“Тетевенската саламура това е рибена чорба, местен специалитет - това

...
“Тетевенската саламура това е рибена чорба, местен специалитет - това
Коментари Харесай

Какво е тетевенска саламура?

“Тетевенската саламура това е рибена супа, локален специалитет " - това показа в предаването “Туризмът на Фокус " с Ася Александрова шефът на Историческия музей в Тетевен Цонка Петкова.

“В края на месец юни има Празник на тетевенската саламура, на която Тетевен и селата към Тетевен показват своята рецепта, защото във всяко обитаемо място има известни разлики. Но най-общо тази тетевенска саламура това е рибена супа “.

Кога е учредено селището, от по кое време датират артефактите, които са открити, които са изложени във вашия музей? Какво значи името на града в превод от старобългарски?

" Следи от живот в региона на Тетевен има още от дълбока античност. В нашия музей могат да се видят остатъци още от първобитни хора, от траки и римляни по нашите земи. Но за първи път и в писмен източник името на Тетевен, и към този момент като съществуващо населено място, срещаме в турски указател, който е от 1421-1444 година. Относно името на Тетевен в превод от старобългарски значи " тетива “ – тетивата на лъка, защото погледнат от високо Тетевен е обтегнат от двете страни на река Бели Вит като тетивата на лъка, и това е най-широко застъпената теза за името на града, от кое място произлиза името на града ".

Как се съхранил българският дух, българската еднаквост по време на османското господство?

" Може да се каже, че Тетевен по време на османското господство е било населено място със статут на вакъф, което значи, че е имал известни привилегии. Този статут на вакъф бил подновяван в продължение на владичеството на четирима турски султани, което може да определим като по-дълъг интервал от време, и това спомага за опазване на чисто българския дух, а също по този начин дава опция и за развиване в икономическо отношение. Развивали са необятна комерсиална активност както в рамките на Османската империя, също по този начин и отвън нея. Именно през този интервал Тетевен е бил именуван от прилежащите обитаеми места " Алтън Тетевен “, " Алтънкьой “, т.е. " Златен Тетевен “, " Златно населено място “.

Заради специфичния статут на Тетевен българите са можели да носят цветното си облекло на празници и да съблюдават християнските традиции, нали по този начин?

" Да, това е в превод от последния непокътнат подобен султански ферман от 1799 година. Не е конкретизирано коя част от националните празници. Също по този начин турчин не е могъл да отсяда в дома на християнин без разрешението на притежателя, турчин не е могъл да минава, яздейки кон през селището тогава ", описа още Цонка Петкова.

Ако желаете да погледнем и към историческия музей, чийто шеф сте вие. Какво нашите слушатели, ваши гости биха могли да видят в него?

" Музеят ни е от 3 експозиции. Разбира се, се стартира с археология, за която загатнах първоначално, че още от дълбока античност може да се наблюдава животът в този регион. Вторият дял, който е максимален: етнографска част, представян е главно бита, поминъка и занаятите, за които загатнах, че са се развивали. В този край са се развивали съвсем всички занаяти, присъщи за епохата на Възраждането. И третият дял от експозицията ни е присъединяване на тетевенци в Национална освободително придвижване до Руско-турската освободителна война ".

Завидна за времето си е била грамотността на тетевенци. Хайде в този момент с вас да погледнем и към паметника на културата от национално значение тетевенския манастир " Св. оракул Илия “. Какво го разграничава от останалите манастири?

" Манастирът " Пророк Илия “ както споменахте е монумент с национално значение. Той е учреден през XIII век, оцелява при опожаряването на града от кърджалиите, защото може да се каже, че тогава е бил в покрайнините на града, а през днешния ден може да го кажем, че е съвсем в рамките на града, като по-интересното е неговото архитектурно оформление, даже може да се каже, че единствен на Балканския полуостров със своето петконхално оформление. Това се получава, защото манастирът е бил дострояван без разрешението на султана, за което тетевенци са били санкционирани с 62 кесии сребърни пари, и заради това дострояване се получавате още две конхи и става петконхален. Друго забавно в манастира е, че са непокътнати три пласта фрески могат да се видят от посетителите. Към сегашния миг е непокътната манастирската черква и магерницата ".

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР