ТЕЦ Бобов дол, който се свързва с бизнесмена Христо Ковачки,

...
ТЕЦ Бобов дол, който се свързва с бизнесмена Христо Ковачки,
Коментари Харесай

Свързваният с Ковачки ТЕЦ Бобов дол осъди държавата за 3.5 млн. лева

Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", който се свързва с предприемача Христо Ковачки, осъди енергийното министерство за породени вреди за 3.5 милиона лв. за дейности, подхванати по времето на мандата на енергийния министър Теменужка Петкова (ГЕРБ), научи Mediapool. Решението на столичния административен съд е взето по реда на Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ) и може да се апелира от настоящето управление на ведомството.

С това решение сумата, която ТЕЦ-овете, свързани с Ковачки, имат да прибират от страната, набъбва до 28.5 милиона лв..

През на първа инстанция да заплати близо 25 млн. лева на Топлоелектрическа централа " Брикел " за решение екоминистерството да дефинира по-малко от нужните ѝ безвъзмездни парникови квоти. Това се е случило по време на първото държавно управление на Бойко Борисов в интервала май 2010 - май 2011 година

Сегашното извоювано дело на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " е поради двойно понижените безвъзмездни квоти за парникови излъчвания с решение на Министерството на енергетиката от 2019 година.

ТЕЦ-ът е орязан от полагаемите безвъзмездни квоти за годината с писмо на шефа на дирекция " Сигурност на енергоснабдяването и ръководство при спешни обстановки " в Министерството на енергетиката от 19 април 1999 година. Дружеството получава 262 662 тона безвъзмездни емисионни квоти, вместо полагащите му се за съответната година 449 343 тона.

Това принуждава сдружението да закупи на свободния пазар нужните количества от 186 681 тона на 27.32 евро/тон без Данък добавена стойност.

По-късно българските съдилища афишират дейностите на Министерството на енергетиката по понижаване на парниковите квоти за противозаконни. Година по-късно сдружението е получило дължимите му от страната квоти, от които е било незаконосъобразно лишено

Проблемът е, че към датата на приемането им котировките на квотите са с 5.7 евро по-евтини. Това води до вреда от 2.08 милиона лв. за ТЕЦ-а, която ще би трябвало да бъде платена от страната. Върху тази сума има рента от над 200 хиляди лв..

Но това не е единственото нещо, за което данъкоплатците би трябвало да платят на ТЕЦ-а, свързван с Христо Ковачки.

Цялата договорка по покупка на квотите е коствала на предприятието в Бобов дол 11.967 милиона лв. с Данък добавена стойност. Съдът присъжда законна рента за веселба в размер на 1.213 милиона лв. върху тази сума.

Министерството на енергетиката се оправдава с с волята на страната да се съобрази с напътствията на Европейската комисия за нужда от промяна на безплатните квоти за вложенията, включени от Националния проект за вложенията (НПИ).

Съдът обаче споделя, че нито правната рамка на Европейски Съюз, нито българското законодателство разрешават корекциятa на Министерството на енергетиката,

" Иначе казано, българската страна е разполагала със съответния брой квоти за годината и е могла да се разпореди с тях. Дали това предписание се прави на временен принцип посредством безвъзмездни квоти (срещу инвестиции) или на търг - този въпрос няма отношение към разполагаемостта на квотите. Ако не се разпределят безвъзмездни квоти, то само повече
квоти ще се разпределят на търг ", припомня съдът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР