Тецове, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, ще получат допълнително 21.6

...
Тецове, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, ще получат допълнително 21.6
Коментари Харесай

Шест теца ще си разделят 20 млн. лв. заради грешка на КЕВР

Тецове, свързвани с предприемача Христо Ковачки, ще получат в допълнение 21.6 млн. лева, освен това със задна дата. Става въпрос за сдруженията в Русе, Плевен, Перник, Враца, Бургас и Велико Търново. Това излиза наяве от решения на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Преизчисляването на цените се наложило, откакто сдруженията са оспорвали в съда сметките на КЕВР за преференциалните цени за създадената от тях електрическа и топлинна сила. След спечелването на делата Върховният административен съд е постановил, че се постанова те да бъдат поправени.

Дружествата оспорват в съда най-много приетите от КЕВР разноски в цените им. Това са заплащания за гориво, въглеродни квоти и балансираща сила. Регулаторът традиционно ги орязва, с цел да не се постанова повишение на цените. Според Върховен административен съд обаче разноските би трябвало да се имат поради при определянето на цените.

Решенията на КЕВР са от 16 юли и преглеждат цените на всяка една от изброените топлофикации за изтеклия към този момент интервал от 1 юли 2017 до 30 юни 2018 година. Грешката ще бъде за сметка на НЕК, а дружествата ще изискат от КЕВР да включи съответните суми в идващите ценови решения.

Тецовете редовно оспорват ценовите решения на КЕВР във Върховен административен съд и печелят делата, напомня " Капитал ". В началото на годината да вземем за пример Топлоелектрическа централа " Брикел " и топлофикациите в Русе, Сливен и Габрово съумяха да получат още над 30 млн. лева за минали интервали.

От новите решения на КЕВР излиза наяве, че най-голяма смяна има в цените на топлофикация Перник, която ще получи в допълнение към 10 млн. лева. При русенския тец допълнителните средства са 8 млн. лева Дружествата във Враца и Плевен получават надлежно 1.4 и 1 млн. лева, това в Бургас - 700 хиляди лв.. Най-малко ще вземе топлофикацията във Велико Търново - към 100 000 лева.
 

СТУДЕН РЕЗЕРВ

Част от тецовете, свързвани с Ковачки, работят по контракти за леден запас. Това са " Бобов дол ", " Марица 3 " и " Топлофикация Русе ", които дружно с следената от Ахмед Доган Топлоелектрическа централа Варна и предприятието на предприемача Кирил Домусчиев " Биовет " би трябвало да държат мощности от 580 мегавата, които да бъдат включени при потребност. Контрактите им с ЕСО изтичат в края на юли.

 

РОКАДА
Енергийният министър Теменужка Петкова смени с протоколно решение в края на предходната седмица управлението на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Освободени са досегашните членове на съвета на шефовете - Петьо Иванов, Петър Илиев и Живко Динчев. На тяхно място са назначени Жаклен Коен, Живко Динчев и Андон Андонов за период от три години. Главен изпълнителен шеф ще е до момента заемащият длъжността ръководител на борда на шефовете на АЕЦ „ Козлодуй “ Жаклен Коен. Формалната причина е приключване на мандата на досегашния ръб. Рокадата обаче идва на фона на остри рецензии против работата на енергийната борса за прекомерно повишени цени и манипулиране на свободния пазар. След следващите разногласия сред бизнеса през юни шефът на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев подаде остава, само че тя не беше призната от съвета на шефовете на БЕХ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР