ТЕЦ Варна в момента се използва за студен резерв Компанията

...
ТЕЦ Варна в момента се използва за студен резерв Компанията
Коментари Харесай

"Дитсманн Енергоремонт" ще обнови трите блока на ТЕЦ "Варна" за 11.5 млн. лв.

ТЕЦ " Варна " сега се употребява за леден запас

Компанията за ремонт на енергийни уреди " Дитсманн Енергоремонт холдинг " е определена за реализатор на основен план в Топлоелектрическа централа " Варна ". Дружеството, което преди три години стана част от нидерландската група Dietsmann, ще ремонтира трите енергийни блока на притежаваната от почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган централа. Договорът е на стойност 11.5 млн. лева и е извоюван в конкуренция с друго българско обединяване.

Проектът е основен за Топлоелектрическа централа " Варна ", която сега дава леден запас на Електроенергийния систематичен оператор, защото поради неприятно си положение имаше проблеми с включването на мощноститр при потребност. Освен това ремонтът, който би трябвало да завърши за към година, ще разреши на централата да разполага с по-голяма мощ и надлежно да печели по-голяма част от търговете за леден резрв. Или при задържане на ниските цени на природния газ директоно да взе участие на енергийната борса.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Основен ремонт

Поръчката е за ремонт на главните уреди на блокове 4, 5 и 6 на централата, всеки от които е с мощ 210 мВт. Това са и единствените от шестте блока, които биха могли да бъдат употребявани с главно гориво природен газ, а не въглища.

Процедурата е била открита при започване на март с планирана стойност 12 млн. лева без Данък добавена стойност. В края на април за реализатор е избрана " Дитсманн Енергоремонт холдинг " с оферта за 11.5 млн. лева Другият претендент е бил обединяването " Енергоремонт - ИДА ", в което влизат старозагорската " Металик " и " Енергоремонт " - Гълъбово, което е предложило близо два пъти по-висока цена - 22.9 млн. лева Освен ремонтът на блоковете спечелилият " Дитсман Енергоремонт " е спечелил и обособена поръчка за създаване на нови димоотходи на трите блока на стойност малко под 3 млн. лева без Данък добавена стойност. Според документите за търга ремонтът трява да завърши до края на юли 2021 година

Газово бъдеще

Блоковете, които ще се обновявт, са въведени в употреба сред 1977 и 1979 година Проектирани са да употребяват висококалорични въглища, които се внасят, само че могат да работят и на природен газ. Централата на процедура беше спряна при започване на 2015 година по времето на предходния й притежател - чешката CEZ. Оттогава в нея поправки не са правени, което е и повода предходната година Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) да я санкции с 2 млн. лева поради проблеми при обезпечаване на леден запас.

През предходната година трябваше да бъде изработен и незабавен ремонт на 6-и блок, само че поръчките бяха анулирани, защото по този начин или другояче към оня миг " Булгартрансгаз " не можеше да обезпечи задоволително газ и за трите енергоблока. Този проблем би трябвало към този момент да е преодолян, откакто предходната есен държавната компания разгласи поръчка за уголемение на газопровода до централата, което би трябвало да усили доставките от 120 хиляди куб.м до 200 хиляди куб.м на час. Допълнителният потенциал ще разреши на Топлоелектрическа централа " Варна " да кандидатства за по-голям дял от студения запас, защото ще може да задейства и трите си блока/ Сега центалата полчава 27 млн. лева на година с цел да стои в подготвеност, предоставяйки леден запас на страната - услуга която бе изрично отказана, когато собствеността беше на CEZ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР