Тези дни четох изявление на Бил Гейтс, в което предупреждава,

...
Тези дни четох изявление на Бил Гейтс, в което предупреждава,
Коментари Харесай

Специалист по кожни инфекции: Антраксът е биоръжие, използването му е много опасно

Тези дни четох изказване на Бил Гейтс, в което предизвестява, че идната световна заплаха за човечеството ще бъдат биотерористичните офанзиви. Именно антраксът е едно от оръжията за биотероризъм. То се създава още от началото на предишния век. Използването на инфекцията като биооръжие е доста рисково. Това съобщи проф. Георги Попов – експерт по инфекциозни заболявания в утринния блок " Добро утро, България “ на Радио " Фокус “.

" Антраксът и всички негови форми са е изключително рискова зараза и в огромна част от случаите водят до летален излаз ".

По думите му най-често срещаната е кожната форма на болестта, която се демонстрира след контакт със инфектирани живи или трупни животни.

Проф. Попов избори няколко форми на антракс като гастроинцетинален, който заразявя хората след консумация на инфектирано животинско месо, най-често от овце, кози и говеда. Инфекцията попада в стомашно чревния тракт и провокира доста тежка кървава диария. Специалистът разясни, че всички форми са присъщи с хеморагично възпаление.

" Инхалаторният антракс се развива при поемане на антарксни спори. Именно тази форма е най-опасна за биотероризъм. Всички тези форми могат до доведат до идната фаза, която е най-крайна “, изясни още той.

В някои случаи инфекцията може да стартира с тази фаза, когато имунитетът на организма е отслабен и проникването на антраксните спори през кожата или респираторните пътища води до скоротечен сепсис.

Относно открития случай на антракс в област Добрич, където двама индивида са консумирали инфектирано месо, проф. Попов сподели, че мъжът е имал ранички на ръката и по тази причина е развил кожна форма на болестта.

Според него развиването на болестта зависи от количеството на признатите антраксни пори, по този начин и от самостоятелната отбрана на организма.

Специалистът по по инфекциозни заболявания напомни, че в антраксът е бил извънредно публикуван в България. Той показа, че неговият дядо е умрял от същото заболяване. По думите му то продължава да има ензоотичен темперамент, само че под добър ветеринарен надзор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР