Тези дни Мюнхен е едно от най-сигурните места в цяла

...
Тези дни Мюнхен е едно от най-сигурните места в цяла
Коментари Харесай

Послания от конференция по сигурността в Мюнхен: ЕС да е равноправен играч между големите сили

Тези дни Мюнхен е едно от най-сигурните места в цяла Европа. Там се организира обичайна конференция по сигурността, на която участват доста международни водачи, а страната ни е показана от премиера Борисов и вицепремиерите Каракачанов и Захариева. Част от тематиките на конференцията са трансатлантическото съдействие и вероятните последствия от настъпилата нова епоха на конкуренция сред огромните международни сили.

Първият ден от конференцията мина под знака на Европа – това се чу в изявленията на всички, които имаха речи на подиумите.

Имаше и послания в дрескода:



Германският посланик Волфган Ишингер, който ръководи конференцията, се появи вместо в костюм, със суитшърт в цветовете на европейското знаме, а най-силното обръщение беше, че Европа би трябвало да има своето място на пълноправен състезател сред другите огромни сили, а не просто на „ футболна топка”, както дефинираха ролята й някои от анализаторите.

Посланието пристигна и от немския външен министър, която насочи леки рецензии към европейските сътрудници в НАТО, които би трябвало да приказват на общ език.

Другата значима тематика е напрежението сред Вашингтон и Москва по отношение на ликвидирането на Договора за ракетите със междинен и дребен обхват.

Генералният секретар на НАТО беше безапелационен, че часовникът към този момент тиктака и Русия би трябвало да вземе ограничения, с цел да не се стигне до скупчване на ракети в Европа.

Очаква се през днешния ден пред делегатите да приказва канцлерът Ангела Меркел, а след нея подиумът ще разделят американският вицепрезидент Майк Пенс, както и съветският външен министър Сергей Лавров и един от високопоставените китайски водачи, който дава отговор за външната политика.

От вчерашния ден българският акцент бяха диалозите на военния ни министър Красимир Каракачанов за това, че страната ни стартира договаряния с американската компания за доставката на новите изтребители.
България стартира договаряния с „ Локхийд Мартин ” за доставка на изтребители Договор за доставка на F-16 може да бъде подписан най-рано през юни
Бойко Борисов ще има двустранна среща с Майк Пенс, поискана е от американска страна. Премиерът ще се срещне и с еврокомисаря Йотингер, както и с част от баварските политици.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР