Тестването на учениците в Румъния за КОВИД-19 влезе в задънена

...
Тестването на учениците в Румъния за КОВИД-19 влезе в задънена
Коментари Харесай

Тестването на учениците в Румъния за КОВИД-19 влезе в задънена улица

Тестването на учениците в Румъния за КОВИД-19 влезе в задънена улица поради " процедури и липса на интерес ". Тестове има, само че не е ясно кой ще ги прави, заяви Българска телеграфна агенция.
В края на предходната седмица министърът на образованието Сорин Къмпяну заяви, че първата партида от 6,5 милиона теста посредством слюнка са пристигнали и ще бъдат разпратени по учебните заведения. Тъй като ще бъдат тествани към 3,2 милиона възпитаници два пъти седмично, румънските управляващи са пресметнали, че се нуждаят от 6,4 милиона теста на седмица.
Процедурата по закупуване се забави съвсем два месеца, само че тестванията към този момент са налице. Появиха се обаче други спънки.
Националният съвет на учениците в Румъния сигнализира през днешния ден, че целият развой е " блокиран от процедури и липса на интерес ", заяви организация Аджерпрес.
Министерството на образованието не поема отговорност за тестването на учениците, с цел да не разпорежда на преподавателите спомагателни задания. Синдикатите в образованието пък изрично отхвърлят да одобряват като обвързване на преподавателите процедурата по тестване, показва Националният съвет на учениците и изиска от министерството да обясни обстановката.
След като всички представители на гражданското общество (ученици, родители, преподаватели) желаеха от време на време тестване в учебните заведения, в този момент, когато това нещо може да се осъществя, целият развой е " блокиран от процедури и липса на интерес ", показва Националният съвет на учениците.
В тази обстановка от ден на ден учебни заведения вземат решение да раздадат бързите проби на учениците, които да си ги вършат у дома, само че по този начин няма гаранция, че тестванията в действителност ще бъдат правени, сигнализира организацията на учениците и осъжда това отношение от страна на тези, които " би трябвало да съставляват модел за непоклатимост и сигурност в сходен обществен подтекст ".
" Смятаме, че сега не съществува никакъв различен различен вид за тестване на учениците, като се има поради острата липса на човешки запаси в системата ", показва Националният съвет на учениците.
Две от най-големите синдикални организации в образованието обаче изрично отхвърлиха преподавателите да вземат участие в тази активност, защото единствено 20 % от образователните институции имат медицински личен състав.
Министерството на образованието повтаря, че разчита на разбирането и положителната воля на преподавателите да вземат участие в тестването.
Министърът на опазването на здравето в предходното държавно управление Чеке Атила разяснява, че първо е бил оказан необикновен напън за въвеждането на тестванията, а в този момент никой не желае да поеме отговорност.
Учебната година в Румъния стартира присъствено на 13 септември. С настъпването на четвъртата вълна на пандемията през октомври, която се оказа най-смъртоносната в Румъния досега, се наложи учениците са излязат в двуседмична насилствена почивка от 25 октомври до 8 ноември.
Около 70 % от учениците възобновиха заниманията с физическо наличие на 8 ноември, само че единствено в учебните заведения, в които най-малко 60 % от педагогическия и непедагогическия личен състав е имунизиран.
Румъния е на предпоследно място в Европейски Съюз по брой имунизирани хора с към 43 % изцяло ваксинирани. В просветителната система обаче имунизационното покритие е над 70 на 100, сочат данни, показани от министерството на образованието. Степента на имунизация е най-висока в лицеите, следват детските градини, а на последно място са гимназиите.
По данни на министерството на образованието над 350 000 деца на възраст над 12 години също са имунизирани с най-малко една доза. Това са към 30 % от общия брой деца и юноши, подлежащи на имунизация, сочат данни на министерството на образованието.
За да усилят сигурността и с цел да се върнат всички деца в учебно заведение, румънските управляващи взеха решение да ползват неинвазивни проби със слюнка два пъти седмично. Според първичните проекти тестванията трябваше да се вършат в първия и четвъртия ден от седмицата в класната стая от медицински чиновници или лица, избрани от управлението на учебното заведение. Към момента обаче нито преподаватели, нито медицински чиновници желаят да се ангажират с тази задача. На този декор някои окръжни инспекторати по обучение оповестиха, че ще раздават тестванията за използване вкъщи.
Добрата вест е, че през последните седмици броят на инфектираните в Румъния понижава, както и броят на смъртните случаи и пациентите в тежко положение. В същото време целият свят е нащрек с появяването на новия вид на ковид " Омикрон ", което може да се отрази и на обстановката с присъственото образование в учебните заведения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР