, само че по този начин ще се лишат мнозина хора от вяра за живот и ще пострадат общинските лечебни заведения.

Омбудсманът изрази подозрение, че мораториумът би издържал на сезиране в Конституционен съд, тъй като лишава жителите от конституционното им право да получат здравна помощ. Тя съобщи, че в случай че мораториумът бъде признат, тя е подготвена да сезира текста в Конституционния съд.

През 2018 година се планува средствата за здравни заплащания да набъбнат с 400 млн. лева спрямо тази година до 3.8 милиарда лева В същото време обаче Надзорният съвет на Касата в който вземат участие представители на страната, работодателите, синдикатите и пациентските организации, гласоподава мораториум в проектобюджета на здравния фонд за идната година. Надзорният съвет реши спомагателните 400 млн. лева ще отидат единствено за увеличение на заплащането на в този момент съществуващи действия и на цените на клиничните пътеки.

Днес Федерация "Български пациентски конгрес " провежда митинг и визити в посолствата на редица европейски страни у нас, с цел да осведомят за възбраната, която следва да бъде гласувана и, която организацията дефинира като геноцид. Организаторите на митинга заплашват да сезират Европейската комисия, защото огромната част от медикаментите, които ще бъдат неразрешени, се отнасят до онкологични болести. Според тях задачата е да се спестят 25 млн. лева от нови онколекарства, при които е най-големият преразход.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР