ТЕЦ Бобов дол получи разрешително за изграждането на собствен фотоволтаичен

...
ТЕЦ Бобов дол получи разрешително за изграждането на собствен фотоволтаичен
Коментари Харесай

ТЕЦ Бобов дол ще има фотоволтаичен парк

Топлоелектрическа централа " Бобов дол " получи позволение за построяването на личен фотоволтаичен парк, който ще се използва  за произвеждане на " зелен " водород - изцяло безвредно за околната среда гориво за централата и по този начин ще се заобикалят нездравословните излъчвания в атмосферата, сподели за БНР изпълнителният шеф на сдружението инж. Любомир Спасов.

Инвестицията във фотоволтаиците ще е за над 100 млн. лв.. Работи се по диверсификацията на горивната база за централата, която в този момент употребява въглища и биомаса (слама), добави инж. Спасов.

Фотоволтаичният парк ще е на повърхност от към 1 400 декара, на някогашния сгуроотвал на ТЕЦ-а край село Каменик. Избран е и доставчикът на нужното съоръжение - слънчеви панели, носещи структури и други, с който тези дни ще бъде подписан контракт, а самите доставки ще стартират през ноември. Целият парк ще бъде приключен до 2025 година.

Изпълнителният шеф на централата изясни, че: " Цялата инвестиция е над 100 милиона, към 100 мегавата. " Централата работи в оптималния си режим с два блока по 300 мегавата за час общо.

Инж. Спасов разяснява и изказванията, че един от блоковете на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " ще работи единствено за експорт - за Северна Македония, като най-близо ситуиран електроенергиен обект: " Ние продаваме на нашата борса, а по-късно към този момент къде отива токът, не сме ние, които да кажем. Търговците си го разпределят и кой чий ток къде продава не можем да кажем “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР